Екстази - характеристики, действие, ефекти

снимка, Екстази - характеристики, действие, ефекти

Характеристики

Медицинското наименование на екстази е  MDMA (метилен-диоксиметиламфетамин). Съществува под формата на таблетки с различен цвят, съдържащи дози от психоактивното вещество, които варират между 75 -135 mg. Ефектът е едновременно стимулиращ и психоделичен.

Действие

Серотониновите транспортери служат да изведат излишния серотонин от синапса, след като си е свършил работата и да го вкарат обратно в клетката. Екстази, който наподобява химически серотонина се хваща от транспортерите на серотонина, които го вкарват директно в клетката. Даже екстази се транспортира много по-добре от самия серотонин. Това взаимодействие обърква транспортерите и те започват да работят в обратна посока -  да изкарват серотонин извън клетката. Излишният серотонин е хванат „в капан” в синаптичната цепка, свързва се отново и отново с рецепторите и свърхстимулира клетката. Екстази засяга серотониновия път, който е отговорен за настроението, съня, възприятията и апетита. Косвено ектази влияе и върху пътя на възнаграждението, като освободения серотонин стимулира леко освобождаване на допамин.

Ефекти

 Започват от 20 до 60 минути след приема  и продължават не повече от 8 часа. Екстази има два ефекта - единият стимулиращ, другият психоделичен. Двата ефекта се преплитат, като зависят от дозата на активната субстанция, съдържаща се в таблетката, но и от настроението и обкръжението на този, който взима. "Приливът" започва с известна възбуда, която преминава в гъделичкане и стягане на челюстите. Стимулиращият ефект предизвиква приток на енергия, която маскира умората, все едно, че е никога не я е имало. Психоделичният ефект предизвиква усещане за ведрина, безгрижие и бодрост. След приема се повишава доверието към околните, засилва се чувството на привличане към другите и се  увеличава нуждата от комуникация с тях .Понякога езикът на тялото е водещ.

 Екстази провокира повишаване температурата на тялото и на кръвното налягане. Пулсът се ускорява, зениците се разширяват. Понякога се усеща вдървеност във врата и сухота в устата. Понякога се затруднява координацията на движенията. Най-опасният ефект от екстази е, че уврежда термичната система на тялото, без човек да го осъзнава, което усилва риска от обезводняване и прегряване.

Рискове при употреба

Главната опасност при употребата на екстази е топлинният удар. Телесната температура се повишава още повече, когато екстази е употребен в топло, зле проветрено помещение. Рискът е да се танцува без прекъсване, да се забрави да се пие вода и да не се държи сметка за умората, от която страда тялото. Тялото се изпотява и ако не се пие вода, то започва да се дехидратира. Дехидратацията може да бъде смъртно опасна – това, което на ежедневния език се нарича “топлинен удар”. Възможно е той да е съпроводен от сърдечен пристъп или кома.

При честа употреба има сериозни рискове от безсъние, тревожност, панически кризи, депресия и параноя.  Изследванията показват, че честата употреба на екстази изпразва мозъчните резервоари от серотонин, което се усеща като депресия. Дълготрайната употреба води до смърт на нервни клетки в главния мозък, ограничаване на интелектуалните възможности, ранна синилна деменция, хронична депресия, различни фобии, бъбречна дисфункция.

Абстинентен синдром

Употребата на екстази създава психическа зависимост и бърз толеранс към веществото, което води до желание за увеличаване на дозата за постигане на първоначалния ефект.

Съществува мнение че  симптоми като загуба на апетит, изтощение, проблеми с концентрацията са част от абстинентния синдром.

Ефекти при предозиране

Панически страх, обърканост, налудни представи, както и симптомите на топлинния удар, които са описани по-горе.

Съществуват случаи на смърт, предизвикани от употребата на екстази. Често дехидратацията на тялото, топлинният удар, смесването на екстази с други вещества, непоносимост към екстази, играят голяма роля за това.

Кратък линк:
Етикети: наркотици ефекти екстази
снимка на yanko enev

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.