Откриха връзка между марихуаната и ранното развитие на диабет

снимка, Откриха връзка между марихуаната и ранното развитие на диабет

Постоянната употреба на марихуана в младите години от живота се оказало свързано с повишените шансове от развитие на диабет от втори тип в зряла възраст, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Diabetology.
"Изяснихме, че употребата на марихуана не е пряко свързано с развитието на диабет, но все пак използването на този наркотик е свързано с настъпването на преддиабетно състояние. Тези резултати противоречат на резултатите, получавани от наши колеги, и те се нуждаят от допълнителна проверка", пише Майкъл Банкс (Michael Bancks) от университета на Минесота в Минеаполис (САЩ).
Банкс и колегите му разкрили връзката между употребата на най-популярния наркотик на територията на САЩ и редица други страни по света и първите фази от развитието на преддиабетно състояние, докато наблюдавали измененията в здравословното състояние на около три хиляди млади жители на Съединените щати, участващи в програма за наблюдение на здравето на съдовете и сърцето CARDIA.
Този проект е стартирал през 1985 година и сега най-старите му участници се намират под наблюдение вече 30 години, което дало на учените шанс да оценят как различните вредни навици и жизнени фактори влияят не само на състоянието на сърдечносъдовата система, но и на редица други органи.
Възползвайки се от тази база данни, екипът на Банкс сравнила честотата на употреба на марихуана сред участниците с това колко често при тях възниквал диабет от втори тип или започвали да се проявяват първите признаци на растяща невъзприемчивост на организма към инсулин, което предшества настъпването на диабета.
Медиците изяснили, че употребата на марихуана в ранните години от живота може да доведе до развитието на инсулинова невъзприемчивост в зрели години и потенциално да допринесе до развитието на диабет впоследствие.
Засега медиците не могат да кажат защо марихуаната допринася за развитието на преддиабетно състояние, но не предизвиква самия диабет от втори тип. Възможната причина е, че марихуаната допринася за повишаването на захарта в кръвта, а другите странични фактори, които не се отчитали в изследването, да провокират развитието на диабет. Банкс и колегите му планират да проверят тези хипотези в нови експерименти.

 

http://health.actualno.com/Otkriha-vryzka-mejdu-marihuanata-i-rannoto-razvitie-na-diabet-news_495530.html

 

Източник: http://health.actualno.com
Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана