Викът на една майка срещу легализирането на наркотиците

снимка, Викът на една майка срещу легализирането на наркотиците

Мнение

от Майка на наркозависим на 29 години

относно предаване по БНТ „Новата синтетична дрога и децата ни“ на 09.12.2017 г.

Майка съм на наркозависим и сме малко семейство аз, майка ми на 82 години и сина ми , който е с ясно оформени тежки зависимости - към наркотици , хазарт и алкохол.

От предаването излъчено на 9.12.2017 година става ясно от изказването на д-р Добринов , че:

1/при доста индивиди се развиват тежки психични отклонения още преди да са оформили зависимост към ПАВ;

2/ употребяващи развиват  тежки психози, наподобяващи шизофренна психоза, параноя и др. и представляват опасност за себе си и за околните;

3/ че се стига до тежка физическа агресия в семейството, най-вече към майката.

През юни по повод трагичната смърт на студентката Виола , д-р Цветеслава Гълъбова поясни в ефир, че хора попаднали в такова състояние , не трябва да употребяват ПАВ,включително и марихуана и че в конретния случай се е стигнало до качествена промяна на съзнанието вследствие на употреба на ПАВ.

В предаването „Новата синтетична дрога и децата ни“ много ясно се налага мнението , че свободен пазар на ПАВ, подкрепян от институциите би намалил ефекта им върху психиката на страдащите .Посочен е за пример Полша , която има силно рестриктивен закон като нашия и съответно  , че при прилагането на такъв закон се отчита ръст на престъпленията . Защо не се посочи за пример съседна Гърция например, която освен рестриктивен закон има и добри програми за рехабилитация включително и семейна ,изцяло финансирани от държавата, отчитайки зависимостта като семеен, обществен и криминален проблем.

Става ясно, че България има организация ,в която може да се занесе дрога от уличния пазар за лабораторни изследвания и съответно употребяващия може да бъде посъветван , че това може да го убие, и за да няма проблеми, може да бъде посъветван да употребява веднъж на три или четири месеца, за да  няма проблеми. Това не е ли склоняване за употреба на наркотици от ефира на националната ни телевизия БНТ? Това не е ли нарушение на законите? Това не е ли за прокуратурата?

Категорично това не отговаря на истината .  В САЩ отчитат ръст на престъпленията и епидемия на индивиди , злоупотребяващи с ПАВ в щатите, където марихуаната е била легализирана. Мои приятели през лятото ме информираха , че в Бостън  има настроения на институциите да не се легализира марихуаната , тъй като в щатите където е легализирана се отчита ръст на престъпността и пътно-транспортните произшествия . Повишаване на ръста на престъпленията се отчита и във Холандия , където марихуаната е декриминализирана. Може да се прочете в сериозни специализирани сайтове също и за  20 годишно изследване на английски и американски психиатри, в което злоупотребата  с марихуана се сравнява с руска рулетка и че лечението на зависими с марихуана се сравнява като тежест с лечението на зависимост към хероин . Какво остава да има свободен пазар изобщо . Накратко отчита се , че зависимостта е тежка рецидивираща болест, в която институциите активно участват .

Много добре би било на българската аудитория  да се обясни какво означава свободен пазар и какво се случва в държавите ,  където марихуаната е легализирана. В доста държави и щати има специализирани съдилища , легализирането се свежда освен за медицински нужди  и до отглеждане на един или два стръка марихуана и притежанието на определено количество , естествено не във вид приготвен за продажба. Над това количество следват глоби , други наказания включително и затвор. Ще разкажа за щатите , в които има специализирани съдилища .Ако си наркозависим нямаш право да виждаш детето си ,американският полицай има право да ти разпореди  или се лекуваш, или отиваш в затвора. Ако си наркозависим и си извършил престъпление следва по медицински стандарт 5 годишна рехабилитация и това се проследява от Съда. На практика българските наркозависими , които са с изявени други психични отклонения са дискриминирани ,тъй като едва ли ще стигнат дъното, след което ще решат да поискат помощ. Помощ, която се изразява единствено в детокс в психиатриите.

Трудно ми е да приема , че сме държава в която наркозависимите имат свободния избор да употребяват , а когато застрашават живота си и този на околните , най вече на  майките си , институциите са въвели „демократично“  формалното право за свободен избор. Трудно ми е да приема , че българските майки са бити в домовете си и по улиците, унижавани години наред,  и на практика наркозависимите са в “зоната на комфорта“ , оставени на себе си и на майките си. Трудно ми е да приема , че е нарушено правото на живот.  Трудно ми е да приема колективната човешка безотговорност, при която  обществото е наблюдател как двама души умират и не правят нищо, но точно уволняват майката от работа, защото се натоварват например или психиатриите отказват да го лекуват, защото отчитат характеропатия. Трудно ми е да приема, че се подпомага финансово създаването на приюти за кучета, но няма приюти за бездомни човеци.На практика хора с вече оформени психични проблеми, вследствие на употреба на наркотици, са оставени на собствен ход. На практика единствената възможност, която е финансирана от институциите  е детокс  в психиатриите, а това е първата  от многото стъпки , които би следвало да се случат за да има успех в лечението .  

Кратък линк:
Етикети:
снимка на vodaObsnv

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.