Албания - Афганистан в Европа, заради производството на марихуана

снимка, Албания - Афганистан в Европа, заради производството на марихуана

Според италианската полиция в Албания има стотици насаждения с марихуана, предназначени за износ. Един от най-известните центрове за производство е село Лазарат, където отглеждането е важен приход за земеделските производители, пише Osservatorio Balcani e Caucaso.

През юли италианската финансова полиция на Бари и Лече залови товар от един тон канабис, който бил пренасян контрабандно в крайбрежието на Пулия на моторна лодка. Полицията преследва, залови и арестува на трафикантите - двама италиански и двама албански граждани. След съвместна операция с албанската полиция в началото на август въздушното и морското подразделение на финансовата полиция излязоха с резултатите от операция, протекла месеци във вътрешността на Албания. Според резултатите става въпрос за 500 плантации за марихуана, от които могат приблизително да се произведат 1000 тона канабис, равняващи се на печалба от около 4.5 милиарда евро.

През последните двадесет години Албания се спечели титлата "Афганистан в Европа" за производство на марихуана. Според EMCDDA (Европейски център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите) по-голямата част от канабиса, под формата на смола, навлиза в Европа от Мароко, Афганистан (истинският) и Ливан. Марихуаната обаче влиза в Европа през Гърция и Италия главно чрез Албания.

"Марихуаната е обемиста", казва Амедео Антонучи, полковник от въздушно-морското командване на финансовата полиция на Бари. "Албания е един от основните производители в Европа. Нормално е Пулия да бъде регионът, където е най-лесно да акостира стоката. Износът се случва по море или през границата с канабис, скрит в камиони сред друг материал".

Най-бързият и най-лесният път, обаче, все още е на моторна лодка, пресичаща канала Отранто и става главно на Лече и Бриндизи . Като цяло това са гумени лодки или малки лодки. Напоследък обаче се използват и по-големи плавателни съдове, като яхти, откраднати в Гърция.

"Преди известно време спряхме 10-метрова лодка, 250 коня, регистрирана в Гърция", продължава полковникът. "Това е така, защото до съвсем доскоро имаше мораториум за албанските граждани, които не можеха да използват бързи лодки за лични цели". (бел.ред.  мораториумът беше в сила 2005-2013 г.).

Увеличение на конфискациите на канабис

Според следователите тези които разтоварват в Лече, обикновено са автономни групи от албанци, докато тези, които пристигат по на север - в Бари и Бриндизи - със сигурност са свързани към местната престъпни организации. Според финансовата полиция обаче въпреки съвместните операции с Албания, изглежда няма големи промени освен увеличаването на конфискациите, а следователно и на вноса.

"През 2012 г. конфискувахме седем тона по море. Считано до днес, през 2013 г., ние сме достигнали между четири и пет тона, ако останем на това темпо, ще можем да говорим за увеличаване на конфискациите".

От другата страна на канала Отранто увеличение вече е докладвано. Според Международната стратегия за контрол на наркотиците в доклад, публикуван ежегодно от правителството на САЩ, през 2012 г. в Албания се наблюдава увеличение от 175% на конфискациите на канабис в сравнение с предходната година. Действително албанската полиция конфискува 21.2 тона марихуана . Това се разглежда от експерти и като по-големи усилия, направени от местните власти под натиска на ЕС, и като увеличение на производството. В началото на август новините за откриването на 500 плантации потвърждават последното.

Лазарат, столицата на марихуана

Зоната, следена от Италианската финансова полиция е около Гирокастро, в южната част на Албания. Албанската столица на марихуана се намира там: прословутото село Лазарат.

В планински район, на 30 километра от границата с Гърция, с население от около 3000 души, Лазарат се радва на международна слава като столица на марихуана, извън контрола на албанските власти.

Легендата придобила сила, след като двама холандски младежи направили видео на пътуването си до Албания с интересна спирка в селото, където са заснели стотици растения марихуана. Те остават изумени и разказват във видеото как селото е пълно с марихуана, как някой им е дал 4 или 5 грама, как цели семейства отглеждат растенията и колко деца ходят сред полета канабис на път за училище.

Според последните въздушни проверки на италианската полиция в Лазарат 319 хектар се използват за канабис. Това откритие обаче е малко вероятно да доведе до промяна според Гиерджи Еребара, албански репортер на вестник "Шкип" и стипендиант към Балканската мрежа за разследващи репортажи.

"Няма воля да влязат в Лазарат и да унищожат растенията , тъй като полицията се страхува, че може да избухне война. Отглеждане марихуана в такива размери се отразява отрицателно на способността на правителството да контролира територията и надлежно да установява върховенството на закона", обяснява журналистът.

Лазарат - столицата на албанската марихуанаНе твърде интензивна война обаче изглежда вече се провежда. През 2007 г. полицията уби предполагаем трафикант от Лазарат , а скоро след това, полицейският участък в Гирокастро беше опожарен. Специални сили трябваше да бъдат разположени, за да потушат размириците. Тъй като полицията не може да влезе в селото, тя периодично намалява доставките: спира водата (канабисът се нуждае от много напояване) и спира пътуващите, които отиват да работят в района всеки ден.

Дребен бизнес

"Лазарат се е превърнал в символ", казва Еребара. Бях там преди две години, говорих с кмета, всичко е перфектно на открито. Честно казано, не вярвам всичката тази марихуана да се отглежда без политически връзки. Организираната престъпност има много силен захват около страната и има политически връзки. Според мен обаче марихуаната е само дребен бизнес. По-голямата част от парите, които отиват към организираната престъпност, са обществени – от обществени поръчки или корупция. Също така данните, публикувани от италианските и албанските власти за наблюденията на Лазарат са, според мен, твърде повишени: на първо място, това е планински район и е трудно да се намерят 300 хектара, както се посочва в прессъобщението. Ако наистина са достигнати такива високи стойности в тази област на Албания, ще видите луксозни коли или къщи и други видове инвестиции. Това изглежда не е така".

Но кой контролира трафика в Лазарат? "Това е една много особена ситуация. Лазарат е албанско село, заобиколено от селата на гръцкото малцинство. В продължение на години битката за влияние продължава между албански и гръцки партии да получат контрол на границата. Като цяло, Лазарат е крепост на дясното, на Демократическата партия. Поради тази причина от 1997 до 2005 г. по време на социалистическото правителство полицията и правителството бяха обвинени в терор над селото и не заради въпросите, свързани с контрола на територията, а поради политически въпроси. Имаше някои опити на полицията да влезе, но всички те завършиха с въоръжени сблъсъци. Лазарат стана мястото, където бегълците се крият и където канабисът може да се отглежда свободно. От 2005 г. насам , с Демократическата партия начело, Лазарат е още по-безопасно място", обяснява журналистът.

Канабис не се отглежда само в Лазарат. Селото се превърна в символ заради наглостта, с която се отглежда там. Въпреки това в други части на страната той се отглежда в гората или в уединени райони и много често това се извършва от възрастни хора.

Според EMCDDA широкото отглеждането на марихуана в Албания е започнало през 90-те . Още през 1992 г., когато законът стана по-строг в Гърция, производството се премества в Албания и Югославия. От 1993 г. насам, със семена, идващи от Гърция и Турция, всички земеделски производители започват да отглеждат марихуана. Днес в Лазарат изглежда, че се използват високотехнологични техники с оранжерии за отглеждане на растения през пролетта преди да бъдат засадени на открито.

Еребара обаче подчертава, че "Албания не е Афганистан. Има много други възможности хората да се откъснат от бедността - различни от култивирането на марихуана - и едно от тях е работа в Италия". Това обаче е по-лесният начин за издържане на семейство – средно семейство има по един хектар земя, който носи около 2000 долара годишно. А канабисът е предпочитан пред други наркотици или нелегален трафик, защото не е толкова рисковано да се отглежда, а и се приема по-добре от обществото.

Контролира ли мафията пазара на канабис?

"Мафиотските семейства контролират политиците", отговаря горчиво Еребара. "По-лесно е да се крадат милиони евро от пътното строителство или обществените поръчки, отколкото от марихуаната", допълва той.

Източник:
Кратък линк:
Етикети: мафия производство на марихуана
снимка на ОбСНВ Благоевград

ОбСНВ - Благоевград е създаден по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. ОбСНВ разработва и приема общински програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества и незаконния трафик с наркотични вещества и прекурсори в съответствие с националните програми. Всичките усилия и труд на ОбСНВ - Благоевград в областта на превенцията на наркоманиите са оценени от Европейската комисия.

още Блог статии

Банер за Родители

Банер съвети за родители

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана

Бързи въпроси

Имате въпроси за Марихуаната. Задайте ги тук! 

Защитен е този който е информиран. Но не всяка информация може да те защити.
Доверете се на професионалистите на ОбСНВ - Благоевград.