Как стресът влияе на сърцето

снимка, Как стресът влияе на сърцето

Въпреки че експертите продължават да изследват механизмите на взаимодействие между ума и тялото, редица доказателства показват, че емоционалният стрес оказва влияние върху редица заболявания. Имайки това предвид, днес ще ви разкажем как стресът влияе на сърцето.

Психологическите фактори могат да окажат негативно влияние върху много органи в човешкото тяло. Днес ще ви разкажем как стресът влияе на сърцето и на цялата сърдечно – съдова система. На практика психическото здраве оказва въздействие върху почти всички заболявания.

Какво представлява стресът?

Стресът е начинът, по който тялото реагира в ситуации, които застрашават или са предизвикателство за човек. Този вид реакция цели да ни защити от заплашващите ни проблеми.

В малки количества, стресовите ситуации не са заплаха за здравето ни. Но, ако стресът стане постоянен или прекалено силен, може да ни навреди.

 

Стресът оказва влияние върху почти всички общи заболявания, както вече споменахме, включително тези, чиито механизъм на поява е добре познат. Като например коронарната болест на сърцето, диабетът, мигрените, синдромът на раздразненото черво и фибромиалгията.

Стресът на работното място е една от формите на това разстройство, повишаващи риска от поява на сърдечно-съдови проблеми.

 

Как стресът влияе на сърцето и сърдечно-съдовата система

Преди почти 20 години, проучвания върху пациенти показват негативната връзка между стреса и исхемичната болест на сърцето. По-късно други изследвания потвърждават същото. Но все още точният механизъм, по който се осъществява тази връзка, остава неясен.

Съществуват редица хипотези по темата как емоционалният стрес би могъл да предизвика остър миокарден инфаркт, чрез повишаване на кръвното налягане, пулса, съдовия тонус и дори чрез способността за струпване на тромбоцити. Всичко изброено е тясно свързано с освобождаването на невротрансмитери.

Значителното повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане могат да доведат до недостиг на кислород в миокарда. При определени високо рискови пациенти това може да доведе до остър инфаркт.

Всички тези фактори са свързани и с определени аномалии в автономната нервна система. Това е тази част от нервната система, която отговаря за неволевите движения като дишането и сърдечния ритъм.

Ако при пациента са установени рискови фактори като наличието на атеросклеротични плаки в малките артерии, тогава освобождаването от нервната система може да доведе до инцидент с плаките. Става въпрос за случаите, в които атеромите се разкъсват и нарушават кръвообращението, като по този начин се възпрепятства снабдяването с кислород на тъканите.

 

Важно е да отбележим, че стресовите ситуации от ежедневния живот могат да увеличат броя на изпушените дневно цигари. По същия начин при някои хора стресът може да наруши хранителния им режим, което от своя страна да причини повишаване в нивата на холестерола в кръвта.

Симптоми показващи, че стресът влияе на сърцето

Някои хора са по-предразположени към стрес от други, поради характера или ситуациите, които са преживели. За тях е изключително важно да размият механизъм, позволяващ им да се справят с факторите, дестабилизиращи здравето им.

Един от класическите симптоми показващ, че стресът влияе на сърцето, е сърцебиенето. То представлява засилване на сърдечния ритъм, с тахикардия, която се усеща като туптене в гърдите.

Болката в гърдите също може да бъде признак на проблема. Болката невинаги е придружена със сърдечна атака. По-скоро е слаба и скрита, но постоянна и се колебае между остри периоди и такива на успокояване.

Съвети как да се справите с влиянието на стреса върху сърцето

Опознаването на взаимодействието на стресовите фактори и различните сърдечни заболявания може да насърчи развитието на превантивните стратегии. Някои хора са изложени на повишен риск от заболяване, който може да доведе до инсулт или инфаркт.

Предпазването от сърдечно-съдови проблеми може да стане възможно, ако в комбинация с подходящ режим на хранене и упражнения, хората прилагат и ефективни практики за намаляване на стреса. Когато се сблъскат със сериозни емоционални проблеми, могат да се използват стратегии за отпускане. Същевременно е важно да се избягват колкото е възможно факторите причиняващи стрес.

Казано най-общо целта на контролирането на стреса е да се намали влиянието му върху пациента. Невъзможно е стресовите фактори да бъдат елиминирани напълно, но ограничаването им е постижимо. Тъй като може да бъдат превърнати във фактори стимулиращи индивидуалното подобряване и развитие.

Контролирането на стреса е важно за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Кога трябва да се консултирате с лекар?

Невъзможно е да се прецени как се отразява стресът на сърцето на всеки един човек. Въпреки това разпознаването на проблемни ситуации като силната тъга например, трябва да ни алармира, че се нуждаем от професионална помощ, за да избегнем негативните последици.

 

Освен това е важно да се усвоят здравословни навици. Като здравословното и балансирано хранене и избягването на цигарите и прекомерната консумация на алкохол. Същевременно трябва да се занимавате редовно с физическа активност, за предпочитане аеробика. Здравословният режим на сън е друг инструмент за намаляване на тревожността.

И накрая опитайте се, доколкото е възможно, да ограничите максимално ситуации причиняващи ви стрес. Всичко това не само, че ще окаже положителен ефект върху здравето на сърцето ви, но и върху цялостното ви състояние.

https://zdraveikrasota.bg/kak-stresat-vliyae-na-sartseto/

Източник:
Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.