"Убийства? Аз съм отговорен!": Дутерте защити кървавата си война срещу наркотиците

снимка, "Убийства? Аз съм отговорен!": Дутерте защити кървавата си война срещу наркотиците

Ако са извършвани убийства, аз съм този, когото можете да държите отговорен за всичко. За всяка смърт, настъпила при изпълнението на войната срещу наркотиците."

Президентът на Филипините Родриго Дутерте няма никакви притеснения спрямо тежките обвинения, които защитници на човешките права отправят спрямо него и правителството му за кървавата война срещу нарко бандите в страната.

В телевизионно изказване в понеделник вечерта той направи най-ясното си признание досега за перспективите, че той може да бъде изправен пред редица наказателни обвинения за действията му около борбата с дрогата във Филипините.

Още от началото на президентската си кампания през 2016 г. Дутерте се зарече, че ще се бори срещу разпространението на незаконни вещества, а веднага щом беше избран за държавен глава, той вкара в действие плановете си.

Всичко това доведе до една кървава кампания, която даде своя мрачен резултат - близо 6000 убийства на хора, заподозрени за някаква връзка с търговия с дрога, според данни на полицията. Освен тях още 256 000 други са били арестувани при набезите на полицията от началото на кампанията досега.

Наблюдатели и активисти за човешките права обаче са категорични - жертвите са много повече.

Във войната си срещу нарко бандите Дутерте използваше както полицията, така и граждански "наказателни отряди" - групи от обикновени хора с оръжия, които се организират, за да ловят гангстери и дилъри. Според много от обвиненията към правителството на Дутерте действията на именно тези отряди са съмнителни и за голяма част от жертвите им не е доказано, че имат каквато и да е връзка с разпространението на наркотици.

Знаков за този проблем се оказа и случай от 2018 г., когато съдът в страната осъди трима полицаи за убийство на 17-годишен студент. Властите се опитаха да набедят младежа, че е оказвал съпротива при арест за наркотици, но свидетелски показания и видеозаписи от местопрестъплението показаха, че студентът е напълно невинен.

Президентът и администрацията му обаче отричат подозренията, че той е разпореждал извънсъдебни убийства и упълномощаването на подобни групи да действат свободно и по негова заповед.

Това доведе и до логичния ход - в Международния наказателен съд в Хага от 2018 г. насам вече има заведени най-малко две жалби за престъпления срещу човечеството и масови убийства покрай кампанията на Дутерте.

В момента те се разглеждат от назначен специален прокурор, който трябва да определи дали има достатъчно доказателства, за да започне пълномащабно разследване срещу филипинския президент.

Той отговори на започналата проверка срещу него като изтегли страната си от съда. Това обаче не спря действията на магистратите. Именно по тази линия идва и неговото изказване.

По телевизията президентът заяви, че е готов да бъде изправен пред обвинения, които биха могли да го вкарат в затвора.

Ако ви убият, това е, защото съм бесен заради наркотици. Ако това, което казвам, е престъпление, изправете ме пред съда, за да ме затворят. Нямам проблем. Ако отида в затвора, защото съм служил на страната си, ще го направя с удоволствие", заяви той.

Дутерте обаче отхвърли обвиненията в престъпления срещу човечеството. Нещо повече, той попита реторично откога "наркотиците и дилърите са станали човечеството".

В изказването си той отново отрече да е разрешавал извършването на убийства без съд и присъда за хора, за които е имало подозрения, че са замесени в търговията с дрога.

Въпреки това от 2016 г. досега той многократно е заплашвал със смърт дилъри и банди. Даже в началото на октомври той публично нареди на шефа на митниците на страната да издаде заповед да се стреля на месо по контрабандисти и трафиканти на наркотици.

През юни върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заяви, че "кампанията на Филипините срещу незаконните наркотици се провежда без надлежно спазване на принципите на правовата държава, надлежния процес и човешките права на хората, които може да употребяват или продават наркотици".

От нейния офис също така призоваха правителството на страната да прекрати всяко насилие, насочено към заподозрени престъпници на наркотици.

На това президентът на Филипините отговаря решително с позицията, че борбата с трафика на наркотиците. 

Ако се позволи това [търговията на наркотици - б.р.] да продължи и ако не се предприемат решителни действия срещу бандите и дилърите, това ще застраши сигурността на държавата", заяви в обръщението си Дутерте и допълни, че вижда тази своя борба като изпълнение на "свещен дълг".

Когато спасявате страната си от заплахата, която хора като НПА [комунистическите бунтовници от Новата народна армия на Филипините - б.р.] и наркотиците, вие изпълнявате свещен дълг", коментира още президентът.

Макар и противоречива и кървава, неговата офанзива срещу търговията с дрога дава резултати, поне според цитираните от Дутерте данни на Агенция за борба с наркотиците на страната. Според посочените цифри във Филипините в момента има 1,6 милиона наркомани, над двойно по-малко от 4-те милиона зависими от 2016 г., когато той встъпи в длъжност като президент.

Критиците му обаче са на мнение, че този спад в броя на наркозависимите се дължи до голяма степен и на убийствата по време на репресиите, организирани от Дутерте.

Самият той изразява скептицизъм и относно полицейското насилие. По думите му убийствата на дилъри и гангстери не се дължат толкова на брутални полицейски операции, колкото на войни между различните банди за територия - нещо, което много експерти определят като по-скоро невярно твърдение.

В типичен за него стил, Дутерте все пак посочи виновни за "очернянето" на имиджа на Филипините в международен план - "групи по интереси", които са "въоръжили" защитата на човешките права, за да дискредитират правителството му.

По думите му страната заявява отвореност за "конструктивна ангажираност" с ООН, но само ако от страна на международната общественост има заявени "обективност, ненамеса, неселективност и истински диалог".

Въпреки това той заявява твърдо, че няма никакво намерение да спира с кръстоносния си поход.

Филипините ще продължат да защитават човешките права на своя народ, особено от бича на незаконните наркотици, престъпността и тероризма", каза Дутерте.

В момента президентът се радва на изключително високо одобрение в страната си, въпреки че Филипините бяха ударени доста тежко от коронавируса. Според проучване от началото на октомври 91% от гражданите одобряват президента и действията му. 

 

Снимка: Robinson Ninal Jr./Malacanang Presidential Photographers Division via AP

Източник: https://webcafe.bg/svyat/ubiystva-az-sam-otgovoren-duterte-zashtiti-karvavata-si-voyna-sreshtu-narkotitsite.html

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.