Няма доказателства, че канабисът лекува болката от рак

снимка, Няма доказателства, че канабисът лекува болката от рак

Само равното съотношение на канабидиол (CBD) към тетрахидроканабинол (THC) е адекватно тествано и не успява да облекчи болката при пациенти с рак

Продуктите на канабиса, от цветовете на растението, изолирани канабиноиди или синтетични канабиноиди, все повече се използват като лекарство, особено при лечение на ракови заболявания. Но в подкрепа на много от тези практики липсват сигурни данни.

Няма доказателства за ефекта, на който и да е канабиноид (активните химикали в медицинския канабис) върху болката, в следствие на рака. Има доказателства, че продукт, съдържащ равно съотношение на канабидиол (CBD) към тетрахидроканабинол (THC), който се явява психоактивната съставка на марихуаната, не намалява свързаната с рака болка в сравнение с плацебо и че комбинираното лечение с CBD:THC може да доведе до повече странични ефекти.

Учени наскоро са публикували систематичен преглед на литература в BMJ Supportive & Palliative Care (Cannabinoids for adult cancer-related pain: systematic review and meta-analysishttps://spcare.bmj.com/content/10/1/14), който анализира данните от пет наскоро публикувани прецизни проучвания, оценяващи ефекта на канабиноидите против болката, свързана с рака. При никое от тях учените не успяват да намерят доказателства в подкрепа на положителните качества на канабиноидите като болкоуспокояващи. Нещо повече – стигат до заключение, че канабиноидите дори носят по-висок риск от нежелани последствия, най-често сънливост и замаяност, в сравнение с плацебо.

Никой друг канабиноид, или комбинация от канабиноиди, не е проучен в изследване за болката при рак, така че няма данни за подобни въздействия. Следователно ефектът (и страничните ефекти) на други канабиноиди или комбинации в сравнение с плацебо или други лечения е неизвестен. Освен това систематичният преглед на литературата търси само проучвания за болката от рака. Прегледът не оценява употребата на канабиноиди за други типове въздействия, като липса на апетит, при пациенти с рак.

Националният здравен институт на Великобритания (NICE) предоставя списък на продукти на основата на канабис, подкрепени с доказателства за тяхната ефикасност. Леченията включват орално активния синтетичен канабиноид набилон, при неподатливост на химиотерапия, предизвикваща гадене и повръщане при възрастни; CBD/THC спрей за умерена или тежка спастичност при възрастни с множествена склероза; и канабидиол с лекарство, наречено клобазам за припадъци, свързани със синдрома на Ленокс-Гастаут и синдрома на Дравет. 

Когато пациентите с рак обмислят да приемат медицински канабис, първо задължително трябва да се консултират със своя здравен лекар. Въпреки това, има много одобрени, конвенционални аналгетици и други интервенции, които обикновено се използват за контролиране на раковата болка, преминали са клинични изпитания и са показали, че са от полза.

Въз основа на съществуващите до момента доказателства, не може да се заключи категорично, че канабиноидите играят роля на болкоуспокояващи при рак и Националният здравен институт на Великобритания не препоръчва канабиноиди за хронично облекчаване на болката. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разберат обезболяващите и страничните ефекти на различни канабиноиди или комбинации от канабиноиди. 

По материали от https://www.the-scientist.com/critic-at-large/opinion-we-still-lack-evidence-that-cannabis-treats-cancer-pain-67335

 

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана