Аутизъм и промени в семейния баланс

снимка, Аутизъм и промени в семейния баланс

Аутистичното разстройство е сериозно разстройство в развитието, характеризиращо се с тежки дефицити в много области на развитие. Терминът етимологично произлиза от думата „аз“ и първоначално е бил използван за описване на някои хора с шизофрения, които са загубили връзка с реалността и изглеждат изолирани в себе си.

По-късно се забелязва, че има някои деца, които, макар и да не са шизофренични, също изглеждат затворени в себе си и имат сериозни социални и езикови трудности в развитието, както и ограничени и стереотипни интереси. Разстройството при тези се счита за сериозна форма на психопатология, която се проявява в ранна детска възраст. Наистина децата с аутизъм изглежда живеят в собствен свят, от който изключват околните и не приемат намеси и промени. Те като че ли не проявяват особен интерес към хората като цяло и не търсят контакт с тях. Около половината от децата аутисти не развиват реч, или изричат отделни думи или фрази, или речта не е свързана с контекст. 

Децата, които в крайна сметка развиват речта, рядко я използват за комуникационни цели. Тя е особена, повтаряща се, несвързана и с чести звуци. По отношение на поведението си децата аутисти се включват в стереотипни движения или дейности, които често се повтарят до степен обсесивност. Понякога поддържат последователност при извършване на определени ежедневни дейности и промените в тази рутина се приемат с изблици на гняв и напрежение.

Причините и прогнозата на аутизма

От време на време се предлагат различни теории, които се опитват да дадат обяснение за причините за аутизма. В наши дни е общоприето, че това е нарушение на органичната етиология. Няма пълно възстановяване и факторите, които изглежда играят роля в резултата от него, са нивото на психическо, когнитивно и езиково развитие на детето. Необходима е ранна и интензивна намеса, така че да постигнем максимално подобрение на симптомите, които могат да намаляват, променят формата и да се увеличават, докато детето расте. Това, което е сигурно обаче, е, че тези деца продължават да имат дефицити през целия си живот.

Аутизъм в семейството

Естествено, аутизмът може да има сериозни последици за останалата част от семейството, особено за родителите. Повечето хора изпитват много чувства на разочарование, тъга, вина и дори отчаяние, когато разберат, че детето им има аутизъм. Нивата на стрес са изключително високи и често са придружени от отказ от приемане на реалността. Забелязано е, че майките на деца с аутизъм се усмихват по-малко от другите майки. Кавгите и кризите във връзката на двойката също са често срещани.

Родителите чувстват, че техните мечти и очаквания са ограбени. Притесняват се дали детето им някога ще създаде семейство, дали ще стане работоспособен възрастен и особено какво ще се случи с него, когато вече не могат да се грижат за него или когато вече ги няма. Те се чувстват отговорни за появата на разстройството и търсят причините за грешки, които може да са допуснати по време на бременност, раждане или първите месеци от раждането на бебето.

Емоционалната и финансова тежест за семействата на деца с аутизъм е наистина голяма. Необходимо е огромно търпение, постоянство, воля и сила, за да може да се отговори на нуждите на тези деца. За щастие, повечето родители, след първоначалния шок, който следва диагнозата аутизъм, успяват да се адаптират и да се справят с всички тези трудности.

Но това, което трябва да се случи, е преди всичко валидна и навременна информация от специалист. Родителите трябва да знаят какво точно е аутизмът, как се терапевтира и каква е неговата прогноза. Те трябва да бъдат информирани индивидуално за трудностите, способностите и слабостите на детето си, както и начините за намеса в тях. Добре е да намалите прекомерните очаквания, когато те съществуват. Самите родители ще трябва да получат психологическа подкрепа, но също така да бъдат обучени да поемат ролята на котерапевт. Но най-важното от всичко е да им помогнете да приемат детето си и неговия проблем и да допринесат за възможно най-доброто развитие на неговите умения и способности.

https://www.puls.bg/detsko-zdrave-c-38/autizm-i-promeni-v-semeiniia-balans-n-40014

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.