„Сърце и слово срещу наркотиците” в памет на Вероника Герин - 2017

За десета поредна година на 02.11.2017г. в Благоевград наградиха на тържествена церемония отличени журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“. Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците” се организира в памет на ирландската журналистка Вероника Герин. Той стартира за първи път през 2007 година с подкрепата на община Благоевград и посолството на Ирландия в България. Чрез конкурса се почита паметта на всички журналисти, които са загинали, защитавайки обществено значими каузи. Kонкурса за журналисти в памет на Вероника Герин  „Сърце и слово срещу наркотиците”  цели подкрепа и популяризиране работата на журналистите, които системно и адекватно, с изразена гражданска позиция, отразяват проблемите свързани с наркотиците, представянето им, както и на Вероника Герин, като положителен пример в дейностите по превенция на наркоманиите на учениците.
 
Церемонията, която се състоя в зала „22 септември“, е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин - една от най- видните личности, изправяла се срещу корупцията и разпространяването на наркотиците. От името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, и от свое име, заместник- кметът Христина Шопова поздрави журналистите, които следват нейния пример.
 
„Пред подвига на една велика жена като Герин, всички думи са много малки, особено пред аудиторията, която стоя- представителите на медиите, журналисти, които сте избрали не лекия път. Не лекия път, защо? Защото да пишеш за грозната страна на живота, никак не е лесно. По- забавно е да пишеш за поредното пътуване на някоя ВИП звезда. Когато пишете или правите репортаж, или интервю за тези бичове на съвремието, много по –лесно е някой да обърне страницата, да превключи канала или да промени сайта. Сигурна съм, че всеки един от Вас, който се е занимавал с тези проблеми, е получавал и заплахи, и нареждане да не излизат материали и затова Ви благодаря, че сте смели в днешно време, което е много трудно и Вие го знаете. Защото, когато институциите работят, много е важно да има медии, които отразяват истината, а тя не винаги е приятна. И тук Ви благодаря не само като заместник- кмет, но и като майка на подрастващо дете. Защото да се правиш, че няма проблем, не означава, че няма проблем. И ние го знаем. Този проблем вече не е малък. И ако времето на разказването, на обясняването какво са наркотиците, какви опасности могат да причинят на човека, ако ги употребява, вече го минахме. Време е за пропаганда и то на високо ниво, защото Вие знаете колко човешки съдби си отиват безвъзвратно, колко майки плачат ежедневно от този проблем. Така че, говорейки за тази жена, която почитаме днес, няма как само да запазим минута мълчание и да склоним глава, да се преклоним пред смелостта и искам да благодаря, че този конкурс се провежда за 10 година в Благоевград и подвигът на тази жена, е извън пределите на Ирландия, защото е достоен пример за цял свят. Много говорим за това, как трябва да сме обединени, но истината е, че трудно го правим. И затова пожелавам институции, медии, образование, общество, всички да работят в една посока, защото отсреща противникът е доста голям, силен и не трябва да го подценяваме. Благодаря Ви, че сте смели в това смутно,днешно време! Всеки номиниран заслужава тази награда“, каза в приветствието си заместник- кметът Христина Шопова и благодари специално на д-р Теменужда Любенова и нейния екип, че вече 10 години отстояват, работят и надграждат конкурса в памет на Вероника Герин „Сърце и слово срещу наркотиците”.
 
На официалната церемония по награждаването присъстваха още заместник- кметовете на Благоевград инж. Емилия Тунева и Иво Николов, началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов, заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов представители на духовенството, съдебната и изпълнителната власт, журналисти, граждани.
 
По време на церемонията бе прожектиран филм за живота на известната журналистка Вероника Герин, посветила делото си на борбата с наркотиците. Специален поздрав към присъстващите гости отправи Ансамбъл „Пирин“. Малко преди самото началото на 10 церемония „Сърце и слово срещу наркотиците“, заместник- кметът на Благоевград Христина Шопова се срещна с Н.Пр. посланика на Ирландия Майкъл Форбс и Главния секретар на ECAD Ерик Лейонмарк, с които начертаха бъдещи взаимодействия и събития с цел превенция разпространението и употребата на наркотиците, както и трафика на хора.
Кратък линк:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер не на легализацията на марихуаната

банер не на легализацията на марихуаната

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.

Банер Марихуана

Банер Марихуана