Близо 20% от хората, които страдат от психози биха могли да бъдат здрави, ако никога не са употребявали канабис

снимка, Близо 20% от хората, които страдат от психози биха могли да бъдат здрави, ако никога не са употребявали канабис

Лекарите в Германия отбелязват тревожен ръст на психотични епизоди, свързани с прекомерната употреба на марихуана сред младите хора, от които следват и  други информации от хора по целия свят, въз основа на техните проучвания.

Берлин - Миклош е оцелял след най-лошото. Той вече не  чува гласове. И ако чуеше,  щеше да знае, че това е просто една халюцинация. „Това не е реално“, щеше да си каже той. 21-годишният футболист може да общува с хора отново - дори и без да ги гледа в очите. Веднага след като терапевт влиза в стаята, той започва да се усмихва. Това  изглеждаше невъзможно само преди няколко седмици. Малко по-рано Миклош е приет в психиатрично отделение на Университетската болница в Хамбург, където са го диагностицирали като страдащ от „изключително силен  психотичен епизод, след злоупотреба с канабис“. Първоначалната помощ, която е получил там, сякаш е имала малък ефект. Той страдал от параноя,  избухвал често в болницата и дори предизвикал страшен пътен инцидент, докато се укривал. Имал е чести бурни изблици, не искал да говори  и бил  обсебен само от една мисъл: „Искам да се махна, просто ме оставете, искам се махна от тук!“ Но в крайна сметка той дошъл и се съгласил на  лечение. Миклош бил пристрастен три години по-рано. Нищо в живота му не си  струвало в този момент. Едно момиче, което той харесвал се  изсмяло в лицето му, когато той й  признал любовта си към нея. Неговият учител по математика му дал да разбере, че го мисли за пълен провал. Той е бил в постоянен конфликт и с родителите си. „Всеки път, когато нещата се обърквали, се криел в стаята си и пушел марихуана“, спомня си той. Миклош пушил с бонг, или водна лула, така че да усети ефекта на марихуаната по-бързо. Взимал първите си дози, веднага след като се събудел на сутринта. Пушенето на марихуана се превърнало за него в  работа на пълен работен ден. Миклош спрял да ходи на училище и не стигнал до  последните си изпити. Той станал безразличен, избягал от приятелите си и в крайна сметка почти нямал социални връзки. Тогава гласовете се  появили и му казвали: „О, мили Боже, ти си такъв неудачник, че никога не правиш нищо полезно“. Накрая, той се обърнал към родителите си за помощ и бил  приет в университетската болница.

Игра с огъня

Броят на пациентите, приети с психотични епизоди, след употреба на  канабис са нараснали три пъти повече в Германия през последните 15 години - от 3392 човека през 2000 г. на 11 708 през 2013 г. Повече от половината от пациентите са на възраст под 25 години.
Андреас Бекдолф е Директор в отделение по  психиатрия и психотерапия в градската болница на Берлин и от две години директор на сдружение, наречено „Център за ранна намеса и терапия“ или „Фритз“, което се фокусира конкретно върху подрастващите. Има само един такъв проект в Германия към днешна дата. „Всички основни психични разстройства обикновено започват в зряла възраст“ - казва Бекдолф. „Но до сега системата за социални грижи е платила много малко за вниманието върху здравето на младите хора“.
„Фритз“ назначават психолози, психиатри, доставчици на здравни услуги и социални работници, както и млади хора, които не могат, на пръв поглед, да се разграничат от пациентите. Те не носят бели дрехи. Някои от тях имат дори и пиърсинг на носа или големи пръстени, поставени в ушите. И те  нарочно са така  неформални в това как се отнасят с пациентите. Бекдолф нарича това "субкултурна" стратегия. „Истински ужасното нещо е, че често са нужни години, преди подрастващите да  получат лечение“ -  казва Бекдолф. „Често е необходимо една година от момента, от който те започват да чуват гласове, преди да предприемат стъпка към лечение“. „Фритз“ има за цел да  промени това.
Програмата работи с няколко стотици пациенти на възраст от 18 до 25 годишна възраст. Някои прекарват няколко седмици в болница, други са на амбулаторно лечение, а някои от тях са лекувани и в домашни условия. По-голямата част (между 80% и 90%) са пушили марихуана редовно преди да започнат лечението си. Основната част от тях са пристрастени“, казва Бекдолф.
Тези, които започват да пушат марихуана редовно преди навършване на 15 години имат шест пъти по-голяма вероятност да страдат от психоза в по-късните си години. Юношите, употребяващи канабис, страдат повече от тревожност и депресия. Когнитивните функции се намаляват и загубата на концентрация е често срещан страничен ефект. Доста често тези юноши не са в състояние да си припомнят съдържанието на текст, който са прочели преди броени минути.

Британски учени са установили, че хората, които пушат канабис редовно, 10 години по-късно са с по-ниска социална позиция, имат по-лоши академични резултати и по-нисък доход, отколкото хората, които не пушат.

Драматични ефекти

Активната съставка в канабиса е тетрахидроканабинол (ТНС), за който е доказано, че потиска съзряването на мозъка. Свързването на нервните клетки в мозъка се извършва до около 25-годишна възраст. THC налага определени връзки и някои области остават недоразвити, докато други връзки са направени по погрешка. Проучване от университет в Мелбърн дори показва, че амигдалата в мозъка, отговорна за регулиране на чувствата на тревожност и депресия, се свива с около 12% при редовната  употреба на канабис, а хипоталамусът - от 6% до 8% ( по данни от сайта на ОБСНВ).
Продължителната употребата с марихуана също причинява необичайно голямо количество допамин, който се усвоява чрез мозъка. Това от своя страна предизвиква чувство на спокойствие, но, ако се употребява в продължение на дълъг период от време, може да доведе до халюцинации. Съдържанието на THC в изкуствено култивирания канабис в днешно време често е доста високо -  до 20%. „Това не може да се сравни с канабиса, който са пушили през 1960 и 1970 г.“ -  казва Бекдолф. „Съдържанието на  THC в канабиса тогава е било не  по-високо от 5%. „Отглеждането на канабис се е превърнало в индустрия, която е в борба срещу оптимизирането“.  Бекдолф вярва, че близо 20% от хората, които страдат от психози – било то екстремни психологични разстройства или други като загуба на концепцията за реалността – биха могли да бъдат здрави, ако никога не са употребявали канабис.

 

 

http://legalizationviolations.org/teen-marijuana-use-and-the-risks-of-psychosis/

 

Превод: Елена Донева

 

 

 

още Новини

Абонамент

Банер Марихуана

Банер Марихуана