Девет стъпки към по-добро родителство

снимка, Девет стъпки към по-добро родителство

Отглеждането  на деца е едно от най-трудните и удовлетворяващи занимания в света – и това, за което може да се почувствате най-малко подготвени.

Ето девет съвета за отглеждане на деца, които могат да ви помогнат да се почувствате по-пълноценен родител.

  • Стимулирайте самочувствието на Вашето дете

Децата започват да развиват чувството за себе си като бебета, когато се виждат през очите на родителите си. Вашият тон на гласа, езикът на тялото ви и всеки ваш израз се усвояват от децата ви. Вашите думи и действия като родител влияят на тяхната развиваща се самооценка повече от всичко друго.

Похвалите за постиженията, колкото и да са малки, ще ги накарат да се почувстват горди; насърчаването на децата да правят неща самостоятелно, ще ги накара да се чувстват способни и силни. За разлика от това, омаловажаването и негативни коментари или сравняването на детето с друго, ще накара децата да се чувстват безполезни.

Избягвайте да правите гръмки изявления или да използвате думите като „оръжие“. Коментари от рода на „Що за глупост си направил!“ или „Ти се държиш повече като бебе, отколкото малкия ти брат!“ причиняват щети точно както физическите удари.

Избирайте думите си внимателно и бъдете състрадателни. Нека вашите деца знаят, че всеки прави грешки и че все още ги обичате, дори когато не харесвате тяхното поведение

  • „Хващайте“ добрите моменти на децата

Някога спирали ли сте, за да помислите колко пъти реагирате отрицателно към детето си на ден? Може да се окаже, че критикувате децата си много по-често, отколкото ги хвалите. Как бихте се почувствали с шеф, който често ви критикува, дори и да е добронамерен?

По-ефективният подход е да се стремите да забелязвате, когато децата правят нещо правилно: „Оправи леглото си, без да съм те молила – това е страхотно!“ или „Наблюдавах как играеш със сестра си и забелязах, че ти беше много търпелив.“ Тези твърдения ще насърчат много повече доброто поведение в дългосрочен план, отколкото многократните забележки.

Наложете си да намирате всеки ден повод за похвала. Бъдете щедри с наградите – вашата любов, прегръдки и комплименти могат да вършат чудеса и често са достатъчна награда. Скоро ще откриете, че това стимулира доброто поведение, което бихте искали да видите.

  • Поставете граници съобразени с вашите правила

Дисциплината е необходима във всяко домакинство. Целта на дисциплината е да помогне на децата да изберат приемливо поведение и да се научат на самоконтрол. Те могат да тестват границите, които вие установявате за тях, но те се нуждаят от тези граници, за да се превърнат в отговорни възрастни.

Установяването на домашни правила помага на децата да разберат вашите очаквания и да развият самоконтрол. Някои правила могат да включват: без телевизия, докато не се напише домашната работа, но помнете, че използването на физически удари, викове или обиди са абсолютно забранени.

Може да изградите своя система: едно предупреждение, последвано от последствия като „изчакване“ или загуба на привилегии. Честа грешка, която родителите правят е неспазването на последствията. Не можете да дисциплинирате децата като поставяте условия един ден и да ги игнорирате на следващия. Да си последователен, те учи какво да очакваш.

  • Определете време за децата си

Често е трудно родителите и децата да се съберат заедно на семейно хранене, камо ли да прекарват качествено време заедно. Но вероятно няма нищо, което децата биха искали повече. Станете 10 минути по-рано сутрин, за да можете да хапнете закуска с детето си или оставете съдовете в мивката и излезте заедно на разходка след вечеря. Децата, които не получават вниманието, което искат от родителите си, често действат или се държат недобре, за да са сигурни, че ще бъдат забелязани по този начин.

Много родители смятат за полезно да планират заедно време с децата си. Създайте „специална нощ“ всяка седмица, за да бъдете заедно и оставете децата си да помогнат във вземането на решение как да прекарате времето си. Потърсете други начини за свързване – поставете бележка или нещо специално в обедната кутия на вашето дете.

Изглежда юношите се нуждаят от същото внимание от родителите си, колкото и по-малките деца. Тъй като времето, което родители и тийнейджъри прекарват заедно е доста по-малко, родителите трябва да направят всичко възможно, за да бъдат на разположение, когато подрастващият им изрази желание да говори или да участва в семейните дейности. Посещението на концерти, игри и други събития с вашия тийнейджър изгражда качествено общуване и ви позволява да се опознаете по-добре детето си и неговите приятели.

