Как соларната енергия промени световния пазар на хероин?

снимка, Как соларната енергия промени световния пазар на хероин?

Хелманд е провинция в южната част на Афганистан, където е съсредоточено основното производство на опиумен мак. По-голямата част от него се преработва в хероин - едно от най-разпространените наркотични вещества в целия свят.

Какво обаче е общото между маковите плантации в Южен Афганистан и слънчевата енергия?

Кореспондентът на BBC Джъстин Роулат разказва как афганистанските производители на опиум преминават към възобновяеми енергийни източници и успяват да увеличат значително обемите на своята продукция, както и печалбите си.

Той припомня, че провинция Хелманд осигурява около две трети от цялото световно потребление на хероин. В същото време това е и едно от най-опасните места на планетата.

От всички 454-ма британски войници, загубили живота си в мироопазващите мисии на НАТО в Афганистан, само петима са били убити извън Хелманд. От тази гледна точка, едва ли на някого би хрумнало, че този регион е сред пионерите в областта на енергийната "декарбонизация".

Ричард Бритън е бивш британски военнослужещ, който сега управлява собствената си компания Alcis, специализирана в заснемането и анализа на сателитни изображения от най-конфликтите точки на земното кълбо.

В същото време той има и експертни познания за афганистанската наркоиндустрия.

Той притежава серия от сателитни снимки, заснети в пустините на Хелманд, които показват хиляди ферми, изградени по един и същ модел - няколко соларни панела и голям воден резервоар.

Това е начинът, по който се отглежда опиумния мак в момента. Копае се на 100 метра под земята, за да се достигнат подземните водоизточници, след което се инсталира електрическа помпа, свързана към соларните панели. По този начин се осигурява напояване за маковите насаждения", обяснява Бритън.

За първи път подобна технология е използвана в Афганистан през 2013 година. Днес обаче в провинция Хелманд могат да се преброят около 67 000 подобни инсталации. На пазара в Лашкарга, столицата на провинцията, има складове с огромни купчини соларни панели, високи колкото триетажни сгради. 

Соларната енергия промени изцяло бизнеса на афганистанските фермери, откривайки им огромно поле от нови възможности. Това е най-големият технологичен скок за тях през последния век", смята Дейвид Мансфийлд, който изследва производството на опиум в Афганистан от 25 години.

Доскоро дизеловото гориво, което захранва помпените станции, е бил най-сериозният разход за местните фермери. Освен това качеството му е лошо, което води до постоянни аварии и прекъсвания. Сега нещата изглеждат по съвсем различен начин.

На цена от около 5000 долара те могат да купят необходимото количество панели, заедно с водната помпа. След като бъдат инсталирани, текущите разходи на практика се елиминират", казва още Мансфийлд. цитиран от BBC.

Обикновено заемът, който е необходим за закупуването на техниката, се изплаща за не повече от 3-4 години. Освен опиум, соларните панели позволяват отглеждането на други култури. Повечето производители успяват да приберат по две и дори по три реколти годишно.

Според Ричард Бритън общата площ на обработваемите земи в провинция Хебманд през 2012 година е била около 157 000 хектара. По неговите изчисления в момента тя е над 350 000 хектара, като в същото време е и с много по-висока продуктивност.

Водата кара пустинята да цъфти", обяснява той. По думите му около половин милион души са мигририали в пустинните райони през последните няколко години, за да се занимават със земеделие.

По данни на ООН, през 2012 година (преди "соларната революция") в Афганистан са се произвеждали по 3 700 тона опиум годишно.

 

 

През 2016 продукцията достига 4 800 тона, а през 2017 - рекордните 9 000 тона. Количествата са толкова големи, че водят до срив в цената.

Това, което се случва впоследствие обаче, е изключително интересно, пише Джъстин Роулат. През 2018 и 2019 година навсякъде в Афганистан производството на опиум намалява, освен в югоизточните райони, където фермерите са инвестирали сериозни средства в соларни инсталации. Там продукцията дори се увеличава.

През 2019 година само в Хелманд са произведени близо 5 000 тона от общо 6 400 за цялата страна.

 

Ефектът върху световния пазар на наркотици обаче е също толкова драматичен. През септември британската полиция залови пратка от 1.3 тона хероин на стойност 120 милиона паунда (над 130 милиона евро) - най-голямата в историята на страната.

Дейв Хигам ръководи благотворителна организация, която помага на наркозависими. Самият той е имал проблеми с наркотиците в продължение на 25 години. Той казва, че сега качеството на хероина е много по-високо и няма проблеми с доставките заради слабата реколта, както в предишните десетилетия.

Какъв обаче е основният извод за връзката между възобновяемата енергия и наркотиците?

Според  Джъстин Роулат това, което се случва в Афганистан, показва колко мощен двигател на промяната може да бъде соларната енергия. И не защото е "зелена" или защото афганистанските фермери имат някакви екологични подбуди да я използват. Тя просто е толкова евтина, че може да променя фундаментално цели сектори.

На някои места по света цената на електричеството, произвеждано от слънцето, вече е по-ниска от тази на изкопаемите горива.

Но освен това тя доказва, че последствията не винаги са позитивни - както за наркозависимите, така и за самите фермери.

Изчисленията показват, че заради агресивното използване на подземния воден ресурс в Афганистан, неговото ниво пада с по три метра на година. А местните се опасяват, че в даден момент водата просто ще свърши.

Според Орзала Немат, която ръководи афганистанския Фонд за изследвания и оценки "бумът" в производството на опиум едва ли ще продължи повече от 10 години. По думите ѝ това няма да засегне само хората, които живеят в региона, но и останалите части на страната. Над 1.5 милиона души могат да бъдат принудени да мигрират другаде заради липсата на вода.

Някои от тях ще потърсят препитание в други части на страната, а други ще заминат за Европа и Америка. А това, според нея, би довело до мащабна хуманитарна криза. 

Източник: https://profit.bg/kak-solarnata-energiya-promeni-svetovniya-pazar-na-heroin/

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.