Вреди и ползи за тийнейджъра от социалните мрежи

снимка, Вреди и ползи за тийнейджъра от социалните мрежи

Често чуваме, че социалните мрежи не са подходящи за тийнейджъри. Една от посочваните причини е, че мозъкът на един тийнейджър просто е твърде незрял, за да може да използва социалните медии по подходящ начин. Ако сте родител, то може би сте забелязали какво се случва с ума на детето ви от деня, в който е влязло в средното училище за първи път. 

Бихме могли да обобщим основните цели в живота на един тийнейджър по този начин:

Да бъде забавен на всяка цена. (Това включва глупави шеги, говорене по време на час, както и поведение, което цели "популярност на всяка цена".)

Да се фокусира върху себе си: дрехите, носа, тялото, косата и т.н..

Да опитва нови неща.

Един тийнейджър играе "маскарад" със своята идентичност, опитвайки различни неща, за да види къде точно се вписва. Той е импулсивен и разпилян, на приливи и отливи, дори често регресиращ в развитието си. Всичко това в стремежа за независимост.

Като родител вие също се променяте, преминавайки през различните етапи – от наивното "моето дете никога не би..." преминавате към осъзнаването "сигурен/а съм, че детето ми е направило това. Съжалявам, моля извинете поведението му, той/тя преминава през фаза". 

Твърде вероятно вашият списък с ежедневни родителски инструкции да включва изявления като:"Ако не можеш да кажеш нищо хубаво, не казвай нищо!""Колко пъти трябва да ти кажа да не използваш тази дума?""Спри да обръщаш тази бутилка!""Спри да се оригваш!""Държиш се като 2-годишно дете"."Какво изобщо си мислеше като го направи?"След това се случва следното: Може би изморени от постоянното мрънкане да се купи телефон, или понеже всички негови приятели вече имат такъв, или защото искаме да сменим стария си апарат с по-нов (списъкът продължава), вдигаме ръце. В този момент действаме импулсивно. Сякаш нашият мозък също регресира и хлапето получава стария ни смартфон. С последното малко решение идва и достъпа на детето до света на социалните мрежи – нещо, за което често не сме помислили, и не сме подготвени.

Важно е да знаем, че именно, защото в този период мозъкът на тийнейджъра се реорганизира, рисковото поведение е завишено, а контролът занижен. Нека го кажем ясно - няма по-неподходящ период детето да има достъп до социалните мрежи от този в средното училище!

 Това са само няколко от негативите:

1. Социалните мрежи не са проектирани за тийнейджъри. Недоразвитият фронтален кортекс не може да управлява нито разсейването, нито изкушенията. Дори да научите детето си как да използва технологиите отговорно, вие просто не сте в състояние да му дадете зрелостта, която се изисква. Същото е като да се опитвате да направите твърде широката дреха по мярка – тийнейджърите ще използват социалните мрежи неподходящо до момента, в който не станат по-зрели, и тя не им стане "по мярка". 

2. Характерният за тийнейджъра манталитет - "колкото повече, толкова по-добре" - е опасна комбинация със социалната мрежа. Действително ли приятелите им са 1,456? Дали наистина е нужно да прекарват девет часа на ден онлайн? Социалните мрежи им позволяват (и насърчават) прекаляването с приятелските отношения, точно както склонността им да прекаляват с други неща в живота си.

 3. Социални мрежи са пристрастяваща форма на екранно забавление. И точно както пристрастяването към видео игрите, ранното им използване може да формира бъдещи навици и модели на пристрастяване.

 4. Социалните мрежи заместват усвояването на трудната социална "задача" за справяне лице в лице с връстниците - умение, което те трябва да практикуват, за да бъдат успешни в реалния живот.

 5. Социалните мрежи могат да накарат тийнейджъра да изгуби връзка със семейството и вместо това да вижда "приятелите" като най-необходимите и близки хора в живота си. Тъй като мозъкът все още се формира когнитивно, връзката на детето със семейството му е също толкова важна в този момент, както и в детството. Поддържайте тази връзка силна. Точно както се нуждаят от близост със своите приятели, подрастващите се нуждаят от здравословна връзка със семейството си и то дори повече.

 6. Активността в социалните мрежи представлява изгубен потенциал за тийнейджърите. Докато можем да твърдим, че има някои предимства от тях, то минусите са много високи по време на юношеските години, когато мозъкът се развива и има висока способност за научаване на нови неща. Тийнейджърите лесно губят твърде много от времето си и твърде много от ума си в дигиталния свят. Знаем от много изследвания, че е почти невъзможно да балансират всичко това. 

Как да отложим достъпа на детето си до социалните мрежи:

1. Отложете достъпа. Колкото повече отложите достъпа, толкова повече време ще има детето да узрее така че да може да използва технологиите по-разумно - като един млад възрастен. Отлагането на достъпа също така отдава по-голямо значение на развитието на личните автентични отношения преди всичко.

 2. Следвайте акаунта на детето си. Неприкосновеността на личния живот в социалните мрежи е лъжа. Нищо не е лично в дигиталния свят. Ето защо не трябва да бъде тайна и за родителите. Уверете се, че настройките за поверителност са правилно зададени, но знайте, че те могат да дадат фалшиво чувство за сигурност. Когато имате достъп до акаунта му, вие насърчавате детето да води разговорите си лично или чрез устно телефонно обаждане, освен ако не иска вие да ги прочетете в социалните мрежи. 

3. Създайте семеен акаунт, вместо личен. Това дава възможност на детето да е в крак с онова, което става с приятелите му, но в по-безопасна среда в социалните мрежи.

 4. Позволявайте достъпа само на голям екран - на домашния компютър или лаптопа. По този начин детето ще влиза по-рядко. Когато го прави на малкия личен екран на телефона, който може да носи в джоба си, тогава има повече потенциал да го използва безразсъдно. Колкото по-таен е достъпът, толкова по-вероятно е да злоупотребява с времето.

 5. Планирайте времето лице в лице с приятелите на детето си. Не забравяйте, че то не се нуждае от 842 приятелства - от четири до шест близки приятели са достатъчни за здравословното социално развитие. Помогнете му да се научи как да планира реални, социални събирания (лице в лице), като например парти (почивка от телефоните), домашна кино вечер, боулинг, настолни игри, приготвяне на вечеря или огън на открито. Тийнейджърите жадуват за тези социални събирания, така че ги насърчавайте да канят приятели и им помагайте (ако е необходимо) да организират такива. 

6. Прекарвайте повече реално и качествено време заедно. Тийнейджърите, които са силно привързани към своите родители и роднини, постигат по-цялостно усещане за щастие и успех в живота. Те имат нужда (все още) от нас възрастните повече от всякога. Лесно е да се отдръпнем от тях, защото понякога могат да бъдат досадни, знаем! Но времето със семейството им позволява да се дистанцират от драмата на социалните мрежи. Детето ви трябва да чувства, че може да се върне у дома и да загърби драмата на своя социален свят за няколко часа. То би искало да му помогнете да каже "не" на първото и "да" на повече време със семейството. И все пак, изследванията показвват, че социалните мрежи имат и своите позитиви. 

 Някои важни позитиви от социалните мрежи:

Те могат да заздравят приятелстватаНяма съмнение, че приятелството е ключов компонент от живота на тийнейджърите. Когато децата имат здравословни приятелства, те не само се чувстват приети такива, каквито са, но и се чувстват по-овластени и свързани със света наоколо.

 Всъщност според проучване на Common Sense Media 52 процента от тийнейджърите смятат, че социалните мрежи подобряват приятелствата им, а само 4 процента смятат обратното. Освен това проучването установява, че близо 30 процента от потребителите вярват, че социалните мрежи ги карат да се чувстват по-уверени и дружелюбни. Те могат да са средство за осъществяване на добри дела.

Независимо дали за набиране на средства или подкрепа на важна кауза, социалните мрежи са чудесно средство за оказване на влияние в своята общност. 

Без значение дали правят видеоклипове в YouTube или създават кампании в Twitter, тийнейджърите оказват влияние върху света наоколо повече от всякога. Освен това гласовете им се чуват по-често. Социалните мрежи излагат децата на информация по важни световни проблеми, а не единствено тези в тяхната общност. В резултат, те осъзнават, че социалните мрежи могат да са начин да помогнат и подкрепят останалите дори от разстояние.

Чрез тях те могат незабавно да окажат влияние върху проблеми като глада в Африка, запазването на тропическите гори или осигуряването на образователни средства за деца без ресурси. Насърчете децата да използват социалните медии за нещо повече от платформа за качване на селфита. Покажете им как да го използват като инструмент за въздействие върху света. Те намаляват чувството за изолираност.

Доказано социалните мрежи могат да накарат възрастните да се чувстват по-самотни, но изследователите установяват, че обратното може да е вярно за тийнейджърите.

Всъщност проучване, публикувано през 2015 г., установява, че въпреки че децата днес имат по-малко приятели, отколкото преди десетилетие, те съобщават, че се чувстват по-малко самотни. Тийнейджърите в проучването съобщават, че се чувстват по-малко изолирани. Изследователите твърдят, че много от това има общо с влиянието на социалните мрежи и технологиите върху живота им.

https://psychology.framar.bg/

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.