Как пандемиятас КОВИД-19 преобразява незаконния пазар на наркотици

снимка, Как пандемиятас КОВИД-19 преобразява незаконния пазар на наркотици

Икономическото въздействие на Covid-19 е огромно, което влияе на целия ни живот. Досега обаче незаконният пазар на наркотици не е пострадал неправомерно, а в някои страни той  дори  е в своя подем  поради способността на престъпниците да се адаптират към новата ситуация.

Незаконният  пазар  наркотици не е пострадал сериозно зради епидемията –Ковид 19, а в някои страни е в своя  разцвет. Това са заключенията на Европол  след проучване на на  данните от последните години. Докладът за пазарът на наркотици в Европейския Съюз за 2019 г. бе публикуван съвместно от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) на 29 май 2020 г. Данните му обхващат периодите преди и по време на пандемията с Ковид-19.

Според директора на ЕЦМНН Алексис Гооздел, "Онлайн търговията и разширяването на криптираната комуникация поставят по-голяма тежест върху правоприлагането. Има вероятност конкуренцията и насилието да се повишат в случая с трафика на наркотици".

Неочаквани ситуации, бързи решения

Докладът обобщава информацията, предоставена от органите на държавите- членки, добавяйки   данни на Европол. Първоначалният етап на  пандемия възпрерятсва разпространението на наркотиците , ограничавава за срещи лице в лице, като с това възпрепятства доставките на наркотици. Тази ситуация доведе до увеличаване на цените на цените на дрогата. Но транспортирането на стоки чрез обществен транспорт остава възможно по време на наложените от пандемията  ограничения, а дилърите  се възползваха от това , за да придвижат големи количества от продукта от една държава в друга.

 

Подем за черния пазар, социални медии и криптирани съобщения

Плащанията в брой за наркоотговорни сделки отстъпват пред тези  чрез банкови тансфери. Тази тенденция е толкова ефективна, че експертите предвиждат, че тов а е на за  оцелчване в пандемията. Регулациите на ЕС относно изпирането на пари стават все по-строги, но все още не е ясно как точно ще работят, за да възпрепятстват организираната престъпност.

Блокираните строителни  проекти, зради Ковид-19, е  лоша новина за престъпниците, които обикновено перат големи суми пари в сектора на недвижимите имоти. Същото важи и за ресторанти, казина и салони за красота. С намаляване на ограниченията и икономическото възстановяване се очаква престъпниците да се върнат към старите си навици в тези области. Въпреки това се наблюдава подновен интерес към инвестициите в изкуството, друг сектор, използван за скриване на богатство и изпиране на пари, и с предимството, че няма фиксирани цени.

Както беше споменато, имаше недостиг на някои  видове наркотици, по-специално канабис и хероин. Това предизвика увеличение на цените и изглежда, че някои потребители са били насочени към алтернативни видиве наркотици. В краткосрочен план се наблюдава търсене на по-евтини  синтетични наркотици, особено екстази .

 В същото време ,цената на дребно на амфетамин и MDMA се е увеличила в няколко страни. Производството на синтетични наркотици продължава по време на пандемияа в  основните европейски срани като  в Белгия и Холандия.

Белгийското пристанище на кокаина

Европейската кокаинова търговия е  центрирана на пристанището на гр. Антверпен. Белгийските органи иззеха повече пратки през първите три месеца на 2020 г. (т.е. преди избухването на пандемията с Ковид-19 в Европа), отколкото през същия период на миналата година. Морският транспорт беше най-вече непрекъснат по време на ограниченията, наложени от Ковид-19, така че търговията с кокаин  беше повлияна най-вече от континенталните проблеми  на дистрибуцията. Някои страни -производителки не са получилавали никакви пратки през януари, февруари и март.

От тези, които са го направили, най-много са се  увеличили  пратиките в Еквадор: 7,1 тона пратки с контейнери пристигнаха през първите три месеца в сравнение с 1,7 тона миналата година.

Значителен брой пратки дори не са напуснали страните, тъй като са били конфискувани в пристанището на отпътуване. Колумбийските разузнавателни сведения за борба с наркотиците говорят за откриването на 1,5 тона кокаин, който е трябвало да бъде внесен  в Европа с лодка между 1 януари и 16 май. По-голямата част - 1,1 тона, биха преминали през Антверпен., като 150 души са били задържани в 26 държави по време на шестседмично международно сътрудничество. Смята се, в страни като Дания, Финландия, Франция и Швеция, се е увеличил приемът на  наркотиците и насилието, поредо от тяхната употреба.

