Може ли Италия да победи най-мощната мафия? Част I

снимка, Може ли Италия да победи най-мощната мафия? Част I

RACHEL DONADIO е автор на статията в The Atlantic, номинирана в конкурса за журналисти „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин за 2020 г.

Един прокурор, който прати стотици мафиоти в съда

Циментовата фасада на летището в Ламеция Терме, Калабрия, построено през 70-те години, е прекъсната от редици кръгли прозорци, които приличат на големи илюминатори. Паркингът е лошо павиран. Наблизо се издига недовършена бетонна кула, покрита от едната страна с реклама на амаро (ликьор).

Бях за един ден там миналата година, за да се срещна с Никола Гратери, главният прокурор на Катандзаро, малък град, разположен високо на хълмовете на централна Калабрия. Гратери е посветил последните три десетилетия от живота си на борба с организация, базирана в Калабрия, известна като Ндрангета – най-богатата, най-мощната и най-потайната престъпна група днес в Италия. Думата „Ндрангета“ означава „човек на честта“, смята се, че произлиза от гръцката дума andragathía или „героизъм“.

Сицилианската мафия „Коза Ностра“ е представена романтично във филмите „Кръстникът“. Неаполитанската мафия Камора стана широко известна чрез филма и телевизионния сериал „Гомора“. Но Ндрангета, най-малко представяна на телевизионния екран, е най-агресивната мафия в Италия.

Пипалата на Ндрангета са се прострели до Северна Италия, където организацията процъфтява, чрез отклоняване на държавни средства, особено в строителството и до 31 други държави по света в Европа, САЩ и Канада, Колумбия, Австралия и други. Извън Италия, градът с най-много аванпостове на Ндрангета е Торонто. Ндрангета е в отлични отношения с криминални групи от Латинска Америка, от които внася огромни количества кокаин. Твърди се, че тя контролира над половината от пазара на кокаин в Европа. И използва възможностите, създадени от пандемията COVID-19.  Десетки хиляди малки предприятия в Италия изведнъж се озоваха без приходи или достъп до кредити. Ндрангета и други престъпни групи им предложиха помощ. Те раздаваха и пликове с пари на безработните. Можем да наречем това инвестиция. Както пише Financial Times, организацията е отнела и средствата за обществено здравеопазване в Калабрия, с катастрофални последици за здравната система на региона.

Фокусът на Гратери върху мафията е непоколебим. Той участва в операция с кодово име „Нов мост“ през 2014 г., в която ФБР и италианските агенти разбиха основния наркотичен кръг на Ндрангета, който е бил на три континента. Властите заловиха 1000 паунда (около 550 кг.) чист кокаин. През декември 2019 г., в акция, координирана от Гратери, италианската полиция арестува 334 души – адвокати, бизнесмени, счетоводители, шеф на полиция, президент на Асоциация на кметове на Калабрия и бивш депутат от италианския парламент по обвинения, свързани с дейността на Ндрангета, включително убийство и изнудване. Съдебният процес срещу тези повече от 470 души продължава. „Maxi-trial“ ще бъде преместен от Рим в по-голяма съдебна зала, която се подготвя за случая в Калабрия, която да побере всички обвиняеми и техните адвокати.

Стоях пред летището, когато Гратери пристигна с комби, следван от ескорт от цивилни служители. Бяха по джинси и кецове, носеха кожени чанти, в които според мен имаше оръжия. Гратери слезе от колата и тръгна бързо към мен, взе куфара ми и го подаде на един от офицерите. Докато потегляхме, го попитах дали това е бронирана кола, вратата изглеждаше необичайно тежка. С едва доловима усмивка той отговори: „Да, разбира се“. След арестите през декември, правителството му осигурява още по-тежко бронирано превозно средство. Много хора искат смъртта на Никола Гратери.

Гратери е роден през 1958 г. в малкия калабрийски град Джераче, недалеч от района на мафиотите от Ндрангета. Той е трето от петте деца. Баща му, с петокласно образование, има малък магазин за хранителни стоки. Майка му, завършила трети клас, се грижи за дома и семейството. Като момче, Гратери осъзнава, че нещо не е наред в неговото родно място, в който живее. Веднъж, пътувайки на автостоп до училище, минава покрай мъртво тяло на пътя.

