Сенсибилизация

снимка, Сенсибилизация

Сенсибилизацията е интензивен начин, по който реагира един организъм при прием на еднакво количество дрога или при прилагане на идентични стимули.

Много дроги при животински експерименти водят до прогресивно повишаване на локомоторната активност: става така сякаш организма реагира все по - силно на даден продукт. Този феномен на сенсибилизация е до известна степен обратен на феномена толеранс.

Този процес може да помогне за разбиране на патологиите, които се появяват у човека при използване на дроги/ например психози/. Не е изключено модификациите, които предизвиква всяка инжекция, да се „запаметяват“ по такъв начин, че всяка следваща инжекция да има по-силен ефект.

Смесената чувствителност показва сходни механизми. Например опиати, амфетамини и кокаин представляват една кръстосана сенсибилизация, като инжекцията на единия продукт предизвиква сенсибилизация към другите и обратно.

Такава кръстосана чувствителност има между стрес и много субстанции:тя най – вероятно засяга допаминовите неврони, чиято роля в регулацията на емоционалните състояния е доказана.

Процесите на сенсибилизация, които основно са нервно – биологични се влияят и от фактори на средата: оказва се, че напълно могат да зависят и от условията, в които се правят „сенсибилизиращите“ инжекции.

Сенсибилизацията, която зависи едновременно от повторното вземане на дрога и от средата, в която са случва това, можа да помогне за разбиране на влизането в психична зависимост.

Кръстосаната сенсибилизация може да обясни, защо наркоманите преминават без затруднения от една дрога на друга.

Виктория Викторова

 

 

www.tinyurl.com/wl78wtt

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.