Наркомания и болка

снимка, Наркомания и болка

Установено е,че психичните структури при всички наркомани са разнородни, но съществуват общи елементи, сред които моралната болка, е срещана при всички.

Тази морална болка е трайна, дълбока и древна.

Тя може да бъде маркер за нарцистичен дефицит или стара депресивна патология при наркозависимите, описана от автора  Антонен Арто като „невероятна мъка да живееш и да го знаеш“.

Именно автодепресивните ефекти на опиатите се явяват като отговор на тази болка.Нерядко наркоманията се разглежда като автолечение на депресията. Основно оценката на депресивните състояния определя правилното лечение.

В повечето случаи депресивната симптоматика се появява при спиране на приема на наркотик. При наскоро отказалите се това страдание се измества на преден план. То отговаря на период на траур, в който наркозависимият трябва да се научи да живее без наркотик и да се противопостави на една реалност, която възприема като тревожна и комплицирана.

Необходима е промяна в ежедневните навици, психологичните опорни лостове и начина на живот.Този труден период налага оказване на психологична помощ, за да бъдат избегнати рискове,  застрашаващи живота на наркозависимите лица.

При лица, при които се провежда заместваща терапия, тази морална болка и страдание е повече или по – малко психологически маскирано.

Терапията не винаги е гаранция, че страданието не може да се прояви остро,  в определени случаи.

 

                                                             Виктория Викторова

 

Кратък линк:
Етикети: наркотици
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.