Британско изследване: Хората с антитела могат да предадат COVID-19

снимка, Британско изследване: Хората с антитела могат да предадат COVID-19

Хората, които са прекарали COVID-19, е много по-вероятно да имат имунитет срещу заболяването в продължение на поне пет месеца.

Съществуват обаче данни, че индивидите с антитела все още могат да са носители на вируса и да го разпространяват, предаде Ройтерспозовавайки се на британско изследване, обхванало здравни работници.

Предварителните резултати от проучването на Пъблик Хелт Ингланд (PHE) показват, че повторните инфекции при хора, които има антитела срещу COVID-19 от минала зараза са редки - установени са при едва 44 души сред 6614 изследвани лица.

Въз основа на резултатите експертите предупреждават, че хората, които са се заразили по време на първата пандемична вълна в началните месеци на 2020 г. вече са уязвими за повторна зараза.

Изследователите предупреждават също, че хората с т.нар. "естествен имунитет" - придобит след заразяване, все още могат да носят коронавируса SARS-CoV-2 в носа и гърлото си и неволно да го предават.

"Сега знаем, че повечето индивиди, които са прекарали заболяването и имат антитела, са защитени от повторна инфекция, но все още не сме наясно колко дълго трае защитата", казва Сюзан Хопкинс от изследователския екип.

"Но все пак съществува риск да се заразят с инфекция и да я предадат на други", каза още Хопкинс. 

Изследването, известно като SIREN, включва десетки хиляди здравни работници във Великобритания, които от юни са тествани редовно за нови инВ периода между 18 юни и 24 ноември изследователите са открили 44 потенциални повторни инфекции - две "вероятни" и 42 "възможни", сред 6614 участници с положителни тестове за антитела. Това представлява 83% степен на защита, отбелязват специалистите.

Изследователите планират да продължат да следят и оценяват участниците, за да видят дали този естествен имунитет може да продължи повече от пет месеца при някои индивиди.

Специалистите обаче предупреждават, че ранните доказателства от следващия етап на проучването вече показват, че някои хора с имунитет все още могат да носят високи нива на вируса и да го предават на други.

"Поради тази причина е от решаващо значение всички да продължат да спазват ограничителните мерки, дори тези, които вече са прекарали заболяването", казват изследователите.фекции с COVID-19, както и за наличието на антитела.

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана