Признаци, че не сте поставили лични граници (и защо имате нужда от тях)

снимка, Признаци, че не сте поставили лични граници (и защо имате нужда от тях)
Личните граници са част от нормите, с помощта на които изграждаме своите социални взаимодействия и които ни ръководят във взаимоотношенията ни с околните. Иначе казано, те са звуковият сигнал, който ни предупреждава дали някой злоупотребява с нас. Те са вътрешният глас, напомнящ ни как бихме искали хората да се отнасят към нас, както и на кои от желанията им можем да откликнем.
 
Границите, които поставяме, са извлечени от рамката на основните ни убеждения, перспектива, мнения и всичките ни ценности. Те, от своя страна, са плод на житейския ни опит и социалната среда, в която сме били отгледани.
 
Ако откриете, че концепцията за здравословни граници е трудна за разбиране, помислете за други видове рамки. Линиите на имота ви, оградите, очертания, направени в пясъка… Поставяте ли подобни маркери, ограничаващи намесата на хората в личните ви дела?
 
Защо са ви нужни граници
Ако не установите ясни разграничения, вероятно постоянно ще зависите от милосърдието на другите, което означава, че позволявате на околните да ви казват какво да мислите, как да действате и какво да чувствате. Така съвсем неусетно започвате да пропилявате времето и енергията си, правейки това, което те искат от вас, а не онова, което вие желаете. В дългосрочен план това може да доведе до високи нива на неудовлетвореност и депресивност, защото се чувствате непълноценни и изгубени.
 
Вижте 12 знака, че не очертавате личните си граници достатъчно ефективно
Връзките ви често са трудни и драматични
Колкото по-малко лични граници сте поставили, толкова повече знаци давате на другите, че не желаете да се грижите за себе си. Това ви прави лесна мишена за хора, които желаят да ви контролират, или такива, които не считат за нужно да работят за връзката ви толкова, колкото вие самите. С други думи, вие непрекъснато сте зависими от отношения и приятелства, които не са равнопоставени спрямо отношението даване-вземане. Най-неприятният сценарий, произхождащ от липсата на граници, е затъване в отношения, изпълнени с умствено, емоционално, физическо или сексуално насилие, и примирението с него.
 
Трудно ви е да вземате решения
Без установяване на здравословни граници може да започнете да изразходвате толкова много от важните за вас ресурси (докато правите това, което другите искат), че да изгубите чувство за себе си и собствените си нужди. Това означава, че често няма да знаете какво наистина искате, а решенията ще идват изключително трудно, когато са взети самостоятелно.
 
За нищо на света не бихте оставили някого да се провали
Тези, които не са поставили граници, са склонни да споделят чужди планове или да изпадат в дълбоко притеснение, че ще позволят друг да се провали, до такава степен, че винаги казват „Да“. Липсата на умението да отказвате може да ви изиграе доста сериозна и горчива шега.
 
Две думи — вина и тревожност
Ако граници липсват и никога не смеете да отказвате на околните, то вероятно страдате от постоянна вина и страхове. Вероятно се чувствате отговорни, ако близките ви са нещастни. Много хора с подобни проблеми чувстват вина за най-малките неща — от това да вземат последното парче торта, през това да помолят колегите да са по-тихи или да попитат дали могат да седнат до непознат в автобуса.
 
Често сте уморени без никаква видима причина
Ако винаги правите това, което останалите желаят, то е съвсем логично да не отделяте време нито за почивка, нито да живеете собствения си живот — това може да бъде наистина изтощително. Никога не идентифицирате и не поставяте на първо място вашите собствени мечти и това може да предизвика съвсем реално усещане за умора, тъй като често води до леки депресивни състояния. Определянето на граници, от своя страна, понякога подпомага откриването на резерви от енергия.
 
Вашият радар е изключен, когато става дума за споделяне
Липсата на лични граници може да доведе до споделянето на подробности за живота ви с хора, които едва познавате, а това ви прави идеална мишена за манипулации и емоционални наранявания.
 
Постоянно се оказвате жертва на ситуацията
Липсата на граници улеснява хората да се възползват от вас както по очевидни, така и по най-фини начини, а понякога дори несъзнателно. Може би често се чувствате пренебрегвани и обвинявани на работа, у дома и в социалните си кръгове. Може би сте човека, за когото нещата никога не вървят добре.
 
През цялото време се чувствате неспокойни
Ако често се усещате раздразнени от хората, нервни сте и дори малко „изключили“, това е следствие от факта, че вървите против собствените си ценности и желания. Усещането често е придружено от притеснение за чувствата на другите и вина заради нещата, които тайно желаете.
 
