Екстази - характеристики, действие, ефекти

снимка, Екстази - характеристики, действие, ефекти

Характеристики

Медицинското наименование на екстази е  MDMA (метилен-диоксиметиламфетамин). Съществува под формата на таблетки с различен цвят, съдържащи дози от психоактивното вещество, които варират между 75 -135 mg. Ефектът е едновременно стимулиращ и психоделичен.

Действие

Серотониновите транспортери служат да изведат излишния серотонин от синапса, след като си е свършил работата и да го вкарат обратно в клетката. Екстази, който наподобява химически серотонина се хваща от транспортерите на серотонина, които го вкарват директно в клетката. Даже екстази се транспортира много по-добре от самия серотонин. Това взаимодействие обърква транспортерите и те започват да работят в обратна посока -  да изкарват серотонин извън клетката. Излишният серотонин е хванат „в капан” в синаптичната цепка, свързва се отново и отново с рецепторите и свърхстимулира клетката. Екстази засяга серотониновия път, който е отговорен за настроението, съня, възприятията и апетита. Косвено ектази влияе и върху пътя на възнаграждението, като освободения серотонин стимулира леко освобождаване на допамин.

Ефекти

 Започват от 20 до 60 минути след приема  и продължават не повече от 8 часа. Екстази има два ефекта - единият стимулиращ, другият психоделичен. Двата ефекта се преплитат, като зависят от дозата на активната субстанция, съдържаща се в таблетката, но и от настроението и обкръжението на този, който взима. "Приливът" започва с известна възбуда, която преминава в гъделичкане и стягане на челюстите. Стимулиращият ефект предизвиква приток на енергия, която маскира умората, все едно, че е никога не я е имало. Психоделичният ефект предизвиква усещане за ведрина, безгрижие и бодрост. След приема се повишава доверието към околните, засилва се чувството на привличане към другите и се  увеличава нуждата от комуникация с тях .Понякога езикът на тялото е водещ.

 Екстази провокира повишаване температурата на тялото и на кръвното налягане. Пулсът се ускорява, зениците се разширяват. Понякога се усеща вдървеност във врата и сухота в устата. Понякога се затруднява координацията на движенията. Най-опасният ефект от екстази е, че уврежда термичната система на тялото, без човек да го осъзнава, което усилва риска от обезводняване и прегряване.

Рискове при употреба

Главната опасност при употребата на екстази е топлинният удар. Телесната температура се повишава още повече, когато екстази е употребен в топло, зле проветрено помещение. Рискът е да се танцува без прекъсване, да се забрави да се пие вода и да не се държи сметка за умората, от която страда тялото. Тялото се изпотява и ако не се пие вода, то започва да се дехидратира. Дехидратацията може да бъде смъртно опасна – това, което на ежедневния език се нарича “топлинен удар”. Възможно е той да е съпроводен от сърдечен пристъп или кома.

При честа употреба има сериозни рискове от безсъние, тревожност, панически кризи, депресия и параноя.  Изследванията показват, че честата употреба на екстази изпразва мозъчните резервоари от серотонин, което се усеща като депресия. Дълготрайната употреба води до смърт на нервни клетки в главния мозък, ограничаване на интелектуалните възможности, ранна синилна деменция, хронична депресия, различни фобии, бъбречна дисфункция.

Абстинентен синдром

Употребата на екстази създава психическа зависимост и бърз толеранс към веществото, което води до желание за увеличаване на дозата за постигане на първоначалния ефект.

Съществува мнение че  симптоми като загуба на апетит, изтощение, проблеми с концентрацията са част от абстинентния синдром.

Ефекти при предозиране

Панически страх, обърканост, налудни представи, както и симптомите на топлинния удар, които са описани по-горе.

Съществуват случаи на смърт, предизвикани от употребата на екстази. Често дехидратацията на тялото, топлинният удар, смесването на екстази с други вещества, непоносимост към екстази, играят голяма роля за това.

Кратък линк:
Етикети: наркотици ефекти екстази

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.