Марихуана факти - Научно изследване за вредата от редовната употреба на канабис

Редовната употреба на канабис има вредни ефекти, независимо от възрастта, на която човек започва употребата, сочи проучване, ръководено от университет в Куинсланд, Австралия.

В проучването са изследвани хора, които са започнали редовно употребата на канабис в гимназията или в началото на 20-те си години, и ги сравнява с тези, които не употребяват.

Водещият автор д-р Гари Чан от Националния център за изследване на употребата на вещества  към  Университета в Куинсланд, заяви, че резултатите свързват редовната употреба на канабис с негативни ефекти върху живота им до 35-годишна възраст.

В сравнение с не-употребяващите, редовните пушачи на канабис са по-склонни към:  високорискова консумация на алкохол;  да пушат цигари;  да използват други незаконни наркотици и да нямат сериозен партньор  до 35-годишната им възраст“, ​​каза д-р Чан.

Тези резултати са по-чести сред тези, които са започнали да употребяват  редовно канабис в юношеска възраст. Те са  изложени и  на по-висок риск от депресия и по-рядко имат платена работа. Като цяло беше установено, че редовната употреба на канабис,  има вредни последици, независимо от възрастта, на която хората започват да употребяват.“

Изследователският проект проследява 1792 австралийски гимназисти на 15 годишна възраст от 1992 г., проследявайки  моделите на употреба на канабис в продължение на 20 години.

Сравнени са  постиженията им на 35-годишна възраст, включително употребата на алкохол, тютюнопушенето, употребата на незаконни наркотици, връзка с партньор, финансовите затруднения, депресията, безпокойството и трудовия статус.

Д-р Чан заяви, че много предишни проучвания са посочвали вредните влияния, свързани с редовната употреба на канабис при тийнейджъри, но в малко от тях се разглеждат неблагоприятните последици, свързани с употребата, която е започнала от млада възраст.

Две трети от хората, които употребяват канабис редовно, са започнали употреба в  началото на 20-те си години“, каза той.

 Тези, които са започнали редовна употреба като млади, представляват най-високия дял на лица, при които има последваща употреба на незаконни наркотици и цигари сред населението и много по-висок дял на високорисковото пиене на алкохол.

Д-р Чан заяви, че констатациите трябва да се използват за информиране на обществеността за рисковете от редовната употреба на канабис.

Агенциите по  обществено здраве и законодателите,  трябва да предоставят на обществеността ясно и категорично послание, че редовната употреба на канабис е вредна, независимо кога дадено лице започва употребата му“, каза той.

Това е особено важно за юрисдикции, които вече са легализирали канабиса за развлекателни цели, като Канада и някои щати на САЩ“.

Изследването е проведено в сътрудничество с Изследователския институт за деца и  Университета в Мелбърн.

Изследването е публикувано в списание Drug and Alcohol Review (https://doi.org/10.1111/dar.13239). 

 

Източник: https://www.uq.edu.au/news/article/2021/01/long-term-study-reveals-harm-regular-cannabis-use?fbclid=IwAR1GqfkPUDib4rp9yNw51vYjLrafb7sIQtVZodc_iTbuDRRyJS9PNzBqs8o

Кратък линк:

Новини за марихуана

Inchiesta Petrol mafie, il presidente della Provincia di Vibo e i legami con i cugini D'Amico

09.04.2021

L’inchiesta della Dda guidata dal procuratore Gratteri delinea il sostegno per le elezioni provinciali del 2018. I voti...

Труп в центъра на Бургас! Мистерия обви смразяващата гледка

09.04.2021

Безжизненото тяло е в градинката до сградата на Общината Труп лежи в градинката пред сградата на Община Бургас. Районът...

Идеи за родители как да избегнат конфликтите и безпокойството

08.04.2021

Опитайте се (доколкото е възможно) да си изясните насаме със своя съпруг или съпруга как ще реагирате на конфликтни...

Съвети към млади хора, когато някой приятел има суицидни наклонности

07.04.2021

Ако някой, който ви е близък, изглежда изваден от релси, на всяка цена се опитайте да поговорите с него за проблемите...

Календар на събития

Пон.
Вт.
Ср.
Вт.
Пет.
Съб.
Нед.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
April 2021