Зависимост от „мрежата“

снимка, Зависимост от „мрежата“

Поради лесна достъпност и социално признаване, световната мрежа Интернет твърде лесно може да стане обект на зависимост. Тук попадат  лица, които в усилията си да запълнят една празнота, търсят убежище, търсят бягство от реалността. Заместването на реалното с виртуалното се превръща в начин на съществуване.

Според американския психиатър Ивън Голдберг „привикването към Интернет може да доведе до отричане или избягване на други проблеми в текущия живот.“

Появата на този актуален, виртуален свят показва  дълбока криза на човешката  представа.

 Интернет представя един идеализиран, полиран, гладък и протежиращ свят. Комуникационната активност се извършва в общество, което има собствен език, познания и идентични представи за света. Факторът, който ги свързва е тази нова „виртуална нормалност“.

Обменът и контактите обикновено се реализират чрез групи виртуални думи.

Описанието на новия свят се появява за първи път от У. Джибсън: „Киберпространството – една халюцинация, преживявана всекидневно и законно от десетки милиони оператори. Една невъобразима сложност. Ивици светлина в не – пространството на духа, маси и съзвездия от дадености.“

Изследванията на американския психиатър Цукерман разкриват връзка между явленията на психична активност  и търсенето на сензации. Сензациите, от своя страна са пряко свързани с нови, сложни и разнообразни преживявания  и волята да се поемат физически и социални рискове , за да се получи и поддържа високо ниво на мозъчна активност.

В случая на киберзависимост  търсенето на сензации се проявява с отпадане на социално  – професионалните връзки и с оттегляне от семейния живот.Въпреки многобройните тревожни сигнали, тези хора не могат да се откажат от тяхната страст: да се включат в Интернет.

Киберзависимите лица описват три доминиращи аспекта на тяхното преживяване:

идея за общност – среща с приятели по „линията“

реализация на фантазми – придобиване на нова личност, виртуална „практика“на сексуални фантазии

сила – бърз достъп до информация и до  нови личности

Комуникационната пристрастеност се проявява с дълги часове пред екрана, с трудности в общуването и с променено възприятие за време и пространство.

Разговорите по линията представляват  едно „преминаване“ от реалното към виртуалното, но му липсва един важен елемент: възможността да се реагира спонтанно на събеседника, да се улови невербалният аспект на тялото и лицето.

 Електронната поща Е –mail представлява един друг аспект на това привикване: интензивното желание да получаваш , но и  измамата да не получаваш.

Зависимите от Интернет отговарят на критериите, за наркомания :

жадност

извънредно удоволствие, извличано от действието

зависимост

повторение

загуба на контрол.

Киберсексуалността  – е другият нов вид електронно привикване.

Според френския социолог Пол Вирилио : „ Измислена е една нова перспектива, тази да докосваш  и която позволява сексуалност от разстояние, телекопулация. Досега не беше възможно да се докосва от разстояние.

А вече мога на хиляди километри да правя любов с едно момиче от Токио и импулсите, които ми се предават, ми позволяват да доставят и изпитвам удоволствие.“

За кибермана със сексуална зависимост светът на Интернет, без бариери и без граници му предлага избор и възможност  да се отдаде на своите най – интимни увлечения и фантазии.

Безбройни са сайтовете, посветени на порнография, еротика и педофилия, където сексуално зависимите се отдават на своите извратени поведения.

Зависимостта се характеризира с прекалено използване на Интернет, за период от най – малко 12 месеца. Зависимостта се характеризира с възбуда, тревожност, която преминава при влизане в Интернет , застояване пред екрана за много дълго време и с неуспешни опити за контрол върху употребата, спад в социалните и творчески активности за сметка на работата с  Интернет / лишаване от сън, закъснения, брачни трудности, чувство за изоставеност/.

Липсват  статистически, точни данни за киберзависимостта.

Броят на киберзависимите е повече, от очакванията и това налага превантивни мерки.

 

                                                                       Виктория Викторова

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.