Булимия

снимка, Булимия

Булимията е смущение в хранителното поведение, при което се сменят периоди на импулсивно и обилно хранене с чувство за вина и периоди на анорексия, понякога поддържана с вземане на анорексигенни препарати.

Основно се среща при млади жени, между 18- и 21-годишна възраст. Центърът на вниманието, както и при анорексията са теглото и телесните форми, като и при тази диагноза доминира загубата на контрол.

Кризата се характеризира с пристъп на крайно голяма консумация на храна: масивно поглъщане на големи количества храна / може да стигне до хиляди калории/. Често се предшества от мъчителни усещания – болки, възбуда, раздразнителност, тревожно преживяване за празнота или загуба на ценности. Случва се вечер или нощем, скрито по един трескав, бърз и объркан начин, като се повтаря многократно през седмицата, а понякога и на ден.

 Преживява се с чувство за загуба на контрол и без никакво удоволствие.Завършва със стомашен дискомфорт. Могат да последват повръщания, първоначално предизвикани, а впоследствие рефлексни, които водят до тежки усложнения /дехидратация, промяна в общото състояние/.

Булимията е два типа, в зависимост от това, дали са налице повръщания или се приемат пургативни средства.

При отсъствие на повръщания, се използват други начини за контрол на теглото  – изтощителни, физически натоварвания или гладуване.

Тези кризи могат да предизвикат изолация и разстройство в отношенията със семейството, приятелите, колегите.

Тези състояния могат да бъдат придружени от злоупотреба с алкохол, булимия за покупки или клептомания.

Виктория Викторова

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.