6 мощни билки срещу мигрена

снимка, 6 мощни билки срещу мигрена

Природата ни помага при главоболие, само трябва да знаем какво ни трябва.
Мигрената е често срещан проблем. Болките в главата, спазмите, дразненето на очите от светлината, невъзможността за съсредоточаване, гаденето са само част от симптомите, които помрачават деня, когато получим мигренозен пристъп.
Облекчаването на мигрената е трудно и обикновено съчетава няколко вида терапии – медикаменти, промяна на начина на живот, масажи и релаксиращи практики, билково лечение.
Ще се спрем на билките, с които можете успешно да си помогнете по време на пристъп. Кои са най-ефективните билки, повлияващи положително симптомите на мигрена?

Чобанка
Чобанката има противовъзпалителни свойства. Счита се, че има силен ефект върху спазмите и притока на кръв към мозъка. Отвара от чобанка повлиява добре главоболието, но не трябва да се прекалява, защото може да се появят и странични ефекти като нарушено храносмилане, умора, гадене, повръщане, запек, диария.
Тази билка е силна, затова не е препоръчителна за хора с бъбречни или чернодробни заболявания.

Вратига
Вратигата също има мощни противовъзпалителни свойства. Тя потиска съсирването на кръвта и образуването на тромби, което улеснява кръвообращението.
Вратигата повлиява нивата на серотонина, а заедно с него общото настроение и главоболието се подобряват.
Тя също може да предизвика нежелани реакции, включващи болки в корема, газове, гадене, повръщане, диария, нервност. Това се случва при прекомерна консумация на отвара от вратига.

Гинко билоба
Гинко билобата има подобряващи качествата на паметта свойства, улеснява кръвообращението и потиска слепването на тромбоцитите, което крие риск от запушване на кръвоносните съдове.
Тя има силни противовъзпалителни свойства и подобно на останалите билки е много подходяща при мигрена.
Нейните странични ефекти могат да бъдат замаяност, разстроен стомах, диария, колебания в кръвната захар и инсулина.

Куркума
Отварата от куркума помага не само при силни пристъпи на главоболие, но и при синузит, затруднено кръвообращение и възпаления в тъканите.
Важно е да не се приема с медикаменти, разреждащи кръвта, защото и куркумата има подобни свойства. Смесването на повече от едно разреждащи кръвта вещества крие голям риск от кръвоизлив.
Куркумата има противовъзпалително и успокояващо свойство и отварата от нея се използва успешно в облекчаването на мигрената.

Лют червен пипер
Основната съставка на лютия пипер – капсаицин, има невероятно мощни противовъзпалителни свойства. Капсаицинът взаимодейства с определени невропептиди, участващи в патофизиологията на мигрената.
По този начин алкалоидът в лютия пипер успява да пребори главоболието и пристъпите.
Към свойствата му се числят още разреждане на кръвта и подобряване притока на кръв към мозъка.

Мента
Ментата, както знаем, има успокояващи свойства. Тя премахва възпалението в тъканите и спомага за утихване на болката. Подобрява състоянието на синусите, които в много случаи имат пряко отношение с мигрената.

 

http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/29892-6-moshtni-bilki-sreshtu-migrena/

 

Източник: http://www.az-jenata.bg
Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана