Зловещи подробности за убийството на журналиста Джамал Хашоги

снимка, Зловещи подробности за убийството на журналиста Джамал Хашоги

Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги изплуваха след признания в процеса срещу саудитските заподозрени, които са работили за държавния апарат за сигурност. Махер Абдулазиз Мутреб, който е трябвало да бъде водач на 15-членния ударен екип на Саудитска Арабия, убил Хашоги, всъщност не е бил номер едно, а номер две и ръководител на групата за преговори, според доклади.

Номер едно е бил генерал Мансур Абу Хюсеин, който идва в Истанбул със саудитския екип. Хюсеин, по заповед на бившия заместник-ръководител на саудитските разузнавателни служби Ахмет ал-Асири, разпореди формирането на три различни екипа за убийството - разузнаване, преговори и логистика. Хюсеин оглавява и трите групи, се казва в една информация.

"Когато Джамал Хашоги видя кърпа, игла и наркотици на масата, той попита:" Какво ще правите с тях? Ще ме упоите ли? Отвърнах му: "Да." След като Джамал умря, помислих първо да погреба тялото му в градината (на саудитското консулство). Но тогава наредих на екипа да разчлени тялото му, притеснявайки се, че то ще бъде открито", каза саудитският разузнавач и бивш дипломат Мутреб, който е играл ключова роля при убийството на Хашоги, съобщи в. „Сабах“.

Според показанията на Мутреб, ударният отряд от Саудитска Арабия поискал от саудитския генерален консул в Истанбул да му бъде осигурено място за срещата с Хашоги. По време на срещата Хашоги бил помолен да се върне в Саудитска Арабия и да разговаря със сина си Салах, за да му каже, че скоро ще бъде в Саудитска Арабия. Той обаче отказал.

Мутреб твърди, че Хашоги е бил убит с наркотици:

"След като Джамал отказа доброволно да дойде в Рияд, разбрах, че трудно ще го принудя да го направи със сила. Затова реших да го убия", добави той.

Хашоги беше убит и разчленен в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. от ударен екип служители на саудитските служби. Първоначално отричайки съпричастност и описвайки убийството като инцидент при избухнал скандал и сбиване, Рияд в крайна сметка призна, че Хашоги е бил убит по изготвен предварително план. Всякаква съпричастност на кралското семейство с убийството се отрича. В края на март саудитската прокуратура заяви, че ще пледира за смъртна присъда на петимата основни участници в случая. Тялото на Хашоги така и не беше открито и саудитското кралство не дава информация къде са тленните останки на журналиста и критик на политиката на Рияд.

 

 

https://dariknews.bg/novini/sviat/zloveshti-podrobnosti-za-ubijstvoto-na-zhurnalista-dzhamal-hashogi-2186380

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана