Лъжата и децата

снимка, Лъжата и децата
До навършване на седемгодишна  възраст децата бъркат фантазия с реалност. Възможно е детето Ви да разказва история за летяща жаба. Това е фантастичен разказ и не е обезпокоителен. Детето замества факт от реалността с фантазна измислица, като  това не е лъжа. 
 Фантазията не се използва с цел манипулация или  домогване до определена от детето цел.
Специалистите определят лъжата като първа индикация за породено недоверие в отношенията между родители и дете. Тя е следствие от преживяване  на слабост в собствените сили.
 Децата рядко лъжат без причина и цел.
Често лъжата се прокрадва в ежедневието им, с цел промяна на обстоятелства и ситуации в  живота им. Най – благоразумният подход от страна на родителите, е изясняване на причината за поредната лъжа, чрез разговор. Необходимо е да се разясни  на детето, че ползването на лъжа не е  начинът за връзка с приятели и родители.
При по – малките на възраст деца се случва да излъжат, за да прикрият извършена пакост. Това е форма на защитен механизъм и прикриване на случилото се. 
Сред мотивите, провокиращи лъжата са:
Страх
Срам 
Унижение
Тайни
Проблеми
Неловкост
Защита 
Защита на приятел
Самоутвърждаване и др.
Родителите трябва да отличават тайните от лъжата. Тайните са съкровена, лична информация, а деца и възрастни в живота  имат своите съкровени мечти.
Родителите е необходимо  да се интересуват от причините за една детска лъжа, особено при деца над 10 години. В тази възраст лъжата е предупредителен признак и е желателно да не се пренебрегва. Препоръчително  е да се проучат причините, които са многообразни –  съперничество, чувство на ревност, избягване на наказание, повишаване  на самочувствието, липса на внимание, липса на възхищение и др.
От значение за подрастващите е да се разясни, че :
Лъжата не остава, не разкрита
Лъжата убива  доверието 
На лъжата се отговаря с лъжа
Личен родителски пример – без лъжа
Точно личният родителски пример остава трайно възпитателно въздействие при децата. Родителите смело  трябва да насърчават развитието на съвест и отговорност при подрастващите.
Възпитавайте подрастващите в смисъла на сентенцията:
„ Силните хора имат възможността да казват истината във всеки един момент – само слабите лъжат, защото ги е страх да кажат истината“.
 
                                                                                              В. Викторова
Кратък линк:
Етикети: деца лъжа родители
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.