Хипноза

снимка, Хипноза

Хипнозата измина дълъг път от времето на д-р Месмер до наши дни. Днес терапевти я използват успешно за обезболяване при лечение на зависимости и последствия от психични травми. Въпреки ефективните резултати, метода до днес бива поставян под съмнение.

Хипнозата е един от най – древните методи за лечение, като въпреки това предизвиква разнородни дискусии. Голяма част от пациентите се тревожат да не загубят контрол над себе си, или че могат да бъдат принудени да вършат несвойствени за тях действия.

Хипнозата изисква изпадане в транс, който представлява междинно състояние между сън и бодърствуване.Човекът не реагира на външни дразнители, но се поддава на внушение от страна на хипнотизатора.

В началото на 20 век швейцарският психиатър Огюст Форел разграничава три степени на хипнозата. Най-леката, повърхностна фаза е сънно, вцепенено състояние, а по – дълбоката настъпва, когато пациентът не е в състояние да извърши физическо движение и губи усет за болка.

Третата, последна степен може да се сравни със сомнамбулизъм придружен от пълна загуба на паметта.

 Всяка форма на хипноза притежава своята лечебна стойност, но въпреки този факт медиците предпочитат да използват първата и втората  фаза на транса. В тези две фази пациентът проявява по – голяма предразположеност да взаимодейства с лекаря.

Умерената фаза на транса е придружена от ясно изразени физиологични промени: забавяне на дишането и сърдечната честота, намаляване на количеството хормони на стреса при едновременно увеличение на броя на лимфоцитите, които имат значение за функцията на имунната система.

Съзнанието на пациента е частично обърнато навътре към самия него, като друга част не престава да реагира на външните дразнители.

Научни изследвания доказват, че податливостта на хипноза не е вродена и пациента трябва да заяви доброволно желание за участие  в хипнотичен транс.

Пациентът, приведен в транс създава впечатление, сякаш спи, като това първо впечатление е подвеждащо. Научни изследвания доказват, че съня и хипнозата нямат допирни точки.

 Електроенцефалограмата на човек в състояние на хипнотичен транс показва нормална крива на биоелектрическа активност на мозъка, в която алфа – вълните преобладават, а това наподобява стадия на пробуждане, на отпочинал човек.

Хипнозата в известна степен предполага двустранни отношения, поради близкия контакт между лекар и пациент. Изпадането в транс е желано състояние на съзнанието, първата стъпка е съсредоточаване от страна на пациента. Лекарят чрез устни указания извиква у него, определени образи и картини.

Хипнозата е идеалният акт за дълбока релаксация в психотерапията, алтернатива на наркозата в хирургията и средство, с чиято помощ терапевта си изяснява събития от миналото, причинили психични травми у пациента.

Досега е неизяснено какви процеси в организма се задействат чрез концентрацията върху подсъзнанието.

  Научните данни през последните 20 години,  доказват  ефективни качества на хипнотерапията при множество проблеми: зависимости, импотентност, алергични реакции на основа – невродермити.

Виктория Викторова

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.