Марихуаната изпържва мозъка

снимка, Марихуаната изпържва мозъка

Как марихуаната причинява хаос в мозъка и го кара да си почива

Как марихуаната влияе на мозъка? Това е един интересен и много дискутиран въпрос през годините, който е залегнал в дискусиите за ползите и вредите от лекия наркотик. Един студент от Лайденския университет в Холандия е направил поучително видео за видео конкурса Brain Awareness поставен от Обществото за Невронаука през 2013 г.

Ройланд Хеерема се е разходил из улиците на Амстердам, за да научи как тетрахидроканабинол (THC), основният компонент в канабиса, който засяга мозъчната функция, се отразява на краткосрочната памет и двигателния контрол. Намираме се в Холандия - страна известна със сиренето, каналите, велосипедите, дървените обувки, отново велосипедите и ... прямата си политика по отношение на наркотиците, по-специално на канабиса. Марихуаната като билка идва от листата на растението канабис. Известни личности, които са употребявали или употребяват канабис включват Питагор, Жана д'Арк, кралица Виктория, Бил Клинтън и Барак Обама. В днешно време, марихуана е широко известна като стимулант. Ето защо Ройланд е твърдо решен да намери хора, които могат да му разкажат всичко за него ... И кое е най-доброто място за подобно проучване ако не столицата на марихуаната: Амстердам.

Студентът спира случайни хора по улиците на холандската столица и им задава един доста прост въпрос: „Можете ли да опишете как се чувствате обикновено, след като сте пушили марихуана?" Повечето отговарят по сходен начин. Те или се чувстват спокойни и отпуснати, или са много гладни или всичко им е ужасно смешно. Точно така. Но освен това, очите се зачервяват, сърцето бие по-бързо, мислите се реят някъде или никъде и човек вече не може да разчита на паметта си. За да е сигурен в резултатите на своето проучване Ройланд намира няколко доброволци и прави два теста с тях. Първият е свързан с краткосрочната памет и в него те трябва да запомнят 6 цифри за 30 секунди. Вторият е свързан с двигателните умения – подхвърлянето на топка. Тестовете са направени 2 пъти – преди и след като доброволците за пушили марихуана. При първият тест всички се справят много добре, дори блестящо, както и при втория. Все пак задачките са доста елементарни, но дали ще се справят участниците след като се напушат? Оказва се, че не. Трудно им е да запомнят цифрите, а топката, която си подхвърлят често пада на земята. Но защо се случва така? Ройланд обяснява в детайли какво всъщност се случва с мозъците ни когато пушим марихуана. Съставката в канабиса, която причинява ефекта на напушване се нарича делта-девет-тетрахидроканабинол, или по-простото - ТНС. И така, какво прави тя? Малките клетки в мозъка ни са наречени "неврони". Те преработват информацията в мозъка, освобождавайки химикали, наречени невтротрансмитери и я предават по веригата. Тази информация в последствие се прехвърля в клетката на аксоните, от където сигналът продължава да се движи по веригата. В окончания на невроните е мястото, където магията се случва. Въпреки че звучи просто, тези сигнали работят синхронизирано, като за милисекунди се превръщат в сложни конфигурации, които преминават през целия мозък. Това се случва всеки път, когато мислим, дишаме или се движим.

А какво се случва в мозъка, когато пушим марихуана?

Всъщност канабисът съдържа молекули, които много наподобяват такива, образуващи се в човешкия мозък – т.нар. канабиноиди. Въпреки че в мозъка канабиноидите циркулират в много малки количества, сравнени с тези, които се отделят при пушенето на марихуана. THC или тетрахидроканабинолът, страшно много наподобява естествения невротрансмитер анандамид, който е „господарят“ на информацията, която протича в нашия мозък и я доставя на точното място когато е необходимо. Въпросните канабиноиди обаче са много по-силни от анандамида и действат навсякъде,  а не само където е необходимо. Така връзката в мозъка е напълно прекъсната, което причинява нежелани ефекти върху тялото и ума – забавя ни. Ето и цялостното видео ( на английски език), което по-подробно ще ви обясни как работи мозъкът ни с и без марихуана.

 

 

 

http://fakti.bg/zdrave/88402-marihuanata-izparjva-mozaka

Източник: http://fakti.bg
Кратък линк:

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана