Генерализирано тревожно разстройство

снимка, Генерализирано тревожно разстройство
 
Генерализираното тревожно разстройство (ГТР) е психично разстройство, характеризиращо се с постоянно усещане за тревога и страх, което пречи на ежедневния живот. Хората с ГТР могат да чувстват ужас, страх или раздразнение без разумна причина — психиатрите наричат тази необяснима тревожност "свободно плаващо безпокойство".
Страдащите от ГТР може непрекъснато да очакват най-лошото и да се притесняват за неща като работа, пари, семейство, приятели или здравето си, дори когато нямат реално основание за това. Тревожността, изпитвана при това разстройство, може да възникне по конкретна причина или да бъде предизвикана от конкретно събитие, но да бъде непропорционално голяма или нереалистична за ситуацията.
 
Генерализираното тревожно разстройство може да премине в цикъл на прекомерно притеснение. Въпреки че много хора осъзнават, че тревожността им е нереалистична или неоправдана, тя  продължава да съществува и да се усеща неуправляема, което изкарва страдащите извън контрол. Някои от засегнатите могат да водят нормален живот, да са продуктивни на работа и да водят активен социален живот, но вътре в себе си те усещат непрекъсната тревога и страдание.
 
Симптоми
Може да страдате от ГТР, ако изпитвате следните симптоми:
 
Прекомерно безпокойство за ежедневните неща;
Невъзможност да контролирате постоянните си притеснения;
Свободно плаващо безпокойство;
Загриженост или тревога, които смятате за непропорционални на ситуацията;
Неспособност да се отпуснете;
Затруднена концентрация;
Усещане, сякаш сте на ръба;
Проблеми със заспиването или прекъсване на съня;
Умора;
Тенденция да се притеснявате или да "скачате" към най-лошото възможно заключение;
Главоболие, болки в стомаха, мускулни болки или други необясними болки;
Трудност при преглъщане;
Треперене или нервност;
Раздразнителност;
Прекомерно изпотяване;
Главоболие и/или задух;
Чести позиви за уриниране;
Симптомите варират по своята интензивност. Изпитваната тревожност може да намалява или да се влошава в определени моменти (т.е. симптомите да намалеят, позволявайки на засегнатите да водят нормален живот, а след това внезапно да се влошат, възпрепятствайки нормалното функциониране).
 
Причини
Трудно е да се идентифицира една единствена причина за ГТР. Рисковите фактори включват генетика, мозъчна химия или травма. Хората, подложени на дългосрочен стрес, с наличие на химически дисбаланс в мозъка или с фамилна анамнеза за тревожност, са с повишен риск от ГТР. Жените са два пъти по-предразположени от мъжете и докато средностатистическата възраст е 31 години, то разстройството се развива постепенно и може да започне по всяко време от жизнения цикъл. ГТР може да се прояви за пръв път в годините между детството и средната възраст.
 
Лечение
Клиничните лечения на разстройството обикновено се състоят в комбинация от психотерапия и медикаменти. Допълването им с алтернативни лечения като медитация, пълноосъзнатост или йога може да улесни възстановяването.
 
Терапия
Когнитивно-поведенческа терапия (КПТ) насърчава пациента да установи връзката между мислите, емоциите и поведението си. Това разбиране може да позволи на страдащия да визуализира и контролира основната причина за безпокойството си.
 
Консултирайте се с вашия лекар в случай, че изпитвате някои от симптомите, изброени по-горе.
 

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.