Разпознаване на емоционалния глад

снимка, Разпознаване на емоционалния глад

Една от най – често срещаните грешки, които се правят, е да бъде объркан емоционалния глад с физическия. Това объркване е факт, защото настройвайки по – точно телата си, двата вида глад много си приличат.

Всъщност причина номер едно хората да ядат, когато не са гладни, е да успокоят някаква негативна емоция или да запълнят някоя емоционална дупка. Понякога може да се окаже, че ядете, без да се наситите  – преди всичко, защото въобще не сте били гладни за храна.

Може би просто сте се почувствали отегчени  и изведнъж  сте решили, че най –  доброто ще бъде чиния сирене и солени бисквити. Но както е казано: „Бисквитите в целия свят не са достатъчни, за да ви накарат да се почувствате обичани и пълноценни“.

Ето няколко фактора, които да ви помогнат всеки път да правите разграничението:

Изпитвали ли сте някога внезапно и отчаяно желание да ядете?

Ако се върнете назад в мислите си, ще откриете, че само моменти, преди да се появи „гладът“,  вие сте имали мислен спор със себе си.

За да не става нужда да се занимават с каквито и да било усещания, минаващи през тялото им, хората са се научили да затрупват тези усещания с храна.

Физическият глад, от друга страна е постоянен

Можете да не забележите онова нежно пристъргване в стомаха си или дори къркорене. Ако продължите да пренебрегвате вашия глад, вероятно ще изпитате световъртеж или дори тъга, гняв и умора.

Колкото по – рано се научим да улавяме „намеците“ на нашето тяло, че се нуждае от гориво, толкова по –  лесно ще ни бъде да разделяме тези два сигнала.

Емоционалният глад не може да бъде задоволен с храна, физическият – може

Когато сте гладни за добри чувства  (или временно маскирате лошите чувства ), никакви количества храна няма да ви помогнат.

Емоционалният глад се различава от физическия и по това, че когато адресирате  основната причина за емоционалния глад, той не се връща обратно след четири часа.

Независимо от специфичните проявления  чувствата, които подчертават емоционалния глад, неизбежно се свеждат до едно единствено нещо :

Неизбежен стрес

Според последните виждания сред изследователите на неустоимите  желания и пристрастяването  „неизбежният стрес“ е продължаващо усещане, което изпитваме през целия живот. Този привиден, неизбежен стрес може да приеме формата на несполучлив брак или хронично заболяване, или дори нещо толкова просто като стрес на работното място. Той може да бъде причинен дори от вина или срам – съжаление за нещо, което се е случило в миналото и което не може да бъде поправено.

В книгата „Копнеещият мозък“, д – р Роналд Рудън изтъква, че изпитването на неизбежен стрес променя  картината на мозъка  и  създава физиологичен  копнеж за субстанция (храна или алкохол), които ще ни позволят да отнесем на заден план нашето изпитване на стрес.

По същество храната става нещо като медицинска лепенка, която осигурява временно облекчение, без да води до подобряване на ситуацията, причинила стрес.

източник: „Аз мога да те накарам да отслабнеш“

                     Виктория Викторова  

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.