Как изглежда навлизането в наркотичната зависимост?

снимка, Как изглежда навлизането в наркотичната зависимост?

Първоначално трябва да се вземе под внимание следният факт: индикациите са винаги едни и същи – училищен стрес или семейни проблеми, любовна мъка, кризи в търсенето на собствената идентичност, масивни-контакт проблеми, недоволство от околния свят, дори съвсем „нормални“ явления през времето на пубертета. И изведнъж е налице пропастта.

Така пробващите лица „узряват“, за да попаднат в ръцете на дилърите, които се появяват в училищния двор или при младежки събирания и най-често безплатно предлагат „помощ“ за излизане от заплетена ситуация.

Юношата преодолява по този начин вътрешните задръжки и първоначално получава на изгодни цени кокаин, хашиш, хероин, докато свикне с тях. След като е постигната безнадеждната зависимост, във всяко отношение се изисква заплащането на пълната цена.

Последствията са пряко свързани с криминалност, социална изолация, проституция.

Това, което е от особено голям интерес за родители и учители е въпросът за първите предупредителни признаци на зависимостта .

Първите предупредителни сигнали или зов за помощ са често засилена нужда от разговор, агресивност, но също и мълчание или депресивни фази и оттегляне, заключване в стаята си. Понякога подрастващия чрез кражба търси да обърне вниманието върху себе си. Родителите реагират с наказания или с оттегляне от отношенията с детето. Необходимо е да се внимава за изпуснати изрази от така наречената „наркотична сцена“, които децата преди това не са употребявали.

Психоактивите вещества, служат основно за душевен заместител. Включително и страстта за купуване принадлежи към зависимостите и се явява душевен заместител.

Пристрастяването, зависимостта има нещо общо с постоянното търсене, но и с бягството.

Всеки човек търси своята собствена ценност, приютеност, смисъл и цел на живота си, признание, топлина. Когато липсва този вид душевна храна, се посяга към някакъв наркотик като заместително задоволяване.

Веществото-заместител в началото винаги действа успокояващо и повдига настроението. Едно краткотрайно щастие, последвано от краткотрайно страдание.

Истинската профилактика трябва да започне още от раждането. Детето трябва да се радва още от началото на закрила. Родителите съвсем съзнателно трябва да са наясно, че нуждата от обич не може да се компенсира от шоколади и пари. Нежността и близостта не могат да бъдат заместени от луксозни подаръци.

Извършва ли се обаче това постоянно, детето от една страна се чувства самотно, а от друга страна свиква пасивно да получава наслада, вместо да черпи от своите собствени сили на фантазията и търси да замести липсващата душевност чрез някаква форма на материята.

Това се оказва една от най-съществените причини за предположението към пристрастяване.

Виктория Викторова

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.