Употребата на марихуана води до деформация на мозъка

снимка, Употребата на марихуана води до деформация на мозъка

Дългогодишната употреба на марихуана може да причини свиване на два от основните дялове в човешкия мозък, съобщава Ройтерс. Мозъчно сканиране показва, че хипоталамусът и амигдала при хора, които са употребявали продължително и редовно марихуана са с по-малки размери от нормалното.

Пациентите с мозъчни изменения са пушили най-малко по 5 цигари марихуана на ден в продължение на 20 години.
Хипоталамусът регулира паметта и емоциите на човек, докато амигдала играе основна роля в човешкото поведение свързано със състоянията на страх и агресия. Изследването на университета в Мелбърн, публикувано от Американската медицинска асоциация показва, че употребяващите значителни количества марихуана се представят по-слабо при тестове за запаметяване. Задачата е била да се възпроизведе наизуст списък от предварително прочетени 15 думи. При употребяващите марихуана се наблюдават също и леки симптоми на психични разстройства, като параноя, но недостатъчно силно изразени, за да бъдат диагностицирани като такива.

"Тези разкрития развенчават широкоразпространеното схващане, че марихуаната няма никакъв отрицателен ефект върху човешкия мозък и поведение", каза Мурат Юсел от изследователския център към университета в Мелбърн.

"Както с повечето вещества, някои хора ще изпита по-сериозни проблеми свързани с употребата на марихуана отколкото други", казва Юсел. "Нашето изследване предполага, че всеки е уязвим за евентуални изменения в мозъчните си структури, проблеми с паметта и психични разтройства, ако употребяват редовно марихуана за достатъчно дълъг период от време". Сред 15-те доброволци, употребявали редовно марихуана през последните 20 години, обемът на хипоталамуса е бил средно с 12% по-малък от нормалното, докато обемът на амигдала е бил с 7% по-малък в сравнение с 16-те души от контролната група, които не употребяват марихуана.

Изследователите признават, че изследването не доказва, че именно марихуаната, а не други фактори са довели до мозъчните изменения, но Юсел подчертава, че изследването идентифицира марихуаната като една доста вероятна причина. Докато около половината от употребяващите марихуана лица са имали симптоми на лека параноя и социална фобия, само един човек от контролната група е изпитвал подобни проблеми. Употребяващите марихуана, чиято средна възраст е около 40 години, са декларирали, че са употребявали други нелегални наркотици по-малко от 10 пъти през живота си.

От AU.S., организация бореща се за легализирането и свободната продажба на марихуана в САЩ, отхвърлиха резултатите от изследването с аргумента, че то е базирано на хора, които са употребявали марихуана в изключително големи количества и за много дълъг период от време.
"Това са хора, които са били силно надрусани всеки ден в продължение на 20 години", казва Брус Миркен от проекта за Устойчиво регулиране на марихуаната. "Това изследване не казва нищо за хората, които употребяват марихуана умерено, или пушат от време на време, каквито са всъщност огромната част от потребителите на растението. Изследването дори признава тази своя слабост. Документираните вреди от сходна продължителна употреба на алкохол или цигари са със степени по-сериозни и не са ви нужни високо-технологични сканиращи апарати, за да установите това", допълва Миркен.

Източник:
Кратък линк:
Етикети: шизофрения трева психоза увреди в мозъка
снимка на ОбСНВ Благоевград

ОбСНВ - Благоевград е създаден по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. ОбСНВ разработва и приема общински програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и незаконния трафик с наркотични вещества и прекурсори в съответствие с националните програми. Всичките усилия и труд на ОбСНВ - Благоевград в областта на превенцията на наркоманиите са оценени от Европейската комисия.

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.