ECAD: Легализирането на медицинската марихуана е недопустимо!

снимка, ECAD: Легализирането на медицинската марихуана е недопустимо!

Европейски градове срещу наркотиците
Централен офис Сити Хол, Стокхолм

 

Аке Сетреус, Директор

Адрес Телефон Факс Сити Хол, +46 8 5082 9363 +46 8 5082 9466
S-105 35 Стокхолм, Швеция
Е-мейл: ecad@ecad.net
30 Септември 2014 ECAD за канабиса и медицинската марихуана

Канабисът има сериозни вредни ефекти върху здравето и психичното състояние на младите. Голяма част от общопризнатата превенция на употребата на канабиса се състои от опити да се предаде информация за вредните последици от него. Тази техника за предотвратяване работи.  Отчасти е причината, поради която има само една малка част от млади хора, които експериментират с наркотици и в частност с  канабис.
ECAD обаче, счита, че политическите, социалните и екологичните последици от отглеждането на канабиса, търговията и употребата му не са напълно решени в настоящия дебат, нито са разгледани от образователната система. Бедността в световен мащаб се увеличава заедно с площите, в които се отглежда канабис. Производството на канабис използва огромни количества енергия и включва много отровни вещества. Според ООН търговията с канабиса поражда престъпност. Финансовите престъпления и наркотиците са пряко свързани с търговията, тероризма и конфликтите. Над 2000 международни проучвания са доказателство за причиняването на отрицателно въздействие на канабиса върху здравето и IQ- то. Две от най-новите проучвания бяха представени на Годишната кметската конференция на ECAD в Стокхолм през май 2014. Проучването на Дунедин: Продължително употребяващите канабис показват невропсихологичен спад от детството до средната възраст.

Маделин H. Майер, доцент доктор, в Щатския Университет в Аризона:
Как пушенето на канабис може да повлияе на поведението и мозъка

Берта K. Мадрас, професор по психобиология, медицински факултет, Харвард, САЩ:

Данните от изследванията на канабиноидните рецептори в мозъка потвърждават няколко неблагоприятни ефекта, свързани с канабиса:

 - когнитивен спад
- психични усложнения
- нарушена координация и двигателна функция
- пристрастяване
- сърдечно-съдови усложнения
- смъртни случаи

Няма научно доказани валидни данни от изследвания, показващи положителни ефекти от употребата на канабис. От друга страна, има различни мнения по отношение на ефектите от употребата на канабис сред младите хора. Канабисът няма да бъде употребяван, ако ги нямаше тези субективно положителни мнения. Искаме да стигнем до младите хора, които са модели за подражание сред техните връстници. Ние вярваме, че дейностите трябва да се съсредоточат главно върху младежките групи, които имат значително влияние върху нагласите и поведението на техните връстници.

Медицинска марихуана

Относно медицинската марихуана ECAD не вижда причини за легализирането на медицинска марихуана, както и употребата на канабис. Опитът за легализация на марихуаната е покушен от Конвенциите на Обединените нации по наркотичните вещества. Считайки медицинската марихуана за лечение или лекарство за облекчаване на болката е просто псевдо-медицински блъф. Основната съставка ТНС (тетрахидро канабинол) е била използвана в различни медицински продукти за дълъг период от време. Това може да има ефект срещу определени оплаквания, например срещу усещане за болка. Тези лекарствени продукти са научно тествани и са предписани от лекарите в контролирани дози.С други думи, те са противоречиви.
Да бъде законна проявата на марихуаната в някои щати на САЩ като "медицинска марихуана" често включва следните аспекти:

- Пушене- няма друго лекарство, което да се дава или може да бъде одобрено в този вид.
- Интоксикация - една цигара марихуана съдържа стотици токсични вещества, които не са контролирани  
- Неконтролирана дозировка - никой не знае каква е концентрацията на THC в продуктите, продавани като медицинска марихуана.
- Провалена рецепта - не съществува установена практика за фармацевтично предписание на медицинска марихуана. Вместо това, лекарите със съмнителни мотиви издават разрешения на "пациентите" да купуват марихуана в специални магазини. Американската Агенция "Администрация по храните и лекарствата" не одобри като медицински канабисът, използван за лечението на каквито и да било симптоми.
- Не е фармацептична - аптеки с квалифициран персонал не предоставят медицинска марихуана - тя се продава в растящ брой специални "улични магазини".
- Порочно разпространение - има взривно нарастване на канабиса и употребата на марихуана в щатите, които са позволили разпространението на медицинска марихуана, с последващо увеличение на щети във форма на психоза, пътно-транспортни произшествия, насилие и така нататък.

Аке Сетреус,

Директор на Европейски градове
срещу наркотичните вещества

 

Превод Елена Донева

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана