Послания към родители на тийнейджъри

снимка, Послания към родители на тийнейджъри

От съществено значение за родителите е факта, че всеки тийнейджър съзрява в различна степен физически, емоционално и умствено по време на отделните етапи на своето развитие, както и че скоростта на това съзряване при различните хора е различно. Тези индивидуални темпове никога не трябва да се пренебрегват, като това важи дори за тийнейджъри в едно и също семейство.

Не съществува рецепта за успех в родителството – всичко е успех от упорита работа, чувствителност към нуждите на децата, огромна доза разбиране и търпение и от двете страни.

Обърнете вашето внимание към следните аспекти, които улесняват общуването с тийнейджърите:

  • От най – крехките години на вашите деца, направете всичко възможно те да са наясно , че каквото и да се случи, вие ще бъдете неизменно до тях, за да им помогнете  – и в радост, и в мъка.
  • Продължавайте да говорите и общувате с тях, колкото и трудно да ни се струва това на моменти.
  • Избягвайте ултиматумите – направете всичко възможно нито вие, нито вашия тийнейджър някога да се озовете притиснати в ъгъла.
  • Бъдете готови да си признаете, когато сте допуснали някаква грешка –  така ще научите и децата си да постъпват по същия начин.
  • Определяйте ясни граници на поведение  – поставени между тях, вашите тийнейджъри ще се чувстват в безопасност и същевременно ще имат срещу какво да се бунтуват, когато решат да пробват границите на своята независимост.

 

Ако в края на съзряването си вашия тийнейджър е пушил цигари или няколко пъти се е напивал, но всички все още продължавате да си  говорите и да се разбирате , можете спокойно да отчетете, че вие като родител и тя или той като тийнейджър , сте се справили добре.

 

Източник: „Тийнейджъри агония и екстаз“

              Виктория Викторова

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.