Рекорден ръст на смъртните случаи от наркотици в Шотландия

снимка, Рекорден ръст на смъртните случаи от наркотици в Шотландия

Смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици, в Шотландия миналата година са нараснали с 27% до рекордните 1187, което е най-високият процент в Европа, показват официалните данни. Най-големите увеличения от нивата от 2017 г. са наблюдавани сред употребяващите наркотици на възраст между 35 и 54 години, а коефициентът на смъртност е най-висок в и около град Глазгоу.

Ако Шотландия се смяташе за независима държава, процентът би бил по-висок от този в която и да е от страните в ЕС и е три пъти по-голям от този във Великобритания, показват числата. Министърът на общественото здраве на Шотландия Джо Фиц Патрик заяви, че въпросът се е превърнал в "извънредна ситуация". "Броят на хората, които са загубили живота си заради употребата на наркотици, е шокиращ", каза той. "Жизнено важно е тази трагедия да се разглежда като проблем на общественото здравеопазване и ние сме готови да предприемем новаторски и смели мерки, за да спасим живота на тези, които са изложени на най-голям риск."

Шотландия настоява британското правителство да разреши контролирани съоръжения за потребление на наркотици - нещо, което други страни от ЕС са открили,че може да намали смъртните случаи, предаде БГНЕС.

https://www.actualno.com/europe/rekorden-ryst-na-smyrtnite-sluchai-ot-narkotici-v-shotlandija-news_768891.html
 

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана