Глаукома – билките спасяващи от ослепяване

снимка, Глаукома – билките спасяващи от ослепяване

Глаукома – това очно заболяване се слави, като една от главните причини за ослепяване
Когато чуем диагнозата глаукома се стряскаме и наистина има причина за това. Очната болест е силно разпространена, болестта протича тежко и в не малко от случаите води до слепота.
Какво всъщност представлява очното заболяване глаукома?
Основната проява на болестта е повишено вътрешно налягане, изменение на очното дъно и нарушаване на зрението. Най-често се диагностира при хора в напреднала възраст – над 60 години, но разбира се има и по-млади, които страдат от очната болест. Смята се, че лицата над 40 години вече попадат в рисковата група, така че е препоръчително да се подлагат на ежегоден контрол на вътрешното налягане.

Видове глаукома
1. Първична – засяга възрастните хора. Причината за Развитието и се дължи на запушването на очните канали, което е следствие от покачването на вътрешното налягане. Протичането и развитието е бавно. Симптоми често липсват и затова не се обръща особено внимание. Този вид се дели на два подвида: закритоъгълна и откритоъгълна.
2. Вторична – тук причината за развието и не е естествено застаряване, тя е следствие от други болести. Симптомите са ясно изразени, болестта се развива с бързи темпове. Типовете тук са повече, като главните са откритоъгълна, пигментна и закритоъгълна.
3. Вродена ( Конгенитална) – тя се развива веднага след раждането.

Форми на глаукома
1. Обикновена – характерното е че развитието става бавно, нужни са много години. Трудно се „забелязват“ проблеми, защото симптомите липсват, има покачване на вътрешното налягане и слабо отслабване на зрението.
2. Застойна – има изменения в предната очна камера, роговицата, зеницата и ириса. Има симптоми, които се изравяват. Те са болки в областта на окото, когато погледнете към светлината се различават разноцветни кръгове, зрението е замъглено. Често при застойната форма се получават пристъпи на глаукома. Самият пристъп се характеризира с болка на окото, рязко замъгление на зрението, прилошаване, световъртеж, повръщане. Честотата на пристъпите е различна – няколко на седмица (при тежки случаи) или няколко на няколко месеца.

Народни средства при глаукома
1. Момина сълза и коприва – листа от коприва – 1/2 чаена чаша се смесват с цветове от момина сълза – 1 супена лъжица. И двете билки се нарязват, а после се заливат с преварена вода – само супена лъжица. Оставяте илача за една нощ на тъмно. На сутринта слагате сода за хляб – чаена лъжичка и разбърквате. Кашата налагате върху очите.
2. Билкова смес при глаукома – по супена лъжица от следните билки – маточина, стебла на дяволска уста, цветове от елда, канела, корени от гол сладник и джинджифил. Супена лъжица от направената от вас билкова смес се с вряла вода – чаена чаша. Стои 60 минутки и се прецежда. 3 пъти на ден пийте по 1/2 чаша. Може да се ползва, както за лечение, така и за профилактика.

Сок от жълта млечка при глаукома

Сок от жълта млечка при глаукома

3. Жълта млечка – изцежда се сок от прясната билка, който се смесва с със същото количество вода. В разтвора се намокря парче плат, с който се правят компреси на очите за 10 минути. После окото се изплаква много внимателно с вода. Компресите се правят по 2 пъти на ден. Важно е да кажем, че процедурата не се прави по време на пристъп. Също така трябва да сте много внимателни с компресите, които слагате, защото млечката е отровно растение.
4. Черни боровинки – няколко пъти на ден си хапвайте по една шепа черни боровинки. Те предотвратяват пристъпите и подобряват зрението.

 

Източник: http://www.bilka.info
Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана