Какво е психотерапията и може ли да ми помогне тя?

снимка, Какво е психотерапията и може ли да ми помогне тя?

Всички сме чували поне веднъж (или пък самите ние сме казвали), че “психотерапията е само за луди”. Разбира се, всеки човек, който дръзне да се консултира със специалист в областта на психично-здравните грижи, се тревожи как ще бъде видян и оценен, но като че ли по нашите географски ширини с още по-голяма сила преобладава вярването че да се срещнеш с психотерапевт е признак на провал, слабост или лудост, с една дума – табу.

Добрата новина е, че това вярване (по същество неотговарящо на истината) започва да отслабва и все повече хора разбират, че е съвсем естествено в даден момент от живота си да изпитваме проблеми от психологическо естество, които да ни стимулират да потърсим помощ. А още по-добрата новина – психотерапията (макар и не панацея) предоставя възможност не само да разрешим тези проблеми, но и да обогатим живота си, и то по един вълнуващ и интересен начин.

Според една друга заблуда, когато изпитваме тревожност, депресия или други психологически симптоми, трябва просто “да се стегнем и да ги преодолеем”. Всъщност актуалните изследвания показват, че нелекуваният психологически дистрес води до повишен риск от сърдечни заболявания, деменция и други сериозни физически проблеми. Понякога ранното откриване и лечение на депресията може да скъси продължителността на лечението. Нещо повече, изследванията показват, че психотерапията заедно с медикаментозно лечение е по-ефективна от медикаментозно лечение само по себе си при редица състояния.

Как и кога е подходящо да потърся консултация?

Хората често си задават въпроса кога е подходящо да потърсят консултация с професионалист. Всъщност всички обичайни причини да се замислим за подобна възможност са напълно основателни. Не е задължително проблемите да бъдат тежки и катастрофални, за да оправдаят първото обаждане. Много хора се справят сравнително добре в работата или семейството си, но се чувстват вътрешно напрегнати, затруднени или недоволни. Да бъдеш притеснен от дълготрайни вътрешни конфликти или просто да бъдеш любопитен как работи умът ти, са съвсем адекватни причини да говориш с психотерапевт.

Най-често срещаните мотиви са следните:

Според многобройни данни, над 20% от населението се бори всяка година с депресия, тревожност или друго психично разстройство. Някои хора се нуждаят от помощ при справяне със сериозни медицински заболявания, спиране на алкохол или цигари. А ето и най-често срещаните причини, за които хората търсят помощ:

  • Когато имаме лични проблеми: не се чувстваме „добре в кожата си”, чувстваме се несигурни, страхуваме се от различни неща, потиснати сме или напрегнати; усещаме, че нещо не върви както трябва, нещо ни пречи да се чувстваме добре.
  • Когато преживяваме трудни моменти: продължително боледуване, траур, раздяла, провал и т.н.
  • Когато имаме трудности в отношенията с другите: в интимните отношения, със семейството, приятелите, колегите, когато се чувстваме сами или изолирани.
  • Когато страдаме от телесни симптоми без ясна медицинска причина.

Ще ми помогне ли психотерапията?

Множество изследвания са показали категорично, че психотерапията е добро средство, което да помогне на човек да се развива и променя по смислен начин. Все пак, важно е да знаем, че не съществува чудодейна рецепта или готово решение, приложимо веднага и без усилия. Успехът на психотерапията зависи от качеството на съвместната работа между пациент и терапевт.

Тъй като психотерапията е индивидуална форма на лечение, хората, които биха искали да разберат дали могат да се възползват от нея, трябва да потърсят първоначална консултация със специалист. Какъвто и да е проблемът, причините може да бъдат разбрани само в контекста на индивидуалната жизнена ситуация на пациента. Психотерапията не е краткосрочно лечение, тъй като тя цели дълбока психична промяна. Затова и резултатите от нея често са дълготрайни и биват осъзнати в годините, следващи приключването й.

С кого се консултирам?

Психотерапевтът обикновено е психолог или психиатър, предлагащ терапевтични услуги. Извън университетското си образование, той е длъжен да премине през няколкогодишно обучение в една или повече форми на психотерапия, които е избрал (групова, семейна, индивидуална и т.н.). За да се гарантира сигурността на пациента, психотерапевтът участва или е кандидат-член на различни професионални сдружения със строги изисквания.

Какво се случва в една психотерапевтична сесия?

Съществуват различни подходи в психотерапията, но най-често тя може да бъде описана като “лечение чрез думи”. Традиционно психотерапията се основава на идеята, че нашите мисли и чувства влияят на качеството на живота ни, връзките, които изграждане, удовлетвореността от нашата работа. Тяхното идентифициране и по-добро осмисляне могат да ни помогнат при взимане на по-осъзнати решения. Някои терапевтични форми включват ясно структуриран план и домашни задачи, а други са водени най-вече от пациента, който съвместно с терапевта се стреми да постигне значими личностни промени, а не просто премахване на симптомите.

http://www.moeto-zdrave.life/psihoterapiya-shto-e-to/

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.