Как да се погрижим за детето по време на развод?

снимка, Как да се погрижим за детето по време на развод?

Раздялата между родителите е събитие от  стресогенен тип за всяко дете. По стечение на обстоятелствата децата са неволни свидетели и участници в процеса на раздяла, който протича съпроводен от тревожност,болка и продължителни преживявания на отрицателни емоции. Разводът е болезнен процес, който внася промяна в алгоритъма на живот на цялото семейство. Децата се оказват жертви на събитието, което оставя  травматични следи в живота им.

Съобщаване решението за развод от страна на родителите включва няколко стъпки:

1.     Съобщете на детето за развода в подходящ момент!

След изяснени позиции между родителите и ясни бъдещи планове е необходимо и двамата родители да разговарят с детето за настъпилият край в семейството.Желателно е разговорът да се състои без конфликти , ненужни упреци и конфронтации. В най – добрият случай детето трябва да остане с усещането , че разводът няма да му отнеме  любовта на родителите.

2.     Провокирайте детето да споделя чувствата си , породени от развода в семейството! Споделяйки страховете си , намалява  безпокойството от вероятно родителско  изоставяне. Децата често се чувстват център и единствена причина за развода, като това преживяване провокира  и развиват силно чувство за вина.

3.     Желателно е родителите да не афишират негативизъм , един към друг в присъствие на децата.

Скандалност, конфронтация, тягостност, обвинения между родителите влияят стресиращо върху детската психика и  предизвикват страх от предстоящата раздяла с единия родител. Децата трудно овладяват палитрата от емоции, в които попадат и  често не успяват да отработят сами, поради разкъсващото  чувство за загуба.

Необходимо е да се покаже на детето, че въпреки огорчението от развода , Вие ще продължавате да го обичате и то няма да загуби вашата любов. Вашата любов, ще  го реабилитира от болезнените преживяваня.

4.Взаимоотношения с детето след развода.

Желателно е след развода да се поддържа нормална обстановка, доколкото това е възможно.Родителите, при полагане на усилия да  запазят родителските си роли , могат само да помогнат на децата за преодоляване на травматизиращата ситуация.

 Да се запази сходен модел на поведение от двамата родители не винаги е лесно. Това спомага  на детето да запази нормалният ритъм на живот – лягане за сън, домашни задължения и други отработени навици.

5.При необходимост потърсете професионална помощ.

Разводът е криза за Вашето дете, бившият Ви партньор и цялото семейство.След развода проявете търпение към преживяванията  на детето, които могат да бъдат продължителни и болезнени и настъпват на епизоди.

 

Оказвайте подкрепа на детето за да се приспособи към новосъздалата се житейска промяна. Балансът в нарушените взаимоотношеията не са невъзможни за осъщестяване , но в степен  определящи  бъдещият живот на детето.

 

В. Викторова

Източник:
Кратък линк:
Етикети: деца родители
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.