Хиподинамия

снимка, Хиподинамия

Хиподинамията означава обездвижване.

Неврофизиологът акад. И. Павлов отбелязва: „Тялото на човека се състои от мускулна маса. Да се остави тази част на нашето тяло, която през хилядолетията е била непрекъснато в действие и по този начин е била упражнявана и тренирана, в покой, да не ѝ се дава работа, е огромна вреда.Това причинява рязко нарушаване на равновесието на целия организъм, води до разстройване на неговите функции.“

Движението стимулатор ли е?

Движението е естествен начин за стимулиране, активиране процесите на самообновяване  от равнището на клетките, органите, системите  – до равнището на цялото тяло.

Движението уравновесява механизмите на взаимодействието между органите, улеснява протичането на информацията, подобрява регулацията на различни функции.

Кои системи се активират при движението?

След системна двигателна дейност – физическа работа, физкултура, спорт, се подобрява работата не само на мускулната е нервната система, но и на сърдечно - съдовата, храносмилателната, дихателната, отделителната система, на жлезите с вътрешна секреция и др.

Движението балансира единството между психика и физика на организма.

То поддържа нашата жизненост, младост и здраве.

Как трябва да се регулира функционалното натоварване при физически упражнения?

Ако натоварването с физически  упражнения е слабо, недостатъчно, получават се слаба умора, слаби и недостатъчни възстановителни процеси.

Ето защо човек трябва да се стреми към максимално, но оптимално за организма натоварване, което да е в неговите физиологични граници и възможности.

Източник: „1001 въпроса и отговора за природосъобразен живот“

                       Виктория Викторова

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.