Употребата на марихуана води до психоза и шизофрения

снимка, Употребата на марихуана води до психоза и шизофрения

Употребата на канабис като тийнейджър или на млади години увеличава драстично риска от развиване на психоза, предупреди международен екип от експерти. Резултатите от ново изследване навярно ще сложат край на дългогодишния дебат за евентуалната връзка между конопа и психозата и дали канабисът наистина е годен за "самолечение" на това психично състояние, пише британският "Индипендънт".

  Учените изготвили проучването си, след като изследвали повече от 1900 души на възраст между 14 и 24 години, които били наблюдавани в продължение на близо осем години. Тези, които в началото на проекта не били употребявали марихуана никога, но впоследствие го направили, по-късно били изправени пред голям риск да развият психоза. Хората, които употребявали канабис още в самото начало обаче, имали още по-голям риск да развият тежката психична болест.

  Експертите, които са от редица европейски страни, включително Германия, Холандия и Великобритания и Психиатричният институт в Лондон публикували резултатите от проучването си в списанието "British Medical Journal". "Канабисът е рисков фактор за развитието на тежки психични симптоми", отбелязват учените.

  "Продължителната му употреба увеличава риска от развиване на психично разстройство, което се появява в резултат от въздействието на конопа", сочат още откритията на международния експертен екип. "Това изследване ни осигури допълнителна информация за вече известните ни доста солидни доказателства, че продължителната употреба на канабис увеличава риска от развиване на психоза и много други психични болести", заяви професор Робин Мъри от лондонския Психиатричен институт.

  "Изследването ни е един от десетте труда, които сочат в една и съща посока. Накратко, това проучване е поредното доказателство, че традиционното използване на коноп води до тежки психични увреждания като шизофренията", допълни британският учен. Експертът обаче подчерта, че неговият труд не е обръщал внимание на въпроса дали канабисът-менте и останалите некачествени разновидности на растителната култура са по-вредни от обикновения коноп и марихуаната.

Източник:
Кратък линк:
Етикети: раздвоение на съзнанието шизофрения психоза
снимка на ОбСНВ Благоевград

ОбСНВ - Благоевград е създаден по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. ОбСНВ разработва и приема общински програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и незаконния трафик с наркотични вещества и прекурсори в съответствие с националните програми. Всичките усилия и труд на ОбСНВ - Благоевград в областта на превенцията на наркоманиите са оценени от Европейската комисия.

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.