По магистралата Гратери караше изключително бързо – дори и в дългите тъмни тунели, които пробиват калабрийските хълмове, дори и по пътищата, които изведнъж се стесняват от четири ленти до две. Насочваме се към Рим, на 360 мили на север, където той има множество срещи. Може да лети със самолет, но обича да кара, казва, че това му дава рядкото чувство за свобода. А карането дава добра възможност за разговор. Казах на Гратери, че си представям, че той знае дали сме на територията на Ндрангета или Камора, през всеки участък от пътя на нашия маршрут и той кимна леко.

В друг разговор ми каза, че е късметлия, че е израснал в семейство per bene – добро семейство със запазени ценности.

Ние имахме антитела. Други нямаха. Пред училището, наблюдавах децата на ндрагентистите и те вече се държаха като малки ндрагентисти и не можех да приема това насилие. И тогава си помислих: когато порасна, трябва да променя нещата“.

Завършва университет в Катания, Сицилия.След дипломирането си полага трудния държавен изпит, за да стане магистрат и започва работа през 1986 г.

В прокуратурата в Локри, Калабрия, той започва да възобновява делата, които отдавна са в застой. През 1989 г. той започва да разследва убийството на местен бизнесмен, който е бил убит след частна вечеря, на която са присъствали политици.

Този бизнесмен строеше язовир за езеро. Но в езерото нямаше вода. Затова си помислих: нека да проверя дали е имало публична оферта. А такава нямаше.“ Гратери заключи, че бизнесменът по някакъв начин е изпаднал в немилост от местните босове.

Скоро след като Гратери открива договора за несъществуващия язовир на безводното езеро, някой стреля в прозореца на къщата на годеницата му. Въпреки това, тя се омъжва за него. По очевидни причини, Гратери не обсъжда подробности за семейството си и за тяхна безопасност, той не говоря с тях за работата си (той има двама синове, бел. прев.). Семейството му, подобно на самия Гратери, е под полицейска закрила.

През 1992 г. двама магистрати срещу мафията в Палермо, Сицилия – Джовани Фалконе и Паоло Борселино, бяха убити при бомбени атентати в рамките на няколко седмици, заедно с членове на полицейския им ескорт и съпругата на Фалконе. Атаките са сред най-драматичните и ужасяващи събития в следвоенната история на Италия. Фалконе и Борселино са част от maxi-trial, започнал през 1986 г. Снимките на 366-мата обвиняеми, претъпкали съдебната зала, стават световноизвестни. Осъдени са стотици мафиоти. След убийствата, черно-белите снимки на Борселино и Фалконе стават емблема на борбата на Италия срещу корупцията – те се появяват на плакати, билбордове, на сгради и навсякъде в интернет.

Попитах Гратери как убийствата са променили неговото усещане за ситуацията в Италия. Той ми каза, че Коза Ностра е направила груба грешка: убийствата разкриха, че влиянието на организацията е „много по-голямо и много по-дълбоко“, отколкото някой е предполагал, екзистенциално предизвикателство за държавата. В Сицилия са били изпратени военни части. Гратери смята, че стратегията на мафията за фронтална война срещу държавата бележи „началото на края на онази Коза Ностра“ и началото на една нова Коза Ностра: по-тиха и по-заинтересована от проникване в институции, отколкото в убийства на прокурори и съдии.

Ндрангета също научи урок. Стана по-хитра и никога не се изправи директно срещу властите.

Тя винаги търси лица за контакт и общи точки с хората и институциите“, каза ми Гратери. Именно това им дава сила. Мафията е вплетена в тъканта на италианската икономика и италианския политически живот.

В целия италиански юг кандидатите, търсещи да заемат властови пост, са запознати с voto di scambio - „услуги, предлагани в замяна“ или quid pro quo (танто за танто, услуга за услуга). Това се тълкува широко, като означава сключване на сделки с престъпници, така че те да насърчават хората да гласуват за правилния кандидат. И това не е само на юг: до северната част на Италианската Ривиера, цели градове са виждали своите управляващи съвети да се разпускат поради проникването на Ндрангета (разпускане на местните съвети, като управлението се поема от държавно принудително управление, е стандартен отговор).

 

Източник: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/10/italian-mafia-ndrangheta/615466/

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.