Употребата на марихуана през призмата на теорията за самосаботирането (самопровалянето)

снимка, Употребата  на марихуана през призмата на теорията за самосаботирането (самопровалянето)

Резултати от изследване на Жулия Бъркнър (от Щатския Университет на Луизиана) и Брад Шмид (от Щатския Университет на Флорида)   за употребата на марихуана сред 107 студенти, 43%, от които жени.

Изследването на Бъркнър и Шмид (2009) е чудесен пример за важността на изследователската работа. Ако се доверим на интуицията си, бихме могли да предположим, че, хората, които употребяват марихуана, правят това поради стремежа си да намалят своята тревожност и по-лесно да управляват социалните и/ или публични ситуации. 

С цел да определят какъв процент от изследваните лица отговарят на критериите за социално тревожно разстройство, авторите провеждат структурирано диагностично интервю. Така те установяват, че 26,2% от извадката отговарят на критериите за социално тревожно разстройство,  96,2 % съобщават за употреба на марихуана през последния месец, 78,3 % - за употреба на марихуана през последната седмица, а 32,1% признават за ежедневна употреба на марихуана.

При първия анализ  Бъркнър и Шмид откриват, че проблемната употреба на марихуана не зависи от това дали определен човек покрива или не критериите за социално тревожно разстройство и предсказват проблеми, свързани с тази употреба (проблеми, свързани със значим друг; отсъствие от работа или училище; финансови трудности). С други думи, без значение  дали даден индивид страда от социално тревожно разстройство(или не отговаря на критериите за него), категорично може  се каже, че той ще изпитва проблеми вследствие употребата на марихуана.

При втория анализ те се натъкват на друго интересно и неочаквано откритие!

Употребата на марихуана се оказва привлекателно  и сигурно помощно средство за индивидите,  дори когато те очакват това да доведе до проблеми, ЗАЩОТО ТЕ ВЯРВАТ, ЧЕ УПОТРЕБАТА НА МАРИХУАНА  ПРАВИ ПО-МАЛКА ВЕРОЯТНОСТТА ДРУГИТЕ ДА ВИДЯТ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ.

Тези неочаквани резултати  Бъркнър и Шмид, разглеждат през теорията за самосаботирането (самопровалянето) на Джонс и Бърглас от 1978 г.

В обобщение: употребата на марихуаната при част от потребителите би могла да отразява и позицията на хората,  когато са парализирани от страх да бъдат негативно оценени.

Откъс от статията със заглавие:   „Марихуана и социално тревожно разстройство”,  публикувана на сайта на Майкъл Д. Анестис (Michael D. Anestis)

Статията се публикува тук с любезното съгласие на Майкъл Д. Анестис. Всички права принадлежат на Майкъл Д. Анестис.
(превод Владимир Банов)

 

Кратък линк:
Етикети: анализи марихуана
снимка на desi slava

Десислава Иванова е Доктор по психология, фамилен терапевт, специализирана подготовка в областта на зависимостите и зависимото поведение.

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.