Усещате, че околните не показват уважение към вас
Границите показват на околните инструкция за това как очаквате да бъдете третирани и какво поведение ще позволите да влиза в живота ви. Ако не поставяте граници, хората няма да знаят как да действат около вас и ще се окажете в позиция на човек, който не получава нужното уважение. Другата страна на тази монета е, че липсата на ваши собствени граници намалява вероятността да разпознавате тези на другите и може несъзнателно да ги нарушавате.
 
Често се чудите кой сте в действителност
Дори ако не го осъзнавате, вероятно често правите това, което другите искат, вместо нещото, което вие желаете, и основавате самооценката си на това, което останалите мислят за вас. Най-често поведението е придобито от ранна детска възраст, може да се задържи през целия живот на индивида и дори да доведе до криза на идентичността.
 
Страхувате се, че ще бъдете отхвърлени и изоставени
Липсата на граници много често се проследява до детството, когато съзряващата личност възприема изпратеното от възрастните послание, че не трябва да прави това, което другите не искат да прави, за да не бъде отхвърлена и изоставена.
 
В периода на детството вниманието и любовта са необходими за личното израстване, така че тогава всеки урок работи ефективно за тенденцията младата личност да не поставя граници и да се придържа само към това, което й е било казано. Разбира се, в живота на възрастния това може да доведе до несъзнателната вяра, че липсата на граници ще донесе одобрение и любов, но вместо това води до трудни взаимоотношения и самота.
 
Какво не са границите
Границите не са нещо, което ви прави нещастни. Толкова много хора се страхуват да поставят граници, защото са убедени, че така хората няма да ги харесват и животът им ще бъде нещастен. А е вярно по-скоро обратното. Поставянето на лични граници привлича в живота ни хора, които са готови да ни уважават.
 
Идеята не е околните да ограничават радостта ви, а да я защитават. Вашите връзки стават по-добри и всъщност се наслаждавате на нещата, които искате да правите, защото са плод на ценностната ви система. Границите не са непроменими. Колкото повече научавате за това кои сте и приемате личните уроци от живота, толкова повече се променяте. А с вас и вашите граници. Важно е да помните — те никога не са правилни или грешни, но е необходимо да са ясни, защото се основават на вашата ценностна система. Не е наложително да обяснявате или оправдавате границите си. Трябва само да ги начертаете. Ако някой не желае да се съобразява с тях или отказва да ги приеме, запитайте се дали имате нужда от този човек в живота си.
 
Как да разберете дали сте очертали ясно личните си граници
Ако сте поставени в позиция на зависимост, може да нямате граници и да бъркате своите с това, което околните очакват от вас. Ако не сте сигурни дали лимитите, които сте поставили, са ясни и здравословни, задайте си следните въпроси.
 
Колко често се притеснявам за това, което другите хора мислят?
Чувствам ли се виновен, че искам да върша нещата сам?
Кога последно казах „Не“ на някого?
Кога последно казах „Да" на нещо, което тайно не желаех да направя?
Чувствам ли, че заслужавам уважение или трябва да го спечеля, като съм "приятен"?
Кои са петте правила, за да бъде някой мой приятел?
Кои са 10-те неща, за които най-много ми харесва да отделям от времето си?
Кои са 10-те неща, които мразя?
Позволявам ли си да изпитвам силни емоции? Когато мисля да кажа "Не" на някого, чувствам ли се притеснен, или ми е спокойно?
Помощ! Трябва да поставя здрави граници, но не знам как
Повечето хора, имащи проблем с границите, се борят с това да открият кои са и какво желаят. Това може да им остави усещане за разочарование и желание да определят своите бариери, но и невъзможност да определят какви да са те.
 
Така че първата стъпка може да бъде да научите повече за себе си и да си отделите време и пространство, за да го направите (с други думи, наблюдавайте самооценката си и осъзнайте, че това ще е процес, а не достигане до бързи резултати). Чудесно начало може да бъде лагеруване и четене на книги за самопомощ, размисъл за основни убеждения, ценности и идентичност.
 
Може да се изкушите да се обърнете към други хора, които познавате, и да поискате съветите им относно границите, които трябва да поставите, но внимавайте с това. Ако до момента не сте имали граници, то околните са свикнали да се съобразявате с тяхното щастие и най-вероятно ще ви дадат съвет, който отново ще е насочен най-вече в тази посока.
 

 

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.