СТАНОВИЩЕ НА ЧАСТ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И НПО ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА НА МАРИХУАНАТА

снимка, СТАНОВИЩЕ НА ЧАСТ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И НПО ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА НА МАРИХУАНАТА

ДО

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСНВ

КОПИЕ ДО

ВЕНДА ЗИДАРОВА

СЕКРЕТАР НА НСНВ

СТАНОВИЩЕ ОТ

Общинските съвети по наркотични вещества от Пазарджик, Ловеч, Сливен, Габрово, Разград, Перник, Кюстендил, Благоевград, Сдружение за европейски инициативи в България, Движение „Деца срещу дрогата” – Бистра Ранева, Сдружение „Движение ние – жените“ Благоевград, Главен асистент Марияна Шехова-Канелова със студентите – доброволци към ОбСНВ от ЮЗУ „Неофит Рилски“

УВАЖАЕМИ г-н Министър,

     По повод зачестилите добре организирани и финансирани прояви на определени лица, НПО и партии за легализация пушенето на марихуана с медицински цели Общинските съвети по наркотични вещества от Пазарджик, Ловеч, Сливен, Габрово, Разград, Перник, Кюстендил, Благоевград, Сдружение за европейски инициативи в България, Движение „Деца срещу дрогата” – Бистра Ранева, Сдружение „Движение ние – жените“ Благоевград, Главен асистент Марияна Шехова-Канелова със студентите – доброволци към ОбСНВ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ изразяват своя протест за грубото манипулиране на общественото мнение и категоричното несъгласие, че терапевтични ефекти могат да се постигат само чрез цигарата от канабис, както и сочените за пример страни, в които това се случвало успешно. Една от последните манипулации е тази с Ню Йорк, където милиони чакали на опашка за канабис, за да пушат вече свободно. В Ню Йорк не е разрешено пушенето на марихуана! Не коментираме и не изразяваме несъгласие с разрешаване употребата на таблетни или течни маслени форми от канабис с доказан ефект, когато е подкрепен от съответните водещи специалисти в медицината в България за съответните заболявания след необходимите за това специализирани изследвания, но при пушенето и не може да има реална дозировка, търсеният ефект е категорично наркотичен, а не терапевтичен. Американската психиатрична асоциация не е подкрепила и не подкрепя легализацията на марихуаната.

В Европейския доклад за наркотиците от 2014 г. Нидерландия, страната с пословично либерален режим за марихуана, посочва, че:

- „са иззети 12 600 кг нелегална „трева“ и 1 400 000 растения канабис“, което показва, че легализацията не е единственото средство за спиране на нелегалния пазар и наркодилърите, както често се изразяват привържениците на легализацията;

- „26% от учениците на 15 – 16 години са опитвали „някога през живота“ /кога? – на 12, 13, или 14 / „марихуана“, което показва, че легализацията не е единственото средство за намаляване търсенето при подрастващите, както често се изразяват привържениците на легализацията;

- „47,6% при постъпилите на лечение наркозависими са свързани с употребата на канабис“, което е в противоречие с рекламираната безвредност на марихуаната /общо за страните от Европейския съюз този процент е 27,9%/, както често се изразяват привържениците на легализацията ;

- „57,8% при постъпилите на лечение наркозависими за първи път са свързани с употребата на канабис“, което е в противоречие с рекламираната безвредност на марихуаната /общо за страните от Европейския съюз този процент е 42,2%, което показва тенденция за увеличаване, а тя е характерна и за страните от ЕС, които либерализираха своите закони за канабисовите производни/.

   Подкрепяме категорично изразеното становище на папа Франциск срещу легализацията на наркотиците, в което се казва: „Бих искал ясно да кажа  -  дрогата не се побеждава с дрога! Наркотиците представляват едно зло, а по отношение на злото не може да се правят компромиси. Идеята да се намалят щетите и отрицателните последици, като се разреши използването на психотропни лекарства за тези хора, които продължават да употребяват наркотици, не разрешава по никакъв начин проблема. Легализирането на така наречените „леки наркотици“, дори и частично, освен че е съмнително по отношение на законодателството, не води до желаните, предвидени резултати. Бих искал да повторя това, което казах по един друг повод: Не, на всякакъв вид наркотици! Просто е! Не, на всякакъв вид наркотици! Но за да се каже това НЕ, трябва да се каже ДА на живота, ДА на любовта, ДА на другите, ДА на образованието, ДА на спорта, ДА на работата,  ДА за повече работни места.“ Също толкова сериозно и без всякакви компромиси е и обръщението на Н.В. Неврокопски митрополит Серафим по повод 26 юни – Международния ден за борба с наркотиците. Категорично е и становището срещу легализацията на пушенето на марихуана  на организацията „Европейски градове срещу наркотиците“ с директор Аке Сетреус. Представяме и част от мнението на международно признатият лекар, професор по психиатрия от Калифорнийския университет в Сан Диего, специалист в областта на наркоманиите, д-р Игор Куценок: „По-просто казано, ако някой в България твърди, че трябва да се легализира марихуаната, защото тя е безопасна и има медицинско приложение - това може да означава 3 неща: 1- този някой е мошеник, 2 -този някой изобщо не разбира за какво става дума, 3- и двете. Преди да се направят каквито и да било промени във връзка с притежаване на вещества трябва да съществува развита и ефективна терапевтична мрежа в страната, ако такава няма, промените са безсмислени.“ - www.tinyurl.com/on9v6d8. На 16 юли получихме и писмо от Службата на ООН за наркотици и криминалност във Виена (United Nations Office of Drugs and Crime), в което се казва: „   Съвременната наука, с която разполагаме, ни дава ясни и недвусмислени доказателства за вредните ефекти от употребата на марихуана върху мозъчните функции, общото здраве, психичното здраве, образователните способности, социалните взаимодействия, цялостното психосоциално функциониране на физическите лица, които използват марихуана. Тези негативни ефекти са особено изразени при децата и юношите“ - www.tinyurl.com/o73ywv8 .

     Имаме горчив опит с ученици на 15-16 години с употреба на канабис и отключени шизофреноподобни състояния, които се оказа, че няма къде да бъдат настанени за лечение. Това не отговаря на каквито и да било изисквания за добра медицинска практика и нарушава драстично Конвенцията на ООН за правата на детето.  Сериозен е и въпросът за пушенето на марихуана от родители в присъствието на децата им и тяхното пасивно пушене.

     При толкова тежката картина на заболеваемост на българските граждани и децата, категорично сме против създаването на още един сериозен рисков фактор.

     Националният център по наркоманиите е добре да бъде запазен като структура, защото всички дейности по ЗКНВП са добре преценени и необходими, особено с оглед динамиката на проблема „наркомании“ и необходимостта от бърз и ефективен подход. Специалисти в областта на превенцията и лечението на наркоманиите се създават не за един месец или една година, ето защо ако има нещо, което да се променя, това са координацията и бързината на ефективните мерки, а не разформироването на структурата. Субективният фактор може да бъде допълнително обучен, променен, инструктиран, консултиран и оценяван, но не трябва да се забравят, заличават и многото добри практики, реализирани именно чрез специалистите в НЦН през годините от неговото създаване. Нарушенията е нормално да бъдат изяснявани чрез компетентните органи.

     Надяваме се, че в България няма да се допусне още един сериозен рисков фактор – пушенето на марихуана, да унищожава законно младото поколение. Вярваме, че първият принцип на лекарите и Министерството на здравеопазването е: Първо не вреди.

 

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана