Човек е това, от което се страхува

снимка, Човек е това, от което се страхува

        Страхът е силен мотиватор и е в основата на  човешкото поведение, който рядко ни съпровожда успешно до крайната цел, към която сме устремени.

 При голяма част от хората със сериозна тревожност се допуска, че имат биологично предразположение, като съществува вероятност да бъде и придобита. В семейства, в които единият или двамата родители демонстрират изразени страхове, децата също развиват неоснователни страхове.
Не малък е броят на страхуващите се, от затворени пространства, летене, преминаване под мостове и др. 
Под повърхността на привидната фобия се крие преувеличено усещане за света като опасно място.
В съвременният, рискован свят е важно да покажем на децата си как правилно да преценяват опасностите.
Да ги научим да си закопчават коланите в автомобила, да не пушат, да не прекаляват с алкохола и наркотиците, да не играят с оръжие и да не шофират опасно, означава че сме ги подготвили за основните рискове за физическото им благополучие. 
Смелост е да се изправиш срещу страховете си. 
Страховете ни основно се определят от това, на което определяме внимание.
Тревожни и депресирани лица споделят, че в повечето случаи не си позволяват да мислят, да поемат риск.
Депресията е „безопасна“позиция, от която много хора не желаят да се лишат, колкото и нещастни да се чувстват. В тези моменти е необходимо да се мобилизира силата на човек да превъзмогне инерцията.
Много често родителските страхове касаят опасностите на които са подложени децата им: наркотици в училищата, злоупотреби с алкохол, насилие излъчвано във филми, излъчване на секс по телевизията, педофилия и др.
В известен смисъл е истинско чудо човек да се справя с несигурностите, които изобилстват в  живота, без да се поддава на високи нива на тревожност или депресия. 
Остава факт, че хората в по – голямата част от времето преживяват тревожност и това илюстрира алтернативата –  животът в страх, лишава живота от радости и удоволствия.
Свикнали сме да се страхуваме – от грипни епидемии, изнасилвания, ядрени заплахи , до злонамерени хора и всякакви обекти, които застрашават човешкият живот.
В тези случаи е необходимо да мобилизираме духа си, за да се изправим успешно срещу реалните заплахи и елиминираме въображаемите страхове.
Нагласата и поведението на всички нас формират атмосферата, в която живеем  и ще реши изхода в борбата със собствените ни страхове и терзания. 

Силата е в нас.

Ние сме тези, които бихме променили ситуации в нашия живот, по предпочитан  от самите нас модел.
 
Виктория Викторова
Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.