Канабис и какво трябва да знаем за канабиса

снимка, Канабис и какво трябва да знаем за канабиса

Информация, базирана на сайта на Mинистерството на здравеопазването във Франция

Хашишът и тревата произлизат от растение с латинското название „канабис сатива“ или накратко - канабис. Когато се изсушат върховете на женското растение и се наронят, се получава марихуана. Тя има зеленикаво-кафяв цвят и обикновено се нарича  „трева”.  Когато се пресова смолата от растението на блокчета или резенчета, резултатът е хашиш. Цветът на хашиша варира от светло кафяв до черен. Чрез специален процес може да бъде извлечена много силно концентрирана съставка от растението, която се казва хашишово масло.

Какво има в канабиса?

Активната съставка в канабиса е THC (делта 9 тетрахидроканабинол). Колкото по-топъл е климатът, в който се отглежда канабисът, толкова повече THC има в растението. Тревата, която се отглежда в парници, в близки до идеалните условия, често съдържа висока концентрация на THC. Хашишовото масло може дори да съдържа повече от 50% THC.

Какви са рисковете?

Човек, който не се чувства добре, не трябва да употребява хашиш, марихуана или трева, защото шансовете да се почувства по-зле са големи. Една по-голяма доза може да създаде както психически (интензивни чувства на тревожност или отпадналост), така и физически проблеми (от замаяност или гадене до паника или загуба на съзнание). Такива състояния се наричат препушване или психясване. В този случай единственото нещо, което може да се направи, е да се изчака. Може да се опитате да успокоите човека.
Препушването  или “да ритнеш” като резултат от по-голяма доза, се случва най-вече сред употребяващи, които търсят максимален ефект - като млади хора, чуждестранни туристи. Рискът е голям и когато хашишът се яде, защото употребяващият няма възможност да измери точно колко вещество е консумирал.
THC намалява способността за концентрация, забавя времето за реакция и уврежда кратковременната памет. Логическото мислене става по-трудно и нишката на събитията в момента трудно може да бъде проследена. THC и писането на домашно, ученето или работата не вървят ръка за ръка. Шофирането под влияние на THC e много опасно и строго забранено.
Хората, които често употребяват големи количества, могат да повлияят негативно върху социално-емоционалното си развитие. Вместо да разрешават проблемите и да се учат от тях, те просто ги “издухват” заедно с неудовлетворението. Поведението на тези употребяващи носи риск от социална изолация. Има свидетелства, че съществува връзка между употребата на канабис и началото на някои психични разстройства като шизофрения, депресия и тревожност. Хора с психично разстройство или предразположеност към такова са рискова група за канабиса. Употребата на марихуана може да засили психичния проблем или предразположеност и не е препоръчителна. Пушенето на джойнт обикновено води до дълбока инхалация в белите дробове и задържане на дима колкото е възможно повече. Димът на канабиса съдържа повече канцерогенни дори от самия тютюнев дим. В дългосрочна перспектива може да се получи увреждане на  дихателните пътища. Доказано е, че THC се предава чрез майчиното мляко. Същото важи за хашиша и тревата, както и за алкохола, никотина и другите наркотици, т.е. употребата по време на бременност и кърмене е крайно непрепоръчителна. Дълговременната употреба от страна на майката може да предизвика трайни промени в мозъка и имунната система на детето. Колкото повече някой употребява, толкова по-големи са рисковете за него! В една от книжките за родители, публикувана в официалния сайт на Mинистерството на здравеопазването във Франция, която се казва „ Канабис – книжка за родителите“  са написани мнения на родители.
„В момента, темата за наркотиците не ме засяга! В главата  на сина ми са само  музиката и приятелите! Той е само на 13 години, а аз мисля, че тези неща се започват на 16 години“. Само, че това мислене не е правилно! Употребата на канабис започва още при подрастващите. Експериментите показват, че средно на  15 годишна възраст. На 17-годишна възраст, вече четири от десет младежа са опитвали канабис поне веднъж в живота си.  Момчетата са по-податливи към редовна употреба. На 17 години, 46% от момчетата и 38%  от момичетата са опитвали канабис. При редовната  употреба експериментите показват 11% от момчетата и  4% от момичетата. Също така момчетата започват да употребяват в по-ранна възраст, отколкото момичетата.
Тези книги са много важни за Вас родители!
Техните цели са: да Ви предоставят информация, която ще ви помогне да знаете рисковете от употребата на канабис за здравето и личностното развитие на младия човек, да ви даде причина, за общуване с детето Ви и най-важното да предотврати употребата на канабис.
Има ли непосредствени рискове от употребата на канабис? Разбира се, че има!Винаги има последици от употребата на канабис!  Употребяващите канабис могат веднага да изпитат силно неприятна реакция, на "лошо пътуване“. Подобна реакция се появява често, когато употребяващият е уморен или по-лабилен. Тогава  страда от треперене, студена пот, гадене и понякога повръщане. Той може също да изпитва чувство на  обърканост, задавяне, много висока тревожност и да страда от заблуда и от преследване. Този състояния могат  да доведат дори и до загуба на съзнание. Когато шофирате  или изпълнявате  задачи, изискващи пълно внимание, употребили канабис, Вие се излагате  на риск от злополуки и увреждания.

 

 

 

Превод: Елена Донева 

http://www.drogues.gouv.fr/etre-aide/agir-ou-reagir/documents-utiles/selection-doutils-a-destination-des-parents/index.html

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана