Естетическият вкус на детето

снимка, Естетическият вкус на детето

Родителите по целия свят въздишат тъжно по повод на факта, че от всички занимания на този свят любимото им дете предпочита  безкрайното слушане на музикални хитове и компютърните  игри.

Корените на този проблем се крият в опита от ранното детство.

 „Ако в мозъка на малкото дете, който все още е като празен лист хартия, се запечати истинското изкуство, то ще остане там за цял живот. Неговият мозък  ще откаже да възприеме фалшификата, когато човекът порасне“, смятат специалистите.

Много често вместо истински произведения на изкуството  детето разполага само с книжки с картинки, чува само популярни песни, в почивните дни възрастните  го водят в най – добрия случай на цирк.

„Малкото дете просто  няма да разбере платното на импресионистите или музиката на Бетовен, това е твърде сложно и скучно за него“  – въздишат родителите.

Да, детето няма да възприеме великото изкуство така, както го възприемат възрастните, но в главата му ще бъде създаден стабилен фундамент за формирането на правилен естетически вкус. По – късно, когато в съзнанието му вече се оформят определени клишета, ще бъде безполезно да го учите на нещо друго, по – сложно.

Показвайте на децата репродукции на картини на велики художници. Нека в дома ви колкото е възможно по – често звучи класическа музика.

Каква точно? Това зависи от личните предпочитания на родителите.

Кое е по – добре – да дадете възможност на детето да провери силите си в различни дейности или да посветите цялото време на една определена дейност? Специалистите смятат, че разнообразието е за предпочитане.

Основно, задачата на родителите не е да отгледат гений (художник, цигулар, спортист), а да предоставят на детето материал  и възможност за цялостно интелектуално развитие.

Специалистите отбелязват, че несъмнените успехи в една област дават на детето такава увереност в собствените сили, че и другите по – малко любими предмети му се удават с лекота.

По – този начин лесно ще откриете особеностите на вашето дете.

източник: „Развивай правилно ума на детето!Как?“

                   Виктория  Викторова

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.