Брутална смърт застигна млада майка и децата й, прокудени в „колиба за менструация”

снимка, Брутална смърт застигна млада майка и децата й, прокудени в „колиба за менструация”

Майка и двете ѝ деца бяха открити мъртви, след като тя бе прогонена в „колиба за менструация” в Непал. Жената запалила огън, за да стопли двамата си сина – на 12 и на 9 години, в зимните температури. Според местните власти обаче димът задушил тримата. Традиционната практика на изгонване на жени от семейството в „колибата за менструация”, когато са в онова деликатно положение или са току-що родили, е забранена в Непал, но все още се прилага широко в селските райони. Обичаят, известен като „чхопади” дори е криминализиран през 2017 г., но все пак не е изкоренен. Има още случаи на задушени жени и поне един на момиче, починало след като било ухапано от змия в самотната колиба.

Според обичая, свързан с индуизма, жените в менструационен цикъл, както и непосредствено след раждане са нечисти и носители на лош късмет. Ето защо биват принудени да спят в отдалечени колиби или кошари. На тях им се забранява да докосват добитък и мъже, както и достъп до общите тоалетни и някои храни и напитки. По време на тези периоди на принудително изгнание жените често стават жертви на студ и нападения. Девойките пък не могат да посещават училище. Роднините, изгонили починалата жена, са заплашени от до 3 месеца затвор и глоба. Активисти обаче настояват за по-строги наказания, уточнява vesti.bg.

 

 

https://www.blitz.bg/svyat/brutalna-smrt-zastigna-mlada-mayka-i-detsata-y-prokudeni-v-koliba-za-menstruatsiya-video_news650660.html

Източник: https://www.blitz.bg
Кратък линк:

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана