Как да се справим с обсесивното мислене

снимка, Как да се справим с обсесивното мислене
Мислите играят много важна роля в нашия живот, защото те ни помагат да разберем как се чувстваме и действаме. Те ни помагат да отразяваме и да даваме смисъл на нашето ежедневие. Проблемът идва, когато попаднем в капана на натрапчиви мисли, които помрачават живота ни, защото са токсични, блокират ни и ни карат да се чувстваме неспокойни и претоварени. Помислете за човек, който се чуди дали е заключил вратата на колата и не може да спре да мисли за това, въпреки че веднага я е проверил. Да се научиш да се справяш с повтарящи се мисли може да бъде ключ към подобряване на психичното здраве.
Обикновено мислим за нашите притеснения, опитвайки се да намерим решения на проблеми си. Така ние виждаме нови перспективи, които ни помагат да се справим със случващото се в живота ни. Но този естествен процес на вътрешно разсъждение невинаги се случва, както очакваме. Вместо това може да ни затвори в омагьосан кръг от негативни мисли. Тези мисли стават натрапници в ума ни. Ако ги пренебрегнем, могат да се окажат обсебености, които поемат контрола над живота ни. 
 
Обсесивното мислене засяга 1 на всеки 50 души
Това е един от психологическите проблеми, които хората, страдащи от него, са склонни да скрият. Обсесивно мислене е, когато останете концентрирани в една идея и не можете да я измъкнете от ума си. Обикновено обсебващите мисли идват с тревога на ирационално или абсурдно ниво. Всичко това причинява ненужно страдание.
 
Всички понякога имаме лоши дни, в които неприятностите или трудните ситуации разрушават спокойствието ни. Често проблемите ни карат да прекараме целия ден в мислене за тях, в чудене дали сме можели да постъпим по друг начин или в търсене на решение. Без значение колко много искаме да спрем да мислим за конкретните неприятности, ние просто не можем. Въпреки че не можем да променим нищо, умът ни не спира да преживява проблема отново и отново. Често в такива случаи си казваме: "Искам да спра да мисля за това , но не мога". Ето тези мисли са обсесивни.
 
Полезно: Един добър начин за обработка на натрапчиви мисли е да ги видите като плаващи пясъци, в които сте уловени като в капан. Инстинктите ви ще ви накарат да излезете възможно най-бързо. Но ако се опитате да се придвижите напред или нагоре с краката си, ще потънете още повече. Ако обаче се отпуснете и се опитате да се придвижвате спокойно, много скоро ще успеете да се измъкнете.
 
Същото е и при обсебващите мисли. Няма смисъл да се съпротивляваме и да се борим директно с тях. Дайте им свобода за 15 или 20 минути, обмислете всяка подробност, разгледайте всякакви варианти на проблема, а след това се опитайте да правите нещо друго – отново за 15 или 20 минути. След това повторете този цикъл, докато се почувствате по-добре.
 
Обсесивното мислене като психологически проблем
Ние всички имаме обсебващи мисли понякога. Разбира се, това далеч не означава, че имаме някакъв психически проблем, още по-малко заболяване. Обсесивните мисли са тревожен сигнал, когато се превръщат в причина за значителни промени в живота. В тези случаи обсебващите мисли са повтарящи се, те гравитират около абсурдни тревоги и въпреки осъзнаването на тази абсурдност, хората не могат да избягат от тях. Класически пример за обсебваща мисъл е: "Способен ли съм да направя нещо нечестно, незаконно или да извърша тежко престъпление?"
 
Причини на обсесивни мисли
Обсесивните мисли са следствие от няколко фактора. Един от най-често срещаните е свързан с бъдещето, особено с необходимостта да се предскаже бъдещето. Искаме да знаем какво бъдеще ни очаква, искаме да разберем и убедим, че утре няма да се случи трагедия в живота ни. Искаме да контролираме неконтролируемото, но не можем. Неочаквани неща се случват всеки ден.
 
Друга причина за обсесивно мислене е безпокойството. Живеем в свят, в който винаги бързаме и постоянно сме бомбардирани от различни стимули и информация. Ние сме принудени винаги да правим нещо. Всичко това генерира стрес и може да предизвика тревожност. Това е нормално, защото ако телата ни са подготвени, то умът ни не е. Когато сме изправени пред определена идея, която ни причинява нервност, искаме да избягаме от нея и да се успокоим. 
 
Последната причина е тази, която ще наречем "ужасни неща." Изразява се в убеждението, че всяко предизвикателство е "ужасно". Смятаме, че ние сме центърът на вселената и затова всяка трудност изглежда като края на света. Тази тенденция към преувеличаване на проблемите представлява една от причините за натрапчиви мисли. Въпреки че това са трите основни причини, има и други - като суеверно мислене, прекомерно чувство на срам, страх от критика, подигравки и т.н.
 
Какво да правите, когато се сблъсквате с обсебващи мисли?
Обсесивното мислене има някои определящи характеристики, които могат да ни помогнат да неутрализираме негативното му влияние. 100% от хората могат да се освободят от тези мисли или да намалят силата им до такава степен, че да успяват да ги игнорират. Ние всички можем да се освободим от обсебващите мисли, без да се налага да разчитаме на лекарства. Независимо от това лечение е необходимо и то се основава на умението да се справяме с тревожността. Колкото по-добри ставаме в това, толкова по-устойчиви ще бъдем в стресови ситуации. От друга страна, трябва да се научим да толерираме и несигурността. Трябва да можем да живеем, без да мислим за нещата, които не можем да предвидим.
 
Хубаво е също да се научим да гледаме по-философски на проблемите, а за тази цел на първо място трябва да приемем себе си. Трябва да изтрием "идеалния" образ, към който се стремим или който поддържаме в обществото – той е напълно нереалистичен, изискващ и изтощаващ. Трябва да започнем да приемаме нашите несъвършенства. Всичко това ще ни помогне да се освободим от безполезни мисли, но най-вече – от обсебващите мисли.
 
В заключение, помнете, че "нищо не е прекалено ужасно".
 

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.