Тайни срещи в” dark-net”

За да се улесни разпространението, е налице по-голямо използване на съгласувани тайни места за доставки. Крипто-валутата и криптираните комуникационни канали често се използват като начин за плащане. Този метод отдавна се използва за търговия с нарктици в Русия и Източна Европа, най-вече  страни като Молдова и Украйна. В някои държави членки на ЕС, включително Естония, Белгия и Обединеното кралство в последно време, такива методи също са били често използвани. 

Продажвата на канабис онлайн се е увеличило с 27 % през първите три месеца на 2020 г., според резюмето на доклада на ЕЦМНН. Отчетеният доход е намалял със 17 на сто, което означава, че по-малките транзакции са се увеличили за сметка на по-големите. (Тези данни са от периода преди  епидемичните ограничения )

Редица изследователски екипи са наблюдение и анализ на така наречените „darknet“, зона от интернет, достъпна само със специализиран софтуер. Изследователите разчитат на "роботи", които систематично събират и обработват данни, което включва обратна връзка от купувача и информация за процеса на търговия на дребно, количествата и цените. Според Европол, Ковид-19 е дала възможност агенциите на ЕС, международните органи и научните среди да приключат по-съвместни научноизследователски дейности като тези.

Криминалната изобретателност е породила някои интригуващи резултати. Трафикантите на наркотици са адаптирали методите си на работа към епидемичната ситуация. В няколко доклада се съобщава за контрабандисти, които се движат с фалшиви документи, прикрити камиони, маркови униформи и жилетки, като същевременно превозват наркотици, а не храна, посочена в пътните им документи.

 Например, в Обединеното кралство през  м.април, престъпниците скриха 14 кг кокаин в партида маски.

От канабис до синтетични наркотици

Изглежда, че производството на канабис не е засегнато в голяма степен от пандемията. Някои предвиждат, че нови производствени обекти за производство на канабис ще се издигне в Западните Балкани, тъй като полицията насочва вниманието си към мерките за пандемичен контрол. Затварянето на вътрешните граници на ЕС намали наличието на канабисна смола на някои места, което доведе до значително увеличение на цените  и преминаване към нови морски пътища.

Производството на хероин остава в известна степен незасегнато от пандемичната, като се има предвид моментът на реколтата от опиев мак. Експертите смятат, че пазарът е претърпял ограничени смущения, като в някои страни се докладват по-високи цени.

В случая с кокаина и въпреки общо незасегнато мореплавателното търговия, броят на контрабандистите, използващи въздушния транспорт, е намалял драстично. В някои страни изследователите наблюдаваха повишаване на цените на кокаина, заедно с влошаване на качеството му, което е  показател за проблеми с местното предлагане. Въз основа на данни за първото тримесечие (т.е.   преди пандемията) таблицата по-долу показва рекордни запори на кокаин, но нищо не подсказва, че Ковид-19 е имал утежняващо въздействие върху пазара на кокаин.

 Белгия е основната локация на кокаина, имайки впредвид  с размера на конфискуваните пратки в пристанището на Антверпен.

Пазарът на синтетични наркотици (който включва амфетамин, MDMA и метамфетамин) е намалял значително поради отмяната на големи музикални концерти и затваряне на нощните клубове. Това ще остане непроменено в много страни през следващите месеци, което представлява значително въздействие върху този сектор на пазара на  наркотици, и това, въпреки факта, че белгийските и нидерландските производствени обекти все още функционират. Европол предупреждава, че вносът на китайски  синтетични наркотични вещества ще стане по-труден и че производителите могат да се обърнат към алтернативни химикали.

В проучване, проведено на от  7 до 27 април, ЕЦМНН поиска от държавите-членки на ЕС и Норвегия да споделят своя опит и да отговорят на въпроси относно цените на наркотиците и наличността, чиито резултати са представени по-долу. По отношение на цените най-впечатляващите увеличения са били във Франция и Норвегия. Кипър, Дания и Испания също се повишиха.

 

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.