Как да превърнете отрицателните мисли в положителни

снимка, Как да превърнете отрицателните мисли в положителни
Непрекъснатият цикъл от негативни и обсебващи мисли може да ни накара да се почувстваме така, сякаш се намираме в черна дупка, в която не достига светлина, а ситуацията, в която се намираме, ни изглежда напълно безнадеждна. Следователно, да знаете как да превърнете отрицателните мисли в положителни, не е просто необходимост, а инструмент за оцеляване. Да се научим да правим това и да го прилагаме в ежедневието си, намалява чувството на безпокойство и ни позволява да продължим напред.
 
Научете се да трансформирате отрицателните мисли в положителни
Негативното емоционално състояние в крайна сметка се подхранва от негативните мисли, които произвежда. Това е нещо, което повечето от нас разбират, но невинаги го приемат. Причината за това е, че ние не си поставяме за цел да открием и следваме правилните стратегии, от които се нуждаем, за да се преборим правилно с тези вредни емоции.
 
Например, когато се приберем от работа, ние сме изтощени, изнервени, в лошо настроение. Поради дискомфорта, който чувстваме, предпочитаме да пренебрегваме тези емоции, вместо да стигнем до корена им. Добре е да осъзнаем, че черните дупки, в които потъваме, с времето ще стават все по-големи, ако не поемем контрол над негативните и натрапчиви мисли - ден след ден те ще променят вътрешния ни емоционален баланс.
 
Дискомфортът и разочарованието са идеалната среда за развитието на мисловни модели, водещи до цикъл от негативни и обсебващи мисли. Ако не се контролират, могат да доведат до сериозни проблеми като депресия или тревожни разстройства.
Идентифицирайте негативните мисли и ги приемайте без съпротива
През 2012 г. учени от Университета на Роуд Айлънд решават да открият как отрицателните мисли засягат всяка възрастова група. Резултатите от изследването им, публикувани в сп. "Psychology & Aging", показват, че няма никакво значение дали сме млади, или стари – негативните и обсебващи мисли са еднакво болезнени за всяка възраст и са една от основните причини за много заболявания.
 
Първо, ключова стратегия за преобразуване на негативните мисли в позитивни е да се научим как да идентифицираме негативните диалози. В началото ще бъдете изненадани от това, колко много на брой са натрапчивите, отрицателни и ограничаващи мисли и колко огромно е влиянието им върху вас. Това, което ще ви помогне да откривате лесно вредните мисли, е дневник, в който записвате всичко, което ви се случва през деня, и емоциите, които са провокирали у вас конкретни ситуации. Това ще ви помогне да сте по-съзнателни и да следите емоционалното си състояние.
Не се крийте от негативните мисли и не ги блокирайте. Опитайте да ги приемете такива, каквито са. Когато се научите да идентифицирате и приемате негативните мисли, ще ви бъде много по-лесно да ги трансформирате.
Проверка, опровержение, отслабване
Каква е причината за негативната мисъл? Имам ли някакви доказателства, че това, което мисля, е вярно, и има ли реална опасност да се случи наистина? Необходимо е да осъзнаете, че мислите рядко отговарят на реалността. Умът може да ни заблуди и често ни подвежда – от страх или от остра необходимост да остане в комфортната си зона.
 
Проследявайте мислите си и търсете доказателства, които доказват или противоречат на всяка една от тях.
 
Реформирайте адекватно вашия начин на мислене
Предефинирането на мислите винаги намалява тяхната негативност. Важно е обаче да ги трансформирате правилно, а не да се фокусирате върху наивна и нереалистична позитивност. Вижте няколко примера:
 
 "Ще ме уволнят от работа."
Ако си вършете добре работата и всички са доволни от вас, каква е причината да превъртате в ума си тази мисъл? Потърсете доказателства за нейната истинност, а после – при нужда – преминете към вариант Б и си създайте спасителен сценарий, в случай че наистина изгубите работата си. Когато сте готови с него, се върнете отново в реалността, спокойно и съвестно вършейки задълженията си.
 
 "Вече не съм сигурна, че любимият ми ме обича толкова силно, колкото преди."
Потърсете сериозни доказателства за тази мисъл, за да проверите доколко е реална, ако откриете убедителни причини за това убеждение, е добре да поговорите с партньора си и да изясните отношенията си. Разберете, че за да просъществуват добрите взаимоотношения, трябва да полагаме усилия и да бъдем ангажирани с благополучието на връзката си, негативното отношение само ще влоши нещата.
 
Умът може да стане отрицателен и разрушителен. В такива моменти няма нищо по-добро от това да отворим прозореца и да вдишаме свеж въздух, това ще ни помогне да се отпуснем и да намерим нова перспектива за нещата. Трябва да се научим да държим мислите си под контрол, вместо да ги оставяме да ни контролират.
 

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.