Наръчник на щастливия човек – как да намалим стреса и да започнем да се радваме на живота

снимка, Наръчник на щастливия човек – как да намалим стреса и да започнем да се радваме на  живота
Всички искаме да бъдем щастливи. Но как да го постигнем? И изобщо възможно ли е?
 
Изследователи в областта на позитивната психология изучават тези въпроси и отговорите са доста окуражаващи. Оказва се, че наистина можем да бъдем по-щастливи и да се чувстваме по-удовлетворени от живота си, нещо повече – това няма да изисква нито да спечелим от лотарията, нито да направим някаква друга драстична промяна в живота си. 
 
Единственото, което е необходимо, е да променим своето отношение към себе си и света. И това е една наистина добра новина, защото всички можем да се справим с това предизвикателство.
 
Кое е това, което просто не може да ни направи щастливи
По-голямата част от хората имат дълъг списък с неща, от които вярват, че се нуждаят, за да бъдат наистина щастливи. А когато към този списък прибавим и наложени от обществото условия за щастие и благоденствие като успех, богатство, слава, сила, добър външен вид, идеален брак, щастието започва да ни изглежда все по-недостижимо.
 
Според психолозите, занимаващи се с тази тема, обаче нещата не стоят по този начин. Изредените по-горе постижения не водят до дълготрайно щастие – нито престижна награда, нито нова вълнуваща връзка са в състояние да ни осигурят нещо повече от мимолетно усещане, че сме велики и докоснати от Големия късмет.
 
Човешките същества притежават невероятното умение много бързо да се адаптират към новите обстоятелства – именно това качество ни помага да оцелеем и да процъфтяваме. От друга страна обаче то е причината всички хубави неща, които първоначално ни правят щастливи, скоро да се превърнат в обичайна част от ежедневието ни и съответно да изгубят силата си да ни правят толкова щастливи, колкото са ни правили в началото. 
Митове и факти за щастието
Преди да започнем да разучаваме някоя от масово предлаганите стратегии за повишаване на щастието, първо трябва да сме наясно с напълно погрешните митове за него и разбира се – да освободим съзнанието си от тях.
 
Мит 1:Парите ще ни направят щастливи
Факт: Да се притесняваш за пари може да бъде наистина стресиращо. За да бъдете щастливи, имате нужда от достатъчно, за да покриете основните си нужди: неща като храна, подслон и дрехи. Когато разполагате с достатъчно пари, за да се чувствате комфортно, печеленето на повече няма да повиши нивото ви на щастие. Няколко независими изследвания показват, че при победителите в лотарията нивото на щастие е по-високо от обичайното в продължение на месец след спечелването на „големите пари”, след това те отново са толкова щастливи, колкото са били и преди печалбата от лотарията.
 
Мит 2: Трябва да имате връзка, за да сте щастливи
Вие - не вашият партньор - отговаряте за собственото си щастие.
Факт: Да бъдеш в здравословна, поддържаща любовна връзка допринася за щастието, но не е вярно, че не можеш да бъдеш щастлив, ако си сам. Всъщност хората, които не са във връзка, но поддържат смислени приятелства и стремежи, са по-щастливи от хората в неподходящи романтични взаимоотношения. Също така е важно да отбележим, че дори добрият брак или романтично партньорство не води до трайно, интензивно увеличаване на щастието, ако е основан на очакването, че партньорът ви ежедневно трябва да се грижи за вашето щастие и удовлетворение от любовта и живота като цяло. Подобно убеждение може сериозно да навреди на отношенията ви в дългосрочен план. Вие - не вашият партньор или членовете на вашето семейство - отговаряте за собственото си щастие.
 
Мит 3: Щастието намалява с възрастта
Факт: Противно на общоприетото схващане, хората стават по-щастливи с напредването на възрастта. Данни от редица изследвания потвърждават, че възрастните имат по-положителни емоции и по-малко (както и с по-слаб интезитет) отрицателни емоции, отколкото младите хора и тези на средна възраст.
Като цяло, възрастните са по-доволни от живота си, по-малко чувствителни към стреса и по-емоционално стабилни. Дори и със загубите, които идват с възрастта, това е най-щастливото време от живота за много хора. 
Как да станем по-щастливи?
Съвет 1: Научете мозъка си да бъде по-позитивен
Нашите мозъци представляват своеобразно „кълбо от жици”, свързани помежду си, така че да регистрират и помнят нещата, които не са наред. Това е механизъм за оцеляване, който ни помага да запазим опита на нашите пещерни предци, живели в свят, пълен с всевъзможни физически заплахи. Но в днешната - сравнително безопасна -  действителност тази биологична склонност за съсредоточаване върху отрицанието допринася за повече стрес и нещастие в живота ни.
 
Въпреки че не можем да променим своята природа, можем да обучим мозъка си да бъде по-позитивен. Разбира се, това не означава принудително да се усмихваме или да си подсвиркваме щастливо в трудни ситуации на загуба или страдание. Не е нужно да пренебрегвате действителността или да се преструвате, че нещата са чудесни, когато не са.
 
Най-важното, което трябва да осъзнаете, е, че да живееш, съсредоточен върху негативните неща, подхранва нещастието (и е предпоставка за развитие на депресия и тревожност), докато изборът да забелязвате и оценявате хубавите неща, както и да очаквате и дарявате доброта, е мощен стимулант на радостта.
Съвет 2: Научете се да изразявате благодарността си
Да се научите да бъдете благодарни за всяко хубаво нещо в живота си и дори за всеки урок, който той ви дава, определено би повишило нивото ви на щастие. Изследванията показват, че благодарността се свързва с по-положителни емоции, по-нисък риск от депресия, по-добри взаимоотношения с околните и постигане на вътрешен мир.
 
Съвет 3: Живейте СЕГА и се насладете максимално на настоящия момент
Припомнете си период от миналото, в който сте били много тъжни, угрижени или депресирани, и усетете чувството, което ви причинява този спомен. Сега можете да разберете какво е да живееш в клопката на отдавна отминали нещастни събития и колко вредно е да се връщате отново и отново към тях. По същия начин стоят нещата с тревогите, които всички ние таим за бъдещето. Ето затова трябва да живеете в настоящето и да се насладите максимално на удоволствията, които ви предлага то. Само така ще се чувствате истински щастливи, спокойни, но и концентрирани върху хубавите неща, които се случват около вас.
 
Според психолозите, освен тези три основни съвета, има още няколко трика, които ще ни помогнат да повишим нивото си на щастие.
 
Те са:
 
Да помагаме на другите – защото мисълта, че твоите действия правят някого щастлив и превръщат света в по-добро място, е едно от най-удовлетворяващите неща, които не само ни правят по-щастливи, но и повишат самочувствието ни и общото ни психическо благополучие.
Да бъдем добри, по-мили и състрадателни - най-малкото това засилва усещането ни, че сме „от добрите”.
Да разберем кои са нашите силни страни - най-щастливите хора знаят кои са техните уникални таланти и качества и изграждат живота си, съобразявайки се с тях.
Да се занимаваме с нещо, което е способно да ангажира цялото ни внимание, тоест да правим това, което обичаме и в което искаме да се развиваме.
 
 
 

 

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.