Често задавани въпроси за наркотиците от Тинейджъри

снимка, Често задавани въпроси за наркотиците от Тинейджъри

1.Могат ли да ме арестуват, ако ме хване полицай да пуша цигара марихуана?

Да, защото веществото THC (делта -1-тетрахидроканабинол), съдържащо се в конопеното растение, популярно като трева, марихуана, джойнт, е забранено със закон (ЗКНВП). Наказателното право ( виж приложен цитат от закона по-надолу), част от което е наказателният кодекс на Република България, определя отглеждането, разпространението и употребата му като криминални прояви. Наказателно-процесуалният кодекс визира вида и степента на наказанията, които се налагат в случай, че законът бъде нарушен, така че дори да не пушите цигара марихуана, фактът, че я притежавате, пък било и с цел съхранение, е достатъчно основание да бъдете задържани от органите на реда.

ЗАКОН ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ НАРКОТИЧНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПРЕКУРСОРИТЕ Глава четвърта. ЗАБРАНА НА РАСТЕНИЯ, ВЕЩЕСТВА И ПРЕПАРАТИ ОТ ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 Чл. 30. Забранява се производството, преработването, търговията, съхраняването, вносът, износът, реекспортът, транзитът, пренасянето, превозването, предлагането, придобиването, използването и притежаването на растенията, наркотичните вещества и техните препарати от приложение № 1.

2. Вярно ли е че употребата на канабис е по-малко вредна от употребата на алкохол?

Трудно е да се сравняват различни групи вещества. Психоактивните вещества водят до различни ефекти и последствия. Кое от тези две вещества е по-опасно зависи от фактори като честота на употреба, количество, продължителност, общо физическо състояние и много други. Например, алкохолът е достъпен в търговската мрежа, което улеснява набавянето, консумацията и приемствеността му от обществото. Това обаче не го прави безопасен за здравето на употребяващите го. Канабисът, който пък е забранен от закона, освен със здравословни рискове, е свързан и с криминални поведения, санкцията на които може да е под формата на глоба, порицание или лишаване от свобода. Ефектите при употреба и на двете вещества могат да доведат до липса на самоконтрол, агресивност и необмислени действия (шофиране в неадекватно състояние, практикуване на небезопасен секс, участие в грабежи, нападения и други).

3.Добре ли е да се консумират много течности след употреба на екстази?

При употребата на екстази е важно да се приемат достатъчно течности, тъй като когато е под негово влияние, тялото не е способно да регулира температурата си много добре. Често пъти екстази се използва в много топли и претъпкани помещения, които не са добре проветрени и където употребяващите танцуват интензивно. В такива условия температурата на тялото може значително да се повиши, а това може да доведе до прегряване и дехидратация (обезводняване). Има случаи, при които това води до мозъчно увреждане и дори до смърт.

За да се избегнат или намалят тези рискове, е добре употребилият да си почива от време-на време, да се разхлажда и редовно да пие вода и/или безалкохолни напитки, за да възстанови загубените чрез потенето течности.

В същото време е много важно да се знае, че приемането на твърде много вода наведнъж, може да бъде опасно (например повече от 4 чаши вода или друга течност за 1 час). Някои от случаите на смърт след употреба на екстази са свързани именно с водно „отравяне” (или хипонатремия). Когато количеството вода в организма стане твърде голямо в сравнение с количеството натрий (сол), се получава водно-натриев дисбаланс или ниско ниво на солта.

За да се намали рискът от хипонатремия, е добре употребилият да изпива в продължение на 1 час не повече от половин литър вода (не наведнъж). Солените снаксове и напитките за спортисти, които съдържат много соли, също могат да помогнат.

Кратък линк:
Етикети:
снимка на ОбСНВ Благоевград

ОбСНВ - Благоевград е създаден по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. ОбСНВ разработва и приема общински програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и незаконния трафик с наркотични вещества и прекурсори в съответствие с националните програми. Всичките усилия и труд на ОбСНВ - Благоевград в областта на превенцията на наркоманиите са оценени от Европейската комисия.

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.