Не се чувствайте виновни, ако сте работещ родител. Децата ще си спомнят много от малките неща, които правите за тях – приготвяне на пуканки, игра на карти, пазаруване.

  • Бъдете добър ролеви модел

Малките деца научават много за това как да действат, като гледат родителите си. Колкото по-малки са децата, толкова повече сигнали вземат от вас. Преди да се държите неприлично пред детето си, помислете за това: Така ли искате да се държи детето ви, когато е ядосано? Имайте предвид, че непрекъснато сте наблюдавани от децата си. Проучванията показват, че децата, които удрят, обикновено имат пример за подражание в домашни условия.

Моделирайте чертите, които искате да видите у децата си: уважение, дружелюбност, честност, доброта, толерантност. Проявявайте безкористно поведение. Правете неща за други хора, без да очаквате награда. Изказвайте благодарности и предлагайте комплименти. Преди всичко се отнасяйте към децата си така, както очаквате, че другите хора ще се отнасят с вас.

  • Направете комуникацията приоритет

Не можете да очаквате от децата да правят всичко просто защото вие като родител „казвате така“. Те искат и заслужават обяснения толкова, колкото и възрастните. Ако не отделим време да обясним, децата ще започнат да се чудят за нашите ценности и мотиви и дали имат някаква основа. Родителите, които разговарят с децата си, им позволяват да разберат и да учат по непринуден начин.

Изяснете очакванията си. Ако има проблем, опишете го, изразете чувствата си и поканете детето си да мисли за решение заедно с вас. Не забравяйте да включите последици. Правете предложения и предлагайте избор. Бъдете отворени и за предложенията на вашето дете. Преговаряйте. Децата, които участват в решения, са по-мотивирани да ги изпълняват.

  • Бъдете гъвкави и готови да коригирате своя родителски стил

Ако често се чувствате „подведени“ от поведението на детето си, може би имате нереалистични очаквания. Родителите, които мислят за „трябва“ (Например: моето дете би трябвало вече да се научило да ходи на гърне.), ще им бъде полезно да прочетат повече по въпроса или да говорят с други специалисти за родителството или детско развитие.

Детските среди оказват влияние върху тяхното поведение, така че може да промените това поведение, като промените средата. Ако установите, че постоянно казвате „не“ на 2-годишното си дете, потърсете начини да промените обкръжението си, така че да се намалят причините. Това ще доведе до по-малко чувство на неудовлетвореност и за двама ви.

Докато детето ви се променя, постепенно ще трябва да променяте начина си на родителство. Вероятно е това, което работи с вашето дете сега, да не работи толкова добре след година или две.

Тийнейджърите са склонни да гледат по-малко на родителите си и повече на връстниците си за модели за подражание. Но продължете да предоставяте насоки, насърчение и подходяща дисциплина, като същевременно позволявате на вашия тийнейджър да печели повече независимост. И използвайте всеки наличен момент, за да поддържате връзката помежду си!

  • Покажете, че вашата любов е безусловна

Като родител вие сте отговорни за коригирането и възпитанието на децата си. Но как изразявате своите коригиращи насоки, е от значение за това как детето ги възприема.

Когато трябва да се сблъскате с детето си, избягвайте да обвинявате, критикувате или откривате грешки, които подкопават самочувствието и могат да доведат до негодувание. Вместо това се стремете да подхранвате и насърчавате, дори когато дисциплинирате децата си. Уверете се, че те знаят, че въпреки, че искате и очаквате по-добро поведение следващия път, любовта ви е без резервна.

  •  Познайте собствените си нужди и ограничения като родител

Изправете се лице в лице със себе си – вие сте несъвършен родител. Имате силни и слаби страни като семеен лидер. Признайте вашите способности – „аз съм любящ и всеотдаен“. Опитайте се да работите върху вашите слабости – „Трябва да съм по-последователен с дисциплината“. Опитайте се да имате реалистични очаквания за себе си, съпруга / съпругата и децата си. Не е нужно да имате всички отговори – прощавайте на себе си.

И се опитайте да превърнете родителството в управляеми дейности. Съсредоточете се върху областите, които се нуждаят от най-голямо внимание, и не се опитвайте да коригирате всичко наведнъж. Признайте си, когато сте изморени. Отделете време извън родителството, за да правите неща, които ще ви зарадват като личност (или като двойка).

Фокусирането върху вашите нужди не ви прави егоисти. Това просто означава, че се грижите за собственото си благополучие, което е друга важна ценност за възпитанието на вашите деца.

https://pedagogika.bg/devet-stapki-kam-po-dobro-roditelstvo?

 

 

Източник:
Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.