Да бъдеш родител на тийнейджър

снимка, Да бъдеш родител на тийнейджър

По-голямата част от най - важните проблеми, пред които са изправени родителите  на тийнейджърите, са стари като света.

Същевременно те биват непрестанно преоткривани и претърпяват незабележими, ала значителни промени в светлината на изискванията, които налага обществото.

Многовековният опит на смяна на поколенията налага като извод един факт: след като дълго време родителите са упражнявали почти пълен контрол над децата си, сега са принудени да се адаптират по някакъв начин към желанията на своите тийнейджъри, а не да вземат решения вместо тях.

От традиционните родителски роли, включващи близък физически контакт и емоционална подкрепа – прегръдки, целувки на обеленото коляно, четене на приказка преди лягане, водене и вземане от училище, редовно готвене и редовно сядане заедно на масата за хранене като семейство – човек трябва да се пренастрои към по - свободна, по - независима и същевременно междузависима форма на съвместно съществуване.

Родителят трябва винаги да бъде на разположение на своите деца „просто за всеки случай“, но постепенно да осъзнава, че през по-голямата част от времето неговите деца са обикновено някъде другаде, за да се преоткриват в света навън.

Една от причините за родителското безпокойство е „да намериш време“ за децата си в периода на тяхното съзряване.

Проблемът обаче е, че понятието „време“ става все по-разтегливо и всеобхватно – толкова, колкото вашият тийнейджър изисква то да бъде, а не времето удобно за родителя – и тази необходимост от време придобива все по-настойчив и непредсказуем характер.

На преден план остава очертан проблема със свободата на тийнейджъра и неговите приятели.

Що се отнася до второто, това обикновено не са приятелите, които вие бихте им избрали, а онези които те сами си избират.

Друга трудна и непрекъснато изникваща дилема е тази за контрола, който родителите упражняват върху своите деца.

Трудно постижимият вариант, но с право предпочитан вариант за контрол над децата чрез похвали и позитивно излъчване  не винаги сработва.

До какво прибягваме тогава, когато позитивната настройка не помага?

По какъв начин използваме благоразумната смесица от ласкателства, заплахи и действителни наказания?

Отговорите на тези въпроси никак не са леки, тъй като подрастващите, също като всички нас се различават в многообразието на стимули, на които реагират – многообразие, заложено както от самобитността на всеки характер, така и от промените в него, настъпващи със съзряването.

Една от областите, която се нуждае от прецизния контрол на съвременните родители, е възрастта, когато младите хора биват изложени на онова, което смятат за „разрешено само за възрастни“ меню от удоволствия: секс, наркотици и алкохол.

Съвременните младежи се посвещават в тези области на все по – ранна възраст, макар да не съществуват никакви доказателства, че тийнейджърите съзряват по - рано и в емоционално отношение  – качество, което би им позволило да се справят с въпросните изкушения – въпреки по-ранното си навлизане в пубертета.

 

                          Виктория Викторова